Decembertől a szolgáltatók automatikusan nem aktiválhatnak internet-hozzáférést, és a kisvállalkozások számára is lehetővé válik, hogy az előfizetőket megillető védelemben részesüljenek.
A távközlési előfizetők védelmében hozott rendeletet az elektronikus hírközlési előfizetői szerződésekkel kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. A lépést a közösségi szabályozás, a 2004 óta eltelt időszakban kialakult hatósági jogalkalmazói, valamint szolgáltatói üzleti gyakorlat változásai indokolták - közölte az MTI-vel a hatóság pénteken.

A kkv is ember... Az új szabályozás jelentős többletgaranciákat tartalmaz az előfizetői és felhasználói jogok fokozottabb védelme érdekében. A rendelet pontosítja a szolgáltatók általi egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségeit. A szerződés teljesítésével, és ezen belül a szolgáltatás minőségével kapcsolatos követelmények megsértése esetén bővülnek az előfizetőket megillető jogosultságok, és ezentúl a kis- és középvállalkozások számára is lehetővé válik, hogy az előfizetőket megillető védelemben részesüljenek.


A rendelet tételesen előírja a szolgáltatók által elkészítendő általános szerződési feltételek formai, így a tartalomjegyzék követelményeit, kötelező fejezetcímeit és azok sorrendjét, biztosítva ezzel az áttekinthetőség követelményét. Ennek révén az előfizetők, felhasználók könnyebben tudják összehasonlítani az egyes szolgáltatók által előírt szerződési feltételeket, illetve saját szolgáltatójuk általános szerződési feltételei között is könnyebben eligazodhatnak.

A rendelet az előfizetők védelmében újraszabályozza a szerződés megkötésének és megszűnésének követelményeit, pontosítja a szerződés teljesítéséért való felelősség kérdéseit, a szolgáltatás korlátozásának és a szüneteltetésének eseteit, illetve a szerződés módosításának feltételeit is.

Meglepetés helyett Fontos változás, hogy december 1. után a szolgáltatók már csak az előfizetők kifejezetten erre irányuló kérésére aktiválhatnak internet-hozzáférést. Így a jövőben nem történhet meg az, hogy valaki meglepetésszerűen kap egy nagy összegű számlát egy olyan szolgáltatásról, aminek használatával nem is volt tisztában.

Az új szabályozás az egyedi előfizetői szerződésekkel kapcsolatban is számos új, garanciális elemet tartalmaz. Bővült például azon esetek köre, amikor a szolgáltató szerződésszegés esetén kötbért köteles fizetni, továbbá pontosították a szolgáltatás minőségével összefüggő szerződéses rendelkezéseket is.

Csak jövőre érkezhet az újabb hazai mobilszolgáltató
NMHH: valóban olcsóbban telefonálhatunk?

Európában is épít egy óriási gyárat a Tesla

Az Egyesült Államok és Kína után Németországban is beindul majd a Tesla járműveinek gyártása, a Berlin melletti üzem a tervek szerint a Model Y termelésébe kapcsolódik majd be.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.