A függetlennek beállított, legfelsőbb bíróságként emlegetett 40 fős csoporttól a legkényesebb ügyek elbírálását várja a cég. Kritikusok szerint ez inkább csak púder, és nem megoldás.

Akár a cég, és annak első számú irányítójának döntésével is szembe mehet majd az a hamarosan felállítandó testület, amellyel a Facebook igyekszik elébemenni a kormányzati és felügyeleti szervek kritikájának. Mark Zuckerberg terve az érzékeny tartalmi kérdések elbírására azonban elsőre nem aratott osztatlan sikert.

Összeülhet a legfelsőbb bíróság

A szólásszabadság biztosítása gyakran nehezen kezelhető eseteket szül, hiszen bizonyos bejegyzések, tartalmak alkalmasak lehetnek mások becsületének megsértésére, személyek vagy csoportok elleni gyűlöletkeltésre, vagy akár erőszakra való felbujtásra is. Probléma, hogy nem minden esetben egyértelmű, meddig tart az egyik és hol kezdődik a másik. A Facebook moderálási gyakorlatát pedig rendszerint éri kritika, miszerint valamely esetekben túl szigorú, máskor pedig éppen ennek ellenkezője, azaz túlságosan megengedő egyik-másik tartalom megítélésében.

A belső szóhasználattal csak legfelsőbb bíróságként emlegetett testület lenne hivatott ezt a felelősséget némiképpen letolni a cégről. A hamarosan összetoborzandó felügyelő testületben a tervek szerint a világ minden tájáról helyet kapnának eltérő háttérrel rendelkező emberek. Hogy pontosan mi alapján válogatják majd a tagokat, az attól is függ, az elkövetkező hetekben milyen visszajelzések érkeznek a témával kapcsolatban. Az biztos, hogy a csoport valamikor 2020 elején állhat fel, és minimum 11, maximum 40 fős lesz. A tagok három évre kapnak megbízást, a működéssel kapcsolatos költségek fedezetét pedig a Facebook által gründolt alapítvány adná.

Az új testület felhatalmazást kap arra, hogy kötelező erejű döntéseket hozzon a tartalom moderálásáról. Az igazgatótanács prioritásként fogja kezelni azokat az eseteket, amelyek jelentősnek tekinthetők a tartalom súlyossága, a terjesztés mértéke és a nyilvános diskurzus alapján. Szintén előnyt élveznek a nehéz kérdéseket felvető esetek. Utóbbiak alatt azt érti a cég, amikor egy a normál mechanizmusa során meghozott döntést komolyan megkérdőjelez a nagyközönség, illetve olyanokat, ahol több fontosnak ítélt érték, norma ütközik egymással. 

A bíróság elé kerülő ügyekben hozott döntéseket a cég magára nézve kötelezőnek fogja tekinteni, függetlenül attól, hogy akár a különleges részvényei miatt a teljes irányítást magánál tartó alapítónak más véleménye van. Azért kiskaput is építettek a rendszerbe. Ha a döntés törvénybe ütköző dologra kényszerítené a Facebookot, vagy csak simán technikailag kivitelezhetetlen a végrehajtása, akkor azt természetesen nem fogja végrehajtani a cég.

Független? Hát persze...

Alig állt elő a Facebook az ötletével, máris érkeztek a kritikus megjegyzések. Az egyik fő kérdéskör a függetlenséget érinti. Sokan meglehetősen visszásnak tartják, hogy így címkéznek fel egy olyan testületet, amelyet a cég hív életre, első tagjait is a vállalat nevezi ki, valamint a forrásokat, így a fizetést is a Facebook biztosítja.

Támadások érték a legfelsőbb bíróság szóhasználatot is, mivel az megtévesztő. Ez a belső elnevezés ugyanis azt a látszatot keltheti, hogy ez valamiféle nagy tekintéllyel bíró, a nép érdekeit védő és képviselő, jogilag erős felhatalmazással rendelkező testület, miközben valójában ezekről egyáltalán nincs szó.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.