Látványosan megugrott a hallgatók száma az informatikai szakokon, de még mindig nagy a lemorzsolódás, és kevesen vállalják a mesterképzést. 2018-tól három új típusú képzés indul a hazai egyetemeken.

A korábbi évek nagyon lassú araszolgatása után idén ősszel 10 százalékkal többen váltak informatikushallgatóvá. Ez pozitív trendfordulót jelez, ugyanakkor van még tennivaló, hogy az oktatás rendszere, igazodva a digitalizáció kihívásaihoz, elegendő számú informatikust képezzen a piac számára – hangzott el az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi (BME) Egyetem közös sajtótájékoztatóján.

Jöhet a Bprof gyakorlatorientált képzés

Az IVSZ már 30 ezerre teszi a hazai piacról hiányzó informatikai szakemberek számát, a helyzeten egyebek mellett az oktatás reformjával kíván segíteni az állam. A felsőoktatásban jelenleg 23 százalék a műszaki szakokon tanulók aránya, a gazdaság fejlődése szempontjából azonban inkább a 40 százalék lenne az ideális – mondta Laufer Tamás. Az IVSZ elnöke az utóbbi időben elindított és még a közeljövőben startoló új projektek alapján jó esélyt lát arra, hogy pár éven belül megduplázódjon a friss diplomás informatikusok száma.
 

Műszaki, természettudományi és IT képzési területre (tanárszakok nélkül) felvettek száma (forrás: IVSZ)


Az új elképzelések keretében a jövő tanévtől elindulhat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen és a Pannon Egyetemen egy az eddigiektől merőben új, hat féléves, gyakorlatorientált informatikai alapképzés, informatikus üzemmérnök néven (Bachelor of professional - Bprof). Ennek kapcsán Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja elmondta, hogy a Bprof alapképzésre azokat a hallgatókat várják, akik 2 év nappali, egyetemi és 1 év vállalatokkal közös kooperatív képzés után már el akarnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Hozzátette, ez a képzési forma nem váltja ki a BSc képzést, Bprof diplomával is először a BSc-re jelentkezhetnek a hallgatók.

Az önvezető autók másfajta informatikusi tudást igényelnek

A mesterképzésben két új választható szakirány jelenik meg, az autonómrendszer-informatikusi, illetve az autonóm járműirányítási mérnöki. Mindkettő igazodik az iparági változásokhoz, az önvezető járművek megjelenéséhez. Ezt az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Horváth Zita jelentette be, aki arról is beszélt, hogy már dolgoznak az év elején meglebegtetett, az informatikusi képzésben való részvételt ösztönző ösztöndíjprogramon. Ez várhatóan jövő februártól lesz elérhető. A tárca illetékese szerint az ösztöndíjtól az első évben 10-20 százalékos "keresletélénkülést" várnak, két-három éves távlatban akár 40 százalékkal is megnőhet a fiatalok érdeklődése az informatikai képzés iránt.

Jelenleg ugyanis olyan nagy az informatikushiány, hogy a hallgatókat, még a BSc szakon tanulásuk idején csábítják el a technológiai cégek, így a mesterképzésre, a BSc-t sikerrel elvégzőknek már csak a fele vállalkozik. A BSc-n pedig mintegy 40 százalékos a lemorzsolódás.

Már az egyetemen hozzájuthatnak a hallgatók a drága céges tanfolyamok tudástárához

Nem elég a szakirányú diploma megszerzése, a technológiai ipar gyors fejlődése naprakész tudást igényel. Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett rá, hogy a tárca ennek érdekében indította el a Programozd a jövőd! pályaorientációs projektjét. Ennek keretében 21 felsőoktatási intézményben az informatikus hallgatók naprakész, piaci áron tetemes díjú, de nekik ingyenes, a piaci szereplők elvárásainak megfelelő tananyagokhoz és vizsgalehetőséghez juthatnak hozzá. A 8,2 milliárd forint összköltségvetésű projektbe eddig a Microsoft, az Oracle, az SAP, a Red Hat és az NI kapcsolódott be. A projekt részeként gyakornoki program is indul, a hallgatók a felsorolt együttműködő cégeknél vállalhatnak munkát még a képzésük ideje alatt, de a fő cél, hogy minél többen végezzék el a mesterképzés, sőt ha lehet, szerezzenek doktori címet – hangzott el az eseményen.

Közösség & HR

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.