A Google negyedéves pénzügyi jelentéséből kitűnik, hogy az óriáscég kilábalt a válságból, ám az eredmények még elmaradnak a befektetők elvárásaitól.
A Google részvényeinek árfolyama 4 százalékot esett, miután az internetes keresőóriás nyilvánosságra hozta aktuális pénzügyi jelentését. Eszerint ugyan a vártnál nagyobb profitot termeltek, azonban a bevétel növekedése nem érte el a Wall Street egyre erősebb követelményeit - annak ellenére, hogy a 2009-es esztendő volt a Google eddigi legerősebb éve.

Martin Myykkonen, a Janco Partners vezető elemzője szerint az elvárások egyre nőttek, ahogy a pénzügyi jelentés dátuma közeledett, és bár jó eredményt sikerült felmutatni, a felfokozott várakozáshoz képest ez sem durrant elég nagyot. A szakember azonban nem borúlátó, szerinte a részvények ára hamarosan újra emelkedik majd, amikor mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy a Google eredménye a tavalyi gazdasági helyzetben kifejezetten jónak tekinthető.

A Google teljes bevétele összesen 17 százalékkal nőtt a 2008-as eredményekhez képest, összesen 6,67 milliárd dollár áll a jelentésben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a keresővállalat az első olyan meghatározó technológiai cég, amely képes volt az előző évben leküzdeni a válság hatásait, és növekedéssel zárni az évet - nem sok ilyen akadt, kivéve talán az Intelt, az IBM-et és az eBay-t.

Tervek és kihívások

Az eredmények tükrében még egyértelműbb a Google vezetőségének azon bejelentése, amely szerint 2010-ben további befektetésekre és fejlesztésekre készülnek, céljuk ugyanis, hogy a jelenlegi tevékenységek piaci részesedésének növelése mellett új területeket is meghódíthassanak.

Könnyűnek nem lesz nevezhető ez az erőfeszítés, mivel a konkurenciaharc egyre erősebb, leginkább a Microsoftnak köszönhetően. A redmondi vállalat egyre több fronton támad, elég csak a Yahoo!-val kötött stratégiai megállapodást megemlíteni. Az okostelefon-piacon sem lesz könnyű helyzetben a Google, hiszen a Nexus One-nak a toronymagasan vezető iPhone-okkal kell megbirkóznia, ráadásul egyre több pletyka terjeng arról, hogy az Apple hajlandó lenne lecserélni telefonján a Google keresőt a Microsoft Bing szolgáltatására.

Sínen vannak
Pedig Eric Schmidt, a Google egyik vezetője kifejezetten az okostelefonok piacát nevezte meg, mint a 2010-es év legjobban jövedelmező területét a vállalat számára - a második legnagyobb növekedési terület a webes hirdetéseké. 

Sameet Sinha, a JMP Securities elemzője szerint pont ez utóbbi piac okolható azért, hogy a befektetők nem fogadták kitörő örömmel a Google egyébként sikeres évzárását: az előrejelzések ezen a területen többet vártak volna, egészen pontosan a kattintásonkénti árbevétel növekedését saccolták 5 százalékra, ehelyett csupán 2 százalékot sikerült gyarapodni ebben a szegmensben.

Az elemzők egyértelműen azt jósolják, hogy ez az év vízválasztó lehet a Google pénzügyeit tekintve, hiszen az eredmények alapján akár véget is vethetnek a tavaly alkalmazott költségcsökkentéseknek, és újra nagyobb arányú fejlesztésekbe foghatnak, ami persze nagyobb pénzköltéssel is járna majd - hogy a piac felkészült-e erre, azt azonban még nem tudni.

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.