Az orosz befolyásolási kísérletek, az álhírek, a gyűlöletbeszéd terjedése - csak néhány azon problémák közül, melyre lesz megoldás idén a közösségi hálózat alapítója szerint.

Nyílt levéllel kezdte 2018-at a Facebook-vezér. Mark Zuckerberg ebben elismerte, hogy a tavaly számos olyan akadály bukkant fel, amire nem számított a közösségi hálózatot üzemeltető vállalat, és amikkel nem tudtak maradéktalanul megbirkózni. Ennek kezelésére saját maga bevetését ajánlotta fel; a CEO a személyes döntéshozatalokon és a céges szabályok változtatásán túl szakértői csoporttal együttműködve keresi a megoldásokat.

"Komolyan kell vennünk"

A fenti gondolattal adta át üzenete lényegét Zuckerberg a facebookozó közönségnek. Véleménye szerint közel sem csupán technikai jellegű útkeresésről van szó, többek között történelmi, polgári, politikai-filozófiai kérdéseket kell vizsgálnia a vállalatnak ahhoz, hogy adekvát válaszokat adhasson a kihívásokra.

Meglehetősen zűrös év volt a 2017-es a Facebook számára. Mindjárt azzal a váddal indult, miszerint a közösségi hálózat alapvetően fontos szerepet játszott Donald Trump hatalomra jutásában, melyet főként az álhírek terjedésével és az orosz befolyásolási kísérletek nagyjából figyelmen kívül hagyásával magyaráztak. Ez a folyamat az év végére a közösségi hálózat, illetve a Google és a Twitter képviselőinek az amerikai jogalkotók előtt ellejtett pávatáncában csúcsosodott ki. Az online behemótok ugyanis rádöbbentek, hogy bizonyos tekintetben egyszerű propagandaeszközzé váltak szolgáltatásaik, és ezzel a jelenséggel egyedül, kormányzati támogatás nélkül nem tudnak mit kezdeni.

Visszatérve Zuckerberghez: nem most először ígérte meg vállalata problémáinak személyes kezelését. Tavaly novemberben egyszer már közvetlen hangvételű üzenettel állt a 2 milliárdosra duzzadt felhasználói tábor elé, szeptemberben pedig videóban mesélte el a választások manipulálását megakadályozni akaró terveit. Augusztusban a gyűlöletbeszédet terjesztő csoportok ellen szólalt fel.

"Talán nem tudunk minden egyes problémát megoldani, de mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy megtegyük, ami tőlünk telik. Hiszek abban, hogy tehetünk valamit kultúránk azon része ellen, ami az egyéneket valaki más gyűlöletére neveli" – öntötte szavakba ambiciózus vágyait.

Letagadott politikai ambíciók?

Zuckerberg egyre komolyabban veszi az egykor csajozási kísérletnek indult digitális termékét, pontosabban a világméretűre nőtt közösségi hálózat vezetésével járó felelősséget. Ennek tudatában tanult mandarinul, hogy aztán a Facebook egyik legnagyobb, jelenleg tiltott területnek számító piacán személyes varázsával próbálja meg előremozdítani cége sikerét. De tavaly kritikus hangokat ütött meg Donald Trumppal szemben is, és az ennek kapcsán felmerülő (egyelőre burkolt) politikai szerepvállalása egyesekben felvetette annak gondolatát, hogy vajon mi Zuckerberg végső célja. Lehet, hogy meg akarja szerezni az amerikai elnöki hivatalt?

Ezt ugyan hivatalosan tagadta, pedig bőven van ráció az elképzelésben. A még mindig csak a harmincas évei közepén járó férfi keze alá tartozik a világ leghatékonyabb médiája, az egyénekről szinte mindent tudó Facebook, mely - egy eltökélt választási kampány szolgálatába állítva - elég jó eséllyel győzelemre vihetné Zuckerberget.

Legyen bárhogyan is, ennél sürgetőbb problémái is akadnak a közösségi hálózatnak. Nemrég például maga a Facebook ismerte el, hogy a szolgáltatás használata nem tesz jót az emberek hangulatának. A vállalat kutatási igazgatójának nevével fémjelzett vizsgálat megállapította, hogy a közösségi hálózatra történő gyakori és/vagy folyamatos csatlakozás érzelmi és mentális károkat okozhat a függők számára. Ezeket egyelőre technikai oldalról igyekszik kezelni az üzemeltető, például a Szundi vagy a Tartsunk szünetet lehetőségek bevezetésével. Az első révén a kiválasztott ismerősök, oldalak 30 napig eltűnnek a hírfolyamból, utóbbival pedig a felhasználó korábbi partnerének bejegyzéseit, állapotfrissítéseit stb. lehet kigyomlálni.

Van tehát dolga Zuckerbergnek, ráadásul mindezt úgy kell véghezvinnie, hogy közben a részvényeseknek is meg kell felelnie. Utóbbival egészen jól áll a CEO: tavaly január elején 115 dollárért adták a cég papírjait, majd kisebb hullámzásokkal tarkítva felfelé ívelő pályát tartva tegnap záráskor elérte a 184 dolláros értéket.

Közösség & HR

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.