Már félezren támogatják az FSF.hu Alapítvány kezdeményezését, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a hazai felhasználóknak is visszatérítsék az előtelepített, de nem használt operációs rendszerek árát.
Az Európai Unió által kikényszerített böngészőválasztó körüli viták még el sem csendesedtek, máris itt egy újabb felhasználói kezdeményezés, amelyben a nagy szoftverszállítókra akarnak nyomást gyakorolni: a francia és olasz sikerek után magyarországi szabadszoftver-felhasználók is a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulnak a számítógépre telepített operációs rendszerek miatt.

Felesleges költségek  | A szabad szoftverek népszerűsítésével foglalkozó FSF.hu által felkarolt ügyben a vevő a kiszemelt típusú laptopot operációs rendszer nélkül szerette volna megvenni, de a bolt sájékoztatása szerint erre nem volt lehetőség. Bár egyre több számítógépet értékesítenek más operációs rendszerekkel, így például valamilyen ingyenes Linux-disztribúcióval, még mindig számos olyan géptípus van, amelyet kizárólag a piacvezető Microsoft Windows operációs rendszer valamelyik változatával lehet megvásárolni.

A vásárlók döntő részének persze az előtelepített operációs rendszer megfelel, és az eljárás bizonyos mértékig az illegális szoftverhasználat sajnálatosan magas mértékének csökkenéséhez is hozzá tud járulni. Ugyanakkor a magáncélú felhasználások mellett a üzleti és közszférában egyaránt elképzelhető, hogy egy adott személy vagy szervezet rendelkezik a számára szükséges mennyiségű szoftverrel, egy későbbi hardverbeszerzés révén így olyan szoftverlicencekhez jut, amelyekre valójában nincs szüksége; A felesleges költségeket a vállalatok és más szervezetek például a szoftverlicencek újraértékesítésével tehetik meg, de egy magánszemély számára ez nem minden esetben járható út.

Felesleges költségek  | Az FSF.hu a probléma kapcsán a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordult: a szervezet szerint a felvetésnek van létjogosultsága, de érdemben csak akkor tudnak foglalkozni vele, ha legalább 50-100 fogyasztó tesz bejelentést az ügyben, illetve támogatja azt.

Mátó Péter, az alapítvány kurátora a Bitport kérdésére elmondta: eddig több, mint ötszázan jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést; a második lépésben kitöltendő űrlapot pedig csaknem kétszázan töltötték ki. Az alapítvány a mostani hét végéig várja az érintettek jelentkezését.

A kurátor szerint jó esélyük van, mivel több hasonló európai kezdeményezés sikerrel zárult. Egy-egy ellenvéleménytől eltekintve a különböző fórumokon is pozitív a fogadtatás. Mátó Péter úgy véli: sajnálatos lenne, ha hazánkban a fogyasztóvédelem nem tudná elérni, hogy a fogyasztók "saját akaratuk szerint" vásárolhassanak.

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.