A vállalat fontos bejelentéseket tett a hibrid cloud alkalmazásokat támogató szolgáltatásairól, új márkával és új funkciókkal frissítve a Cloud Services ajánlatait.
Hirdetés
 

A Google kedden jelentette be, hogy általánosan elérhetővé tette az Anthos (korábban Cloud Services Platform) nevű, hibrid felhős alkalmazások fejlesztését és menedzsmentjét támogató szolgáltatását. Az Anthos alapja, hasonlóan például az Istio nyílt forrású projektjéhez, a Google Kubernetes Engine, vagyis egy menedzselt Kubernetes-szolgáltatás, amelynek segítségével összevonható a publikus és a privát környezet irányítása. A hardver-agnosztikus megoldással egyébként a meglévő belső infrastruktúra frissítésére sincs szükség, a GKE ugyanis elvileg futni fog a már rendelkezésre álló eszközökön.

A Cloud Services Platform bétája már tavaly bemutatkozott, az Anthos hibrid funkcionalitása pedig a mostani bejelentés alapján a GCP és a GKE, illetve az adatközpontok esetében a GKE On-Prem megoldásaival teszi lehetővé az alkalmazások egyszerű, rugalmas és biztonságos futtatását a saját környezetekben vagy a publikus felhőben. A nyílt szabványok ezt a Google szerint kényszerű változtatások és beruházások nélkül biztosítják, ami azt is jelenti, hogy harmadik fél szolgáltatásaiban (Azure, AWS) is telepíthetők, futtathatók és menedzselhetők.

A dolog nem lenne teljes az Anthos Migrate technológiája nélkül, ami ugyan csak béta formában áll rendelkezésre, de a Google közleménye szerint minimális erőfeszítéssel oldja meg a VM-ek automatikus migrációját a helyben telepített rendszerekből vagy más felhőkből a GKE konténereibe. Ez nyilvánvalóan úgy járul hozzá az infrastruktúra átalakításának és modernizálásának folyamatához, hogy előzetesen szükségessé tenné a VM-ek és alkalmazások átalakítását, nem beszélve a karbantartások vagy frissítések extra feladatairól.

Mindezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Google ismét jelentős lépést tett cloud üzletének újrapozicionálására: ahogy nemrég az IBM, úgy most a Google is nagy lendülettel kapaszkodik fel a hibrid infrastruktúra szekerére. A vállalat cloud üzletága, amely jellemzően a vállalat saját felhőjében futtatja a céges vagy kormányzati ügyfelek számítási feladatait, ma már meghatározó jelentőséggel bír a Google működésében – ehhez képest néhány százalékos piaci részesedést sikerült összekaparnia magának, szemben mondjuk az Amazon 50 százalék körüli arányával.

Az IBM után a Google is sebességet vált

Ahogy tavaly ősszel a Red Hat felvásárlása kapcsán írtuk, az IBM a nyílt forrású, multi-cloud megoldások megszerzésével éppen az olyan területeken jutott stratégiai jelentőségű eszközökhöz, mint amilyen a hibrid cloud kezdeményezések felfuttatása. Ez a felzárkózás esélyét jelentheti a társaságnak a legnagyobb és ugyancsak gyorsan növekvő versenytársakhoz, így az Amazonhoz vagy a Microsofthoz. A konzumer internetet uraló, de a nagyvállalati informatikában a pálya szélén vitézkedő Google most ugyanezt a multi-cloudnak nevezett megközelítést erőlteti, vagyis nem kiváltani akarja a rivális platformokat, hanem azokat is bevonná az ügyfélszerzésbe.

Az Anthos keddi bejelentésével párhuzamosan egyébként a Google a partnerség tervezett elmélyítéséről is beszámolt az olyan tradicionális IT-szállítókkal, mint amilyen a Cisco vagy a VMware. Ez már a Google felhős üzletének új vezetője, az Oracle-től érkezett Thomas Kurian munkája, akitől komoly akvizíciókat várnak a megfelelő célpontokban egyre szegényebb piacon, vállalati kompetenciával és kapcsolatokkal is megtámogatva a Google versenyelőnyét a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, vagy akár a kompetitív árazás területén.

Kurian korábban arról beszélt, hogy ki akarja szélesíteni a Google platformját, lehetőséget teremtve rá, hogy ahhoz a cég partnerei is érdemben hozzájáruljanak. A felzárkózáshoz az egyik legjobban menő cloud trendet, a menedzselt konténeres szolgáltatásokat lovagolnák meg, támaszkodva a házon belül fejlesztett és az elmúlt években iparági standarddá váló és kifejezetten népszerű Kubernetes platfromra. A Kubernetes elvileg választ ad azokra a problémákra, amelyek a "vendor lock-in" felhőben is létező jelenségeiről szólnak, az pedig a későbbiekben derül ki, hogy a Google keze mennyire hajlik majd maga felé, és a Kubernetes esetében mennyire áll majd meg a Java programozási keretrendszer gyakran idézett analógiája.

Cloud & big data

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.