Már félezren támogatják az FSF.hu Alapítvány kezdeményezését, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a hazai felhasználóknak is visszatérítsék az előtelepített, de nem használt operációs rendszerek árát.

Az Európai Unió által kikényszerített böngészőválasztó körüli viták még el sem csendesedtek, máris itt egy újabb felhasználói kezdeményezés, amelyben a nagy szoftverszállítókra akarnak nyomást gyakorolni: a francia és olasz sikerek után magyarországi szabadszoftver-felhasználók is a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulnak a számítógépre telepített operációs rendszerek miatt.

Felesleges költségek  | A szabad szoftverek népszerűsítésével foglalkozó FSF.hu által felkarolt ügyben a vevő a kiszemelt típusú laptopot operációs rendszer nélkül szerette volna megvenni, de a bolt sájékoztatása szerint erre nem volt lehetőség. Bár egyre több számítógépet értékesítenek más operációs rendszerekkel, így például valamilyen ingyenes Linux-disztribúcióval, még mindig számos olyan géptípus van, amelyet kizárólag a piacvezető Microsoft Windows operációs rendszer valamelyik változatával lehet megvásárolni.

A vásárlók döntő részének persze az előtelepített operációs rendszer megfelel, és az eljárás bizonyos mértékig az illegális szoftverhasználat sajnálatosan magas mértékének csökkenéséhez is hozzá tud járulni. Ugyanakkor a magáncélú felhasználások mellett a üzleti és közszférában egyaránt elképzelhető, hogy egy adott személy vagy szervezet rendelkezik a számára szükséges mennyiségű szoftverrel, egy későbbi hardverbeszerzés révén így olyan szoftverlicencekhez jut, amelyekre valójában nincs szüksége; A felesleges költségeket a vállalatok és más szervezetek például a szoftverlicencek újraértékesítésével tehetik meg, de egy magánszemély számára ez nem minden esetben járható út.

Felesleges költségek  | Az FSF.hu a probléma kapcsán a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordult: a szervezet szerint a felvetésnek van létjogosultsága, de érdemben csak akkor tudnak foglalkozni vele, ha legalább 50-100 fogyasztó tesz bejelentést az ügyben, illetve támogatja azt.

Mátó Péter, az alapítvány kurátora a Bitport kérdésére elmondta: eddig több, mint ötszázan jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést; a második lépésben kitöltendő űrlapot pedig csaknem kétszázan töltötték ki. Az alapítvány a mostani hét végéig várja az érintettek jelentkezését.

A kurátor szerint jó esélyük van, mivel több hasonló európai kezdeményezés sikerrel zárult. Egy-egy ellenvéleménytől eltekintve a különböző fórumokon is pozitív a fogadtatás. Mátó Péter úgy véli: sajnálatos lenne, ha hazánkban a fogyasztóvédelem nem tudná elérni, hogy a fogyasztók "saját akaratuk szerint" vásárolhassanak.
 

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.