A Rev-1 névre keresztelt járgány három kerekével, méretével és közlekedési szokásaival hoz némi színt az egyre sűrűbb mezőnyben.

Lassan több önjáró szerkezetet kell kerülgetni az utcákon, mint ahány lassan közlekedő gyalogost. Persze nálunk egyelőre nem fenyeget ez a veszély, de az USA-ban szinte nem múlik el hét, hogy ne indulna egy újabb kezdeményezés arra, miként lehetne automatizálni a kiscsomagos kiszállítást.

A méret a lényeg

A Michigan államban található Ann Arborban indult legújabb projekt a Refraction AI céghez kötődik, amelynek robotjai több szempontból is kitűnnek a mezőnyből. Szó szerint, mivel a Rev-1 mérete jócskán meghaladja a riválisok megoldásait. A közel 50 kilós szerkezet nagyjából másfél méter magas és ettől hossza sem marad el sokkal. Közel egyméteres szélességével pedig nyilvánvaló, hogy nem praktikus a gépet gyalogosok közé ereszteni. Ennek megfelelően a robot nem is a járdán, hanem a közút szélén, lehetőség szerint a kerékpársávban halad.

A cég képviselője a Mashable-nek nyilatkozva elmondta, hogy ez utóbbi megoldás az ő feladatukat is megkönnyítette, hiszen az úttesten lényegesen kevesebb a kikerülési manővert igénylő tárgy és személy. A már-már iparági sztenderdnek tűnő sokkerekes kialakítás helyett a Rev-1 csak három, de nagyobb kereket kapott. Pont ez teszi lehetővé azt is, hogy viszonylag gyorsan, maximum 25 km/h-s sebességgel közlekedhessen.

Gyors eredmények

A céget egyébként alig egy évvel ezelőtt alapította két robotikával foglalkozó egyetemi professzor. A héten beindított pilot egyelőre a város csak néhány kilométer sugarú zónájára terjed ki és négy együttműködő étterem kínálatából lehet választani a korai ügyfeleknek. A robotok egy rendelés beérkezésekor a bázisukról először a kiszemelt vendéglátó egységhez gurulnak, majd feltöltve elkerekeznek a megrendelőhöz, aki egy telefonon kapott kóddal tud hozzájutni a csomagjaihoz.

A robotoknak egyébként rögtön mélyvízbe dobták, hiszen a michigani időjárás nem éppen ideális a napokban. Az erősen havas utakon kitartóan törtető robot képességeiről videó is készült.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

REV enjoyed the first snow of the season!

Matthew Johnson-Roberson (@refraction.ai) által megosztott bejegyzés,

 

Piaci hírek

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.