A kínai vállalat ezúttal egy saját fejlesztésű, a gépi tanuló algoritmusok kiszolgálására tervezett chipet jelentett be, amelyet saját online szolgáltatásaiban már munkába is állított.

Az Alibaba Group szerdán jelentette be a társaság DAMO Academy kutatási intézetében és T-Head félvezetőipari részlegében fejlesztett új chipet, amelyet kifejezetten a gépi tanuló algoritmusokkal összefüggő feladatokhoz terveztek, és amely sokban hozzájárulhat majd a vállalat cloud computing portfóliójának erősítéséhez is. A Hanguang 800 néven hivatkozott modell az Alibaba legelső saját MI-chipje, és az első gyártmányok állítólag már használatban vannak az e-kereskedelmi óriáscég termékkereső, fordító, személyre szabott termékajánló vagy hirdetési szolgáltatásaiban, a jövőben pedig a cloud ügyfeleknek is a rendelkezésére bocsátják a technológiát.

A vonatkozó közlemény az Alibaba technológiai vezetőjét idézi, aki szerint a Hanguang 800 fontos mérföldkövet jelent a társaságnál az új generációs technológiák bevezetésében, egyben jelentősen növelni fogja számítási kapacitásait a meglévő és jövőbeni üzletágak kiszolgálásában, miközben az energiafelhasználás szempontjából is javítja a kiszolgáló infrastruktúra hatékonyságát. Az Alibaba szóvivője egyébként azt is közölte, hogy a neurális feldolgozó egységeket belátható időn belül nem tervezik önálló termékként piacra vinni.

Lépésről lépésre bontanák le a technológiai függőséget

A bejelentésre a vállalat éves Apsara Computing konferenciáján került sor, ahol példákkal is szemléltették, milyen előrelépést jelent a fejlesztés gyakorlati alkalmazása. Az Alibaba Taobao e-kereskedelmi platformján naponta egymilliárd feltöltött termékfotót kell kategorizálni, előkészítve azokat a kereső és más alkalmazások számára. Ennek a mennyiségnek a feldolgozása a korábbi eszközökkel nagyjából egy órát vett igénybe, míg a vállalat szerint a Hanguang 800 használatba vételével a művelet idejét öt percre sikerült leszorítani.

Bár pontos menetrendet egyelőre nem mutattak azzal kapcsolatban, hogy a cloud ügyfelek mikor repülhetnek rá az új gépekre, a beszámolók mind fontos lépést emlegetnek annak az állami hátterű stratégiának a megvalósításában, ami a kínai vállalatok amerikai technológiai függőségének csökkentését és megszüntetését célozza. A hasonló fejlesztések ráadásul nem csak a két nagyhatalom gazdasági konfliktusának hatásait mérsékelhetik, de ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy a kínai vállalatok sikeresen lépjenek ki a hazai piacról. Az Alibaba Cloud például hiába számít egyértelmű piacvezetőnek Kínában, ha már az ázsiai-csendes-óceáni régióban is az Amazon, a Microsoft és a Google mögött kullog.

Az Alibaba T-Head leányvállalata ebben az évben már több fontos bejelentésen is túlvan: ilyen volt mások mellett a XuanTie 910, egy RISC-V architektúrára épülő IoT processzor kifejlesztése, amelynek lehetséges felhasználása az ipari IoT (IIoT) peremhálózati adatfeldolgozásától a hálózatokon és átjárokon át egészen az autonóm járművekig terjed. A DAMO Academy neves külföldi egyetemekkel (U.C. Berkeley, Tel Aviv University) folytat együttműködéseket, és legelsősorban a gépi tanulás, a hálózatbiztonság, a vizuális informatika és a természetes nyelvek feldolgozásának területén végez kutatásokat. Ezekkel az Alibaba ambíciózus célja nem kevesebb, mint hogy 2035-re már 2 milliárd ügyfelet szolgáljon ki világszerte, és közvetve 100 millió új munkahelyet teremtsen.

Cloud & big data

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.