Első körben az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Németországban tették elérhetővé a windowsos változatot.
Hirdetés
 

Korlátozott funkcionalitással ugyan, de legalább ingyenesen tölthető le múlt hét péntekétől a Microsoft alkalmazásboltjából Windows 10-re az Amazon virtuális asszisztense, az Alexa. De nemcsak a funkcionalitás korlátozott, hanem az is, hogy hol lehet elérni. Egyelőre az amerikai, a brit és a német felhasználók használhatják Windows 10-es rendszereiken a Cortana mellett az Alexát is.

A windowsos Alexa korlátozott funkcionalitása azt jelenti, hogy a zenelejátszás mellett az otthoni hálózaton lévő okosotthon eszközöket lehet vele vezérelni. Nincs viszont még sem hang- és videohívás, sem Spotify- és Pandora-támogatás – hogy csak néhányat említsünk. 2019 elejétől azonban várhatóan az Alexával is kezelhetővé válnak bizonyos Windows rendszerfunkciók.

Hangparanccsal az Alexát egyelőre csak az asszisztenssel előre felszerelt eszközökön lehet indítani, máshol marad a billentyűkombináció. (A notebook-fronton a HP volt az úttörő a beépített Alexa-támogatással: januárban, az idei CES-en jelentette be azokat a Pavilion Wave modelleket, melyek ilyen támogatást kaptak.)

Ez nem az integrált Cortana-Alexa

A Microsoft és az Amazon már tavaly ősszel bejelentette, hogy elérhetővé teszik a Cortana és az Alexa virtuális asszisztenseket ugyanazokon az eszközökön, egymással párhuzamosan és egymás funkcionalitását kiegészítve. Az integrált Cortana-Alexa párost idén májusban mutatták be a Build fejlesztői konferencián, augusztusban pedig megjelent az integráció első preview-ja is.

Az integrált megoldás lehetővé teszi például, hogy egyik virtuális asszisztensből hangparanccsal nyissuk meg a másik asszisztens, és azok át is tudnak adni egymásnak feladatokat. Mint arra a The Verge is felhívja a figyelmet, a most elérhető ingyenes appal ez még nem oldható meg, a felhasználó lényegében a két asszisztenst egymástól függetlenül, párhuzamosan használhatja.
 A windowsos Alexa app kezelőfelülete


Az Amazonnak ez egyértelműen jó, hiszen hozzáfér egy nagyon nagy felhasználói bázishoz, amelyben tovább tudja teríteni az Alexát. Korábban az Xbox-közösséghez már eljutott: október elejétől az Xbox One-tulajdonosok a konzol bizonyos funkcióit – bekapcsolás, hangerő-szabályozás, játékindítás – vezérelhetik alexás eszközről. Ezt az Amazon azzal is megtámogatta, hogy egy akcó keretében az S és X modell vásárlóknak a konzol mellé Echo Dotot adott ajándékba.

Bővülhet az együttműködők köre

A tavaly őszi bejelentéskor az Amazon és a Microsoft olyan elképzelést vázolt, hogy az integráció nem áll meg a két vállalat virtuális asszisztenseinél, hanem bevonnának más fontos szereplőket, akár az Apple-t (Siri) és a Google-t (Google Home) is. Ez azonban valószínűleg sokáig csak terv marad, a munka továbbra is kétszereplős. De van igény az együttműködésre: Amazon és a Microsoft még 2016-ban hozott létre közös kutatórészleget, amelynek egyik legfontosabb feladata, hogy a gépi mélytanulási rendszerekhez készítsen egy könnyen használható programozási interfészt.

Cloud & big data

Közel 2 milliárd euróból erősítik az uniós csipgyártást

Négy ország adja össze össze pénzt, hogy az internetre kapcsolt eszközökben használható csipek fejlesztését támogassák.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.