Szinte minden szegmensben elmaradtak a bevételek az elemzők által várttól. A Red Hat azonban erős pozitívban zárta a negyedévet.

Szeptember 30-án ismét egy szűkös negyedévet zárt az IBM. A vállalat teljes bevétele 3,9 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában: 18 milliárd dollár szemben a tavalyi 18,8 milliárddal. Két üzletág tudott nőni, de a globális üzleti szolgáltatások kivételével mindegyiknek a bevétele elmaradt az elemzői konszenzustól.

A felhő és kognitív szoftver üzletág 6,4 százalékos növekedéssel 5,3 milliárd dollárt hozott, de az elemzői konszenzus valamivel többet, 5,4 milliárdot várt. A globális üzleti szolgáltatások 1 százalékkal nőtt, 4,1 milliárd dollár bevételt termelt, és ennyit vártak az elemzők is. Erősen, közel 5,7 százalékkal visszaesett a globális technológiai szolgáltatások üzletága, így 6,7 milliárd dollárt hozott (konszenzus 6,78 milliárd); míg a Systems üzletág még nagyobb, 14,7 százalékos mínusszal, 1,48 milliárd dollár bevétellel zárt (konszenzus: 1,52 milliárd).

Romló piacot mentett szögletre a felhő

Az elemzői konferenciahíváson James Kavanaugh alelnök, a vállalat pénzügyi vezetője a bevételek legnagyobb hányadát adó technológiai szolgáltatások visszaesését azzal indokolta, hogy az európai piacokon, mindenekelőtt az Egyesült Királyságban és Németországban csökkent az adatközponti megoldások iránti kereslet.

Kavanaugh a Reutersnek azt mondta, hogy ez ciklikusan változik, így a lefelé mentő tendencia után azzal számolnak, hogy a negyedik negyedévben például a mainframe-üzlet visszatér a normál (azaz emelkedő) ciklusába.

Ugyanakkor az IBM felhős üzlete 11 százalékkal tudott nőni, és nagyjából 5 milliárd dollárt adott hozzá a bevételhez. Mint a Reuters megjegyzi, ez segített abban, hogy a vállalat a profitvárakozásokat meghaladja. Egyébként romlott a bruttó nyereséghányad – tavaly 46,9 százalék volt, most csak 46,2 százalék – és a profit is: a tavalyi 2,7 milliárddal szemben most csak 1,7 milliárd maradt a végelszámolásánál. Az egyszeri speciális tételek kiszűrésével azonban a részvényenkénti profit 2,68 dollár volt, 1 centtel több, mint ahogy azt a szakértők előzetesen várták.

Hasít a Red Hat, de még nem látszik a bevételen

A Red Hat lendülete nem tört meg a felvásárlása óta. A nyáron lezárt akvizíció után azonban a Red Hat bevételei még nem jelennek meg teljes egészében az IBM számaiban. De hogy a kognitív szoftvereket és a felhőt összefogó üzletág 6,4 százalékos növekedését tudott elérni, ahhoz valószínűleg már nagyban hozzájárult, hogy a Red Hat önmagában nézve 19 százalékot nőtt.

 
IBM pénzügyi eredmények, 2019 Q3
Infogram


Bár az IBM eredményei továbbra is az felhős átállás határozza meg – ennek volt a része a Red Hat felvásárlása is –, a befektetők nem díjazták a bevételcsökkenést. Az eredmények közzététele után a tőzsde nyitásáig közel 7 százalékkal esett az árfolyam.

Az idei első negyedévétől az IBM a gyorsjelentését is átalakította, amit a portfóliójának megváltozásával indokolt, például hogy a hibrid felhő, az adat és a mesterséges intelligencia egyre inkább integrálódik a vállalat kinálatában. Ezért kerültek át a felhős és a biztonsági megoldáok (szoftver és szolgáltatás) a technológiai szolgáltatásokat összefogó egységtől a kognitív üzletághoz.

Cloud & big data

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.