Az amerikai vállalat bemutatja a világ első, mesterséges intelligenciával (Alexa) felszerelt személyi számítógépét, piacra lép az első Intel-AMD processzoros gép és elindul a vállalat játékstreaming szolgáltatása.
Hirdetés
 

Pillanatokon belül elstartol a világ legnagyobb elektronikai seregszemléje a Consumer Electronis Show, ismertebb nevén a CES. Az amerikai eseményre időzítve a HP Inc. egy sor új terméket, szolgáltatást jelentett be.

MI kell a W10-es PC-knek

Hamarosan szerves részét képezheti az Amazon Alexa mesterséges intelligenciája a HP Pavilion Wave modelleknek, így akár szóban is fel lehet majd kérni ezeket a PC-ket zenelejátszásra, otthoni okoseszközök vezérlésére és így tovább. Nem teljesen ismeretlen a terület egyébként az amerikai vállalatnak: a Pavilion Wave a Windows 10 megjelenése óta a Microsoft Cortana mesterséges intelligenciáját használta hasonló célokra.

Ahogyan az okoshangszóró esetében, a Pavilion Wave-eknél is egy színes LED-fény tudatja a felhasználóval, mikor várakozik az MI utasításra várva. PC-vel kombinálva a hasonló eszközökhöz képest egy extra képességgel is rendelkezik: vizuális megjelenítéssel kombinálhatja szöveges válaszait. Például nem csupán elmondhatja, milyen lesz a várható időjárás, de azt grafikonon is megjelenítheti. De videohívások kezdeményezésére és fogadására is lehetőséget biztosít, illetve a jövőben biztonsági kamerák képeinek ellenőrzésére is használható lehet.

Nem is a HP az egyetlen gyártó, amelyik felfedezte az ebben rejlő potenciált. A Lenovo, az Asus és az Acer szintén azon dolgoznak, hogy elhozzák az Alexa élményét a Windows 10 operációs rendszerrel bíró laptopok és asztali számítógépek tulajdonosai számára. Az idei év egyik trendje tehát várhatóan a mesterséges intelligenciával megtámogatott PC-k terjedése lesz.

Munkában az Intel-AMD hibrid processzora

Novemberben számoltunk be arról, hogy az Nvidiával szemben összefogott az Intel és az AMD; a két vállalat elfogadható grafikus teljesítménnyel bíró processzorok fejlesztése végett borult össze 40 év után. És nem is kellett olyan sok időnek eltelnie, hogy a kezdeményezés magja termékeny talajra hulljon: a HP bejelentette Spectre x360 átalakítható (convertible) laptopját, melyet hagyományos noteszgépként és tabletként is lehet használni.

A 15,6 inch képátlóval és 4K (3840x2160 pixeles) felbontással bíró kijelzővel szerelt masina az első tesztek szerint több mint 12 órányi folyamatos működésre képes, azaz elég lehet másfél naponként megetetni. A Las Vegas-i CES-en bemutatkozó terméknek azonban nem ez a legnagyobb erénye, hanem, hogy miközben az Intel nyolcadik generációs Core processzoraira alapul, speciális tokozása révén egy AMD Radeon RX Vega M GPU biztosítja a megjelenítéshez szükséges erőforrásokat.

Ugyanazon a szilíciumlapkán helyezkedik el az Intel és az AMD fejlesztése, melyeket az Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB) technológia köt össze. A HMB2-t (High Bandwidth Memory 2) használó chip az integráltságnak köszönhetően értékelhető mértékben csökkenti a számítógép méreteit, illetve a már említett hosszabb akkumulátoridő is ennek köszönhető. Nem mellesleg pedig nagyobb teljesítményre képes azáltal, hogy az Intel és az AMD azon tudását ötvözi, melyben a gyártók jobbak riválisuknál.

Kevesebb csúcs-videokártyára lesz szükség?

Több irányból is célozza a gamer réteget a HP; a fent említett laptop mellett bejelentette Omen Game Stream szolgáltatását is. Ennek keretei között akár egészen gyenge grafikus vezérlővel szerelt számítógépen is lehet nagy részletesség mellett játszani. A trükk abban rejlik, hogy az ehhez szükséges számítási teljesítményt nem helyben, hanem távol igényli a szoftver, azaz a felhőben fut. A felhasználói interakció továbbítódik a cloudba, ahol a szükséges számítások elvégzésének eredményét juttatják vissza a felhasználó kijelzőjére. Így a helyi videokártyának minimális dolga van csupán.

A Parsec nevű, az adatfolyam tömörítését végző vállalattal együttműködve indítja el szolgáltatását a HP, mely szintén CES keretei között mutatkozik be.  Az USA-ban várhatóan idén tavasszal elérhetővé váló Omen Game Stream minimum 25 megabites másodpercenkénti hálózati adatátviteli sebességet igényel, a nagy kérdés azonban az, hogy mennyire lesz ellenálló a lagnak. A hálózati akadozások, vagyis az a jelenség, amikor a felhasználói beavatkozás az elfogadható néhány tíz millimásodperc helyett néhány tized másodpercre vagy akár egy-két másodpercesre hízik, nem tolerálható a játékok, különösen az online futó, többszereplős játékok során.

Termékvisszahívás HP-módra

Akad negatív friss hír is a cégről. A gyártó sokadszor kénytelen laptopakkumulátor-visszahívási akciót kezdeményezni. Így volt ez tavaly januárban, tavalyelőtt júniusban, 2009-2011 májusaiban, és még folytathatnánk. Ezúttal is hibás telepek állnak a háttérben. A 2015 decembere és 2017 decembere között, szerte a világon értékesített termékek következő típusait érinti az eset: HP ProBook (64x G2 és G3 sorozat, 65x G2 és G3 series), HP x360 310 G2, HP ENVY m6, HP Pavilion x360, HP 11 noteszgépek és HP ZBook (17 G3, 17 G4, és Studio G3) mobil munkaállomások.

A vállalat közlése szerint az energiatároló eszközök hajlamosak a túlmelegedésre illetve a kigyulladásra. Annak érdekében, hogy komolyan vegyék a figyelmeztetést, a HP több szinten riogatja ügyfeleit. Egyrészt kiadtak egy BIOS-frissítést, ami egészen addig zaklatja a felhasználót, amíg az el nem unja ezt és ki nem cserélteti az akkut. Másrészt a frászt hozza az ügyfelekre, azt állítva, hogy az érintetteknek azonnal fel kell(ene) hagyniuk az akkumulátorok használatával.

A BIOS-frissítés amúgy nem csupán figyelmeztet, hanem egyben lemeríti a töltéstároló telepet és nem is engedi a vezetékes töltést, amíg a defektes eszközt el nem távolítják a konfigurációból. A csere egyébként manuálisan nem vihető végbe, a HP szerződött szervizeiben végzik el a szükséges "műtétet" – természetesen ingyen.

Aki biztosan tudni akarja, laptopja érintett-e az ügy kapcsán, a HP saját fejlesztésű eszközével ellenőrizheti.

Konzumer tech

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.