A kínai vállalat ezúttal egy saját fejlesztésű, a gépi tanuló algoritmusok kiszolgálására tervezett chipet jelentett be, amelyet saját online szolgáltatásaiban már munkába is állított.

Az Alibaba Group szerdán jelentette be a társaság DAMO Academy kutatási intézetében és T-Head félvezetőipari részlegében fejlesztett új chipet, amelyet kifejezetten a gépi tanuló algoritmusokkal összefüggő feladatokhoz terveztek, és amely sokban hozzájárulhat majd a vállalat cloud computing portfóliójának erősítéséhez is. A Hanguang 800 néven hivatkozott modell az Alibaba legelső saját MI-chipje, és az első gyártmányok állítólag már használatban vannak az e-kereskedelmi óriáscég termékkereső, fordító, személyre szabott termékajánló vagy hirdetési szolgáltatásaiban, a jövőben pedig a cloud ügyfeleknek is a rendelkezésére bocsátják a technológiát.

A vonatkozó közlemény az Alibaba technológiai vezetőjét idézi, aki szerint a Hanguang 800 fontos mérföldkövet jelent a társaságnál az új generációs technológiák bevezetésében, egyben jelentősen növelni fogja számítási kapacitásait a meglévő és jövőbeni üzletágak kiszolgálásában, miközben az energiafelhasználás szempontjából is javítja a kiszolgáló infrastruktúra hatékonyságát. Az Alibaba szóvivője egyébként azt is közölte, hogy a neurális feldolgozó egységeket belátható időn belül nem tervezik önálló termékként piacra vinni.

Lépésről lépésre bontanák le a technológiai függőséget

A bejelentésre a vállalat éves Apsara Computing konferenciáján került sor, ahol példákkal is szemléltették, milyen előrelépést jelent a fejlesztés gyakorlati alkalmazása. Az Alibaba Taobao e-kereskedelmi platformján naponta egymilliárd feltöltött termékfotót kell kategorizálni, előkészítve azokat a kereső és más alkalmazások számára. Ennek a mennyiségnek a feldolgozása a korábbi eszközökkel nagyjából egy órát vett igénybe, míg a vállalat szerint a Hanguang 800 használatba vételével a művelet idejét öt percre sikerült leszorítani.

Bár pontos menetrendet egyelőre nem mutattak azzal kapcsolatban, hogy a cloud ügyfelek mikor repülhetnek rá az új gépekre, a beszámolók mind fontos lépést emlegetnek annak az állami hátterű stratégiának a megvalósításában, ami a kínai vállalatok amerikai technológiai függőségének csökkentését és megszüntetését célozza. A hasonló fejlesztések ráadásul nem csak a két nagyhatalom gazdasági konfliktusának hatásait mérsékelhetik, de ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy a kínai vállalatok sikeresen lépjenek ki a hazai piacról. Az Alibaba Cloud például hiába számít egyértelmű piacvezetőnek Kínában, ha már az ázsiai-csendes-óceáni régióban is az Amazon, a Microsoft és a Google mögött kullog.

Az Alibaba T-Head leányvállalata ebben az évben már több fontos bejelentésen is túlvan: ilyen volt mások mellett a XuanTie 910, egy RISC-V architektúrára épülő IoT processzor kifejlesztése, amelynek lehetséges felhasználása az ipari IoT (IIoT) peremhálózati adatfeldolgozásától a hálózatokon és átjárokon át egészen az autonóm járművekig terjed. A DAMO Academy neves külföldi egyetemekkel (U.C. Berkeley, Tel Aviv University) folytat együttműködéseket, és legelsősorban a gépi tanulás, a hálózatbiztonság, a vizuális informatika és a természetes nyelvek feldolgozásának területén végez kutatásokat. Ezekkel az Alibaba ambíciózus célja nem kevesebb, mint hogy 2035-re már 2 milliárd ügyfelet szolgáljon ki világszerte, és közvetve 100 millió új munkahelyet teremtsen.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.