A brit és az ausztrál belügyminiszter, valamint az amerikai főügyész és a belbiztonsági titkár levelet írt Zuckerbergnek.
Hirdetés
 

Titkosítási ügyben fordult nyílt levélben Priti Patel brit és Peter Dutton ausztrál belügyminiszter, valamint William Barr, az Egyesült Államok főügyésze és Kevin McAleenan amerikai megbízott belbiztonsági titkár Mark Zuckerberghez. A levél aláírói azt kérik a Facebook-vezértől, hogy a közösségi oldal állítsa le az üzenetküldési szolgáltatásai végponti titkosításának fejlesztéseit, vagy tegyék lehetővé, hogy a hatóságok – természetesen jogszerűen – hozzáférjenek az ilyen csatornákon folytatott kommunikációkhoz.

A levél írói elsősorban azért aggódnak, hogy egy a hatóságok számára is hozzáférhetetlen titkosítással biztosított kommunikáció megnehezíti a Facebookon keresztül folytatott illegális tevékenységek, köztük a pedofil bűncselekmények, a terrorista tevékenységek vagy épp a választások befolyásolását célzó akciók feltárását.

A virtuális világ biztonsági fejlesztései nem tehetnek minket sebezhetőbbé a fizikai világban – olvasható a levélben. A vállalatoknak nem szabadna olyanra tervezniük rendszereiket, hogy az még akkor is megakadályozza a tartalomhoz való bármilyen hozzáférést, ha a cél a legsúlyosabb bűncselekmények megelőzése vagy kivizsgálása. Ezért felszólítják a Facebookot, hogy már a titkosítás tervezésénél kiemelt szempontként kezelje a közbiztonsági szempontokat.

A levélírók szerint olyan titkosítási rendszerekre van szükség, amelyek biztosítják a bűnüldöző szerveknek, hogy szabályozott keretek között hozzáférhessenek az illegális tartalomhoz. Magyarán: a Facebook építsen be a titkosításába egy olyan hivatalos backdoort, amin keresztül a hatóságok feltörhetik a titkosított kommunikációt.

Ellentmondásos a helyzet

A helyzet közel sem fekete-fehér. A politikusok aggodalmai ugyanis megalapozottak. Az illegális tartalmakat zömében a sötét webhez kötik, miközben a valóságban az ilyen tartalmak jelentős része a nagy techcégek – köztük a Facebook – felületein jut el a célközönségéhez. Például csak tavaly 12 millió bejelentés érkezett a közösségi oldalhoz, hogy a Messengeren keresztül terjesztenek pedofil tartalmakat. A Facebook pedig láthatólag egyelőre nem nagyon tudja kezelni a helyzetet. Olyan látszatintézkedésekkel próbálja megnyugtatni kritikusait, mint a tervek szerint jövőre felálló felügyelő testület, amelynek egyik feladata, hogy összhangba hozza a szólásszabadságot a moderálási alapelvekkel.

Innen nézve érthető, ha a politikai döntéshozók rossz üzenetként értékelték azt a januárban kiszivárgott tervet, hogy a Facebook összekapcsolná a Messengert, a WhatsAppot és az Instagramot, és mindhárom alkalmazásra kiterjesztenék a végponti titkosítást. Ezt egyébként tavasszal Zuckerberg meg is erősítette: nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a felhasználók beszélgetései titkosak és visszakövethetetlenek legyenek.

De a nyílt levélben megfogalmazott kérés/felszólítás is problémás, és valószínűleg ismét felélénkíti a többéves vitát a titkosításról. 2015-ben a MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) készült egy vitairat a titkosításról, amely a nyílt levélben is feszegetett problémára, a magánélet védelme és a biztonság ellentmondásaira keresett valamiféle észszerű kompromisszumot.

A neves szakemberek, köztük Bruce Schreier jegyezte tanulmány nem talál megoldást az ellentmondások feloldására. Ugyanakkor azt a módszert elveti, hogy a titkosított rendszerekhez a hatóságok kapjanak olyan feloldó kulcsot, amivel szabályozott körülmények között belenézhetnek a titkosított tartalmakba, kommunikációkba. Ezzel ugyanis olyan ajtók nyílnának ki, amiket a kiberbűnözők és más államok is felhasználhatnának támadásokra – írták a tanulmány szerzői.

Magyarországon is lezajlott egy vita

Magyarországon egy évvel később, a 2016-os brüsszeli terrortámadások hatására került terítékre a téma. A terroizmus elleni harc jegyében egy olyan törvény ötletre is felmerült, amelyben előírta volna, hogy a magánszolgáltatóknak bírói utasításra biztosítaniuk kellett volna a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által lefoglalt adatszolgáltató eszközök dekódolását. Gulyás Gergely, aki akkor az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke volt, még azt is felvetette, hogy tilthatóvá tennék az olyan (titkosító) alkalmazásokat, amelyek megakadályozzák a hatóságokat, hogy hozzáférjenek egy adott eszközön tárolt információkhoz vagy rejtett kommunikációra adnak lehetőséget.

Krasznay Csaba, a Közszolgáltai Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője egy lapunkban megjelent korábbi véleménycikkében úgy fogalmazott, hogy a titkosítás tiltása nagyon rossz irány, és az sem megoldás, ha szabályozott hozzáférést biztosítanak a hatóságoknak. Az ilyen beépített kapuk – még ha azokhoz csak a hatóságok is férnek hozzá –, gyengítik a kriptográfia erősségét, ami tovább fogja gyengíteni az egyébként is törékeny és nem biztonságos információs infrastruktúránkat.

Vajon hányan fogják ezeket a gyengítéseket keresni? Vajon mikor tűnik fel a feketepiacon az a bizonyos "szuper dekódoló kulcs", amivel a szervezett bűnözés mindennél jobban visszaélhet? – tette fel a ma is érvényes kérdést Krasznay.

Biztonság

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.