A hálózatieszköz-gyártó lapértesülések szerint a következő hetekben jelenti be, hogy alaptevékenységének átalakítása jegyében megszabadul globális állományának 20 százalékától.

A CRN értesülései alapján a Cisco 14 ezer dolgozójának, vagyis a globális állomány nagyjából 20 százalékának leépítését tervezi, és a vállalat a következő hetekben nyilvánosságra is hozza ezzel kapcsolatos menetrendjét. A lap szerint a nagyszabású elbocsátás oka az a transzformációs folyamat, amelynek során az amerikai társaság a hardveres fókusz helyett egyre inkább szoftver központú megoldásszállítóvá alakítaná magát.

A nagyjából 70 ezer alkalmazottal működő Cisco egyelőre nem kommentálta a CRN értesüléseit.

Az alaptevékenység átalakításának trendje az utóbbi időben egyre markánsabban érvényesül az iparágban, ahol a jelenlegi folyamatok, így például a PC-piac forgalmának számottevő hanyatlása nyomán a Microsoft, a HP és az Intel is szervezeti karcsúsításba kezdett. A Microsoft két évvel ezelőtt jelentette be a technológiai szektor egyik legnagyobb volumenű, 18 ezer fős leépítését. AHP tavaly szeptemberben egy három évre szóló, 33 ezer dolgozót érintő elbocsátási tervvel állt elő, míg az Intel idén áprilisban kapta elő a csákányt, és 12 ezer alkalmazottját, vagyis munkatársainak 11 százalékát akarja szélnek ereszteni.

Irány a szoftver és az IoT

Annyi biztos, hogy a Cisco már jó ideje a szoftverekben látja a teljes megszerezhető piac bővítésének és a haszonkulcsok növelésének lehetőségét, ennek érdekében pedig fejest ugrott az újabb termékvonalak fejlesztésébe. A hálózatieszköz-gyártó analitikai platformokba és felhő alapú adatközponti eszközökbe invesztál, hogy ellensúlyozza a telekom szolgáltatók és más vállalati ügyfeleinek renyhe költéseit a hálózati switchek és routerek területén.

A Cisco az IoT-ben látja az egyik legnagyobb, legígéretesebb jövőbeni piacát, nem véletlen, hogy februárban 1,4 milliárd dollárt fizetett a Jasper Technologies IoT szolgáltatási platformjáért – a cég ezzel a tőzsdére menetel helyett a hálózati óriásba olvad.

Abban ma már mindenki egyetért, hogy néhány éven belül több tízmilliárd eszköz kapcsolódik majd az internetre és ezáltal egymáshoz is, legyen szó autókról, egészségügyi szenzorokról vagy lámpatestekről. Maga a Cisco is sok ezer milliárd dolláros középtávú világgazdasági hatást tulajdonít az IoT-nek, ami az IDC piackutató előrejelzése szerint már három év múlva is 1300 milliárd dolláros közvetlen forgalmat generál a technológiai iparban.

Frissítés: a Cisco időközben 5.500 fős leépítést jelentett be, amit jelenlegi, első pénzügyi negyedévében hajtana végre.

Közösség & HR

Mindent felemészt a mobil

Egy átlagos mobilozó havonta 30 alkalmazást használ. Dél-Koreában pedig már naponta 3 óránál is többet nyüstölik az appokat.
 
Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.