A MacBook Air eddig versenytárs nélküli piacára végre versenytársak érkeznek az ultrabook gyűjtőnevű vékony, könnyű és kis fogyasztású notebookok képében. A Lenovo és a Toshiba már be is jelentette az első modelleket.
A Lenovo az IdeaPad sorozaton belül indítja el saját ultrabook versenyzőjét, az U300s-t. A kínai gyártó bejelentése szerint a légies notebook októberben kerülhet a boltokba. Ugyanebbe a szegmensbe érkezik trónkövetelő a Toshibától is, és az Acer is készülődik valamire.

Olyan vagy csak hasonló? Az Intel Ultrabook szabványára épülő notebookokra már jó ideje vár a piac, hiszen a papírvékony dizájnnal trendivé varázsolt MacBook Air mellett gyakorlatilag nem volt alternatíva a légies dizájnnoteszgépek szegmensében. A hamarosan megjelenő gépek közül a Lenovo U300s tűnik az eddigi legvékonyabbnak, a frontoldali vastagsága mindössze 14,9 milliméteres. Ez bizony még az eddigi király Air-nél is 2 milliméterrel vékonyabb.


Persze a Lenovo újdonsága sok mindenben kissé erősen hajaz a legvékonyabb MacBookra (a tabletes és okostelefonos csatározási hajlandóságot tekintve kíváncsiak vagyunk, mikor indít pert az Apple a Lenovo ellen is). Az üveg érintőpad vagy a speciális alumínium borítás mindenképpen ismerős lehet, bár a Lenovo szerint a készülékház egy speciális eljárásnak köszönhetően még a versenytársnál is ellenállóbb a karcolásokkal szemben.

Vékony család Az U300s cipelésétől sem fog leszakadni tulajdonosainak karja, hiszen mindössze 1,34 kilogrammot nyom a Lenovo diétára fogott versenyzője. Akinek viszont pár milliméter már nem annyira fontos, az "s" betű nélküli U300 már 18,3 milliméteres vastagsággal és 1,58 kilós tömeggel érkezik, a legnagyobb testvér, az U400 pedig 22,6 milliméterrel nő az asztallap fölé, tömege pedig 1,98 kiló. Ez utóbbiba már külön grafikus vezérlőt is építettek egy AMD Radeon HD6470M személyében.


Mindhárom újdonság 1366×768 képpontos felbontású kijelzővel érkezik (a MacBook Air 11 hüvelykes változatánál jobb, de a 13 hüvelykes modell 1440x900-as felbontását nem éri el), de akinek kevés a saját képernyő, a WiDi kapcsolattal vezeték nélkül vetíthet ki mindent a kompatibilis külső megjelenítőkre. Mindhárom új notebookon megtalálható HDMI kijárat és USB 3.0 csatlakozó is.

Mindhárom modell kérhető 256 gigabájtos SSD meghajtóval - az U300s ilyen konfigurációban 10 másodperces bootolási időt, valamint akár 8 órás akkumulátoros üzemmódot ígér. A nagyobb testvérekbe hagyományos merevlemezeket is választhatunk 1 terabájtig, így is 6-7 órát működnek akkuról. A legvékonyabb modell 4 gigabájtnyi DDR3 memóriával és Intel Core i5 2467M vagy Core i7 2667M processzorokkal kérhető, míg a nagyobb modellek kétszer ennyi memóriával és Core i5 2430M vagy Core i7 2620M processzorral választhatók. Belső optikai meghajtója csak az U400-nak lesz, egy tálca nélküli DVD-RW egység.

Jönnek az ultrák A Toshiba ugyanerre a piacra céloz a Portégé Z830 elnevezésű notebookkal, amely vékonyság terén ugyan nem éri el a Lenovo szintjét (a Toshibának 15,9 milliméterre sikerült lefaragni a vastagságot), súlyban viszont aláígér ez U300s-nek, hiszen mindössze 1,13 kilogrammot nyom.


Alapesetben Core i5 processzorral rendelhető, de a sebességmániások akár i7-tel is választhatják, memória terén pedig maximum 6 gigabájtnyi DDR3 kerülhet háttérvilágítással és cseppmentes kialakítással rendelkező billentyűzet alá. Alapesetben 128 gigabájtos SSD-re kerülhetnek az adatok, amely helyett 256 gigabájtosat is választhatunk. A kijelző itt is 1366×768 képpontos felbontású, csatlakozók terén pedig kapunk HDMI-t, USB 3.0-t és 2.0-t, VGA kimenetet és SD kártyaolvasót, ám a WiDi vezeték nélküli képátvitel itt csak opciós megoldás.

A Toshiba versenyzőjéről már tudni lehet, hogy novemberben debütál 1000 dollár alatti áron, viszont a harmadik ultrabook kategóriás versenyző gyártója, az Acer még nem fogalmaz egyértelműen saját megoldásáról. Kiszivárgott fotók ugyan felbukkantak az Aspire 3951 Ultrabook nevű notebookról, ám hivatalos bejelentés még nem történt.


A berlini IFA kiállításon azonban egy viszonteladó már előrendeléseket vesz fel egy titokzatos Acer gépre, amely az árlistában Ultrabook S3 névre hallgat és 1133 dollárért igényelhető. Ebben Core i5 processzor, 4GB memória, 320GB hagyományos merevlemez és extra 20GB SSD található - azt azonban még mindig nem tudni, hogy ugyanarról a notebookról van-e szó.

300 millió dollár az Ultrabookra
Ultrabook: táblaverő notebook az Inteltől
Már rendelhető a Lenovo üzleti tabletje

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.