Egy kiskaput nyitva hagyott a Microsoft a Windows 7 és 8 felhasználói számára. De siessen, ha élni akar a lehetőséggel, mert decemberben ez is bezárul!

Tavaly július végén zárult le a hivatalos, mindenki számára elérhető Windows 1 frissítési kampány. Microsoft – szemben minden eddigi gyakorlatával - két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy limitáltan ugyan, de szabadon elérhetővé teszi új operációs rendszerét a korábbi változatokkal már rendelkezőknek.

Annak ellenére, hogy ez érezhetően felpörgette az OS iránti érdeklődést, a felhasználók jó része még mindig ragaszkodik elavult platformjához. Tegnap számoltunk be arról, hogy a Windows 10 erőre kapott és pár tizedpontra megközelítette a 30 százalékos piaci részesedést. Ezzel párhuzamosan örvendetes mértékben csökkent a Windows 7 felhasználóinak száma. Ugyanakkor az operációs rendszer még mindig több mint 46 százalékon áll, vagyis továbbra is ez a legnépszerűbb redmondi OS a felhasználók között.

Több kibúvó is akad

Amint tavaly megírtuk, volt egy kiskapu azok számára, akik korábban már kipróbálták a Windows 10-et, azaz frissítettek, de úgy döntöttek, hogy maradnak a jól megszokott korábbi operációs rendszerüknél, vagyis visszaálltak (rollback) rá. Ha megfelelően regisztrálták a legújabb redmondi OS-t, akkor ennek – és egy Windows 10 telepítő – birtokában gyakorlatilag bármikor újra neki lehet futni a frissítésnek. Utóbbi talán a Microsoft weboldaláról beszerezhető médiakészítő eszközzel állítható elő a legkönnyebben: ennek alkalmazásával DVD-re vagy USB-s pendrive-ra menthető a telepítő.

Amennyiben tehát a Windows 10 aktivációja rendben megtörtént – az Update & Security képernyőn a következő szöveg látható: "Windows 10 on this device is activated with a digital entitlement" –, és a visszaállás is rendben lezajlott, nyitva áll a lehetőség arra, hogy a felhasználó bármikor újra nekifusson a legújabb redmondi operációs rendszer telepítésének. A korábban már említett médiakészítő eszköz használatával ismét elindítható a frissítés.

Aki ezt a lehetőséget elszalasztotta, de azóta megbánta, hogy nem frissített, annak most még mindig rendelkezésére áll egy kiskapu. Ezt azonban év végén, egészen pontosan december 31-én bezárja a Microsoft; így, ha sietni nem is kell, de megfontolni érdemes a következő szűk két hónapban az átállás utolsó esélyének megragadását.

Év végéig még ingyenes

Régóta fordít figyelmet a Microsoft a látásukban, hallásukban korlátozott felhasználók támogatására; számos olyan szolgáltatást nyújt nekik az operációs rendszerbe beépítetten, mellyel megkönnyíti digitális életüket. Ennek részeként érhető el az úgynevezett Assistive Technology, melyen keresztül továbbra is opció a Windows 10-re való ingyenes frissítés. A segítő technológiák tekintetében egyébként amúgy is hozott némi előrelépést az őszi Creators Update, tehát azoknak a Windows 8 felhasználóknak, akik kipróbálnák, érdemes lehet belevágni a frissítésbe. Ezt ugyanis a jövő év elejétől már csak 99 dollár kifizetése ellenében tehetik meg.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy az újabb és újabb funkciók operációs rendszerbe integrálásával nem kényszeríti-e piaci vetélytársait hátrányba a Microsoft. Nem ez lenne az első eset, amikor ilyesmivel vádolnák Redmondot azért, mert külső fejlesztők termékeit lehetetleníti el. Idén például a Kaspersky jelentette be, hogy antitröszt eljárást kezdeményez a szoftvergigász ellen, amiért annak Windows Defender antivírus megoldása kikapcsolja a harmadik féltől származó AV-megoldásokat. Ezt a vitát végül a felek elsimították egymás között, de a kiterjesztett/virtuális valóság feltörésével bizonyára lesz más olyan gyártó, aki sérelmezi majd a Microsoft bevett gyakorlatát.

Konzumer tech

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.