A tavaly augusztusban bejelentett leépítésekkel együtt már hétezerhez közelít az elbocsátottal száma. Az ok: gyengék az eredmények.

Durva árfolyamzuhanással reagált a tőzsde a Cisco negyedik negyedévre kiadott előrejelzésére. A befektetőket még az sem nyugtatta meg, hogy a vállalat bejelentette a harmadik negyedévi pénzügyi eredményei mellett: május folyamán 1100 állást szüntet meg. A részvények árfolyama 8,5 százalékot esett.

A mostani elbocsátási hullámmal együtt egyébként közel 7000 alkalmazottnak kellett távoznia a hálózati eszközgyártótól tavaly ősztől. Persze ez még mindig messze van attól, amiről eredetileg szó volt: tavaly augusztusban ugyanis még olyan híreke is felröppentek, hogy 14 ezer embert szándékozik lapátra tenni a vállalat.

Ez persze önmagában nem kirívó, az elmúlt bő egy évben több nagyvállalat – többek között a a Microsoft, a HP és az Intel is – drasztikus fogyókúra programba fogott, és többnyire az átalakítás jegyében.

Szerkezetátalakításról szól ez is

A mostani elbocsátás mintegy 150 millió dollárral fejeli meg a tavaly meghirdetett leépítések 700 millióra becsült költségeit. Ennek egy része az utolsó pénzügyi negyedévet terheli. A teljes átalakítás lezárását egyébként az augusztusban induló új pénzügyi év első negyedévében szeretnék lezárni.

Az elbocsátásokat nem a gyenge eredményekkel, hanem az átalakítással magyarázzák: az új hálózati trendeknek megfelelően a Cisco is egyre inkább szoftverorientált cégként határozza meg magát.

Pedig az eredmények sem valami fényesek. A vállalat állami megrendelései az április végén zárult negyedévben (ez a Cisco pénzügyi évének harmadik negyede) 4 százalékkal visszaestek az előző év azonos időszakához képet, ami Chuck Robbins vezérigazgató nyilatkozata szerint erősen befolyásolta a negyedéves eredményeket. Ez persze igaz lehet, ugyanakkor ez zsinórban a hatodik negyedév, amikor éves összevetésben csökken a vállalat bevétele.

Az április végén zárult három havi terminusban csupán 0,5 százalék volt a visszaesés, ám a július végén záruló pénzügyi negyedévre 4-6 százalékkal vár kisebb bevételt a vállalat, mint a tavalyi azonos időszakban. Így a legjobb esetben is 12,1 milliárd dollár bevétellel számolnak, miközben az elemzői konszenzus csupán kisebb visszaesést és 12,5 milliárd bevételt várt.

Ilyen volt a harmadik negyed

A harmadik negyedév (február-április) egyébként 11,9 milliárd bevétellel zárt, szemben a tavalyi 12 milliárddal. A profittal ugyanakkor nem volt gond, abban 7 százalékos javulás mutatkozott: a tavalyi 2,3 milliárddal szemben idén 2,5 milliárd lett. Chuck Robbins szerint ez arra utal, hogy a vállalat átalakítása sikeres, azaz beérni látszik a szoftveresen meghatározott, automatizált és intelligens infrastruktúra irányába tett erőfeszítések.

A szegmenseket illetően kiemelkedően teljesítettek a vezeték nélküli megoldások, az ezekből származó bevétel 13 százalékkal, 703 millió dollárra nőtt. Hasonlóan jó üzletnek bizonyult a biztonsági üzletág, ami 527 milliót hozott, 9 százalékkal többet, mint egy éve. Ugyanakkor a Reuters megjegyzi (http://www.reuters.com/article/us-cisco-results-idUSKCN18D2LT), hogy ennek a szegmensnek az eredménye is elmarad az elemzők által várt 545.5 milliótól. Ugyanakkor ennek a szegmensnek a kilátásai továbbra is jók. Az elemzők többsége arra számít, hogy mind a közszféra, mind a vállalatok többet költenek informatikai rendszereik biztonságára a közelmúltbeli kiterjedt támadások (pl. a WannaCry zsarolóvírus) miatt.

 
Cisco 2017 Q3
Create your own infographics


A Cisco nagy bevételi forrásai közül azonban egyedül a switching üzlet tudott nőni 2 százalékkal (3,49 milliárd dollár). A routing 2 százalékos (2,03 milliárd), a kollaborációs szegmens 4 százalékos (1,02 milliárd dollár), az adatközponti szegmens pedig 5 százalékos (767 millió dollár) mínusszal zárta a negyedévet.

A nagy növekedést ígérő területekre koncentrálnak

A Cisco előtt két komoly kihívás is van. Egyfelől egyre kiélezettebb versenyt vív a konkurenseivel, például a Huawei-jel vagy a Juniperrel. Ezzel párhuzamosan azonban azon is dolgoznak Chuck Robbinsék, hogy a piac más régi szereplőihez (IBM, Microsoft, Dell és még sorolhatnánk) hasonlóan a vállalatot elvigyék az olyan nagy növekedést ígérő területek felé, mint a tárgyak internete, a biztonság, a felhő, az analitika vagy a mesterséges intelligencia.

Az elmúlt években már a felvásárlások is ebbe az irányba hatottak, például az idei év nagy üzlete, az AppDynamics megszerzése 3,7 milliárd dollárért.

Harmadik tényezőként a vállalatnak távlatilag a távol-keleti piacokkal is kellene valamit kezdenie. A bevételek visszaesését pont az ázsiai térség hozta össze (Ázsia Japánnal és Kínával, valamint a Csendes-óceán térsége), ott 2 százalék volt a mínusz éves összevetésben. Az EMEA és az amerikai régió stagnált. Ugyanakkor a vállalat fő bevételi forrása továbbra is Amerika, onnen jött a bevételek 59 százaléka, míg Ázsia és a Csendes-óceáni térségből a 16 százaléka.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.