A Google negyedéves pénzügyi jelentéséből kitűnik, hogy az óriáscég kilábalt a válságból, ám az eredmények még elmaradnak a befektetők elvárásaitól.

A Google részvényeinek árfolyama 4 százalékot esett, miután az internetes keresőóriás nyilvánosságra hozta aktuális pénzügyi jelentését. Eszerint ugyan a vártnál nagyobb profitot termeltek, azonban a bevétel növekedése nem érte el a Wall Street egyre erősebb követelményeit - annak ellenére, hogy a 2009-es esztendő volt a Google eddigi legerősebb éve.

Martin Myykkonen, a Janco Partners vezető elemzője szerint az elvárások egyre nőttek, ahogy a pénzügyi jelentés dátuma közeledett, és bár jó eredményt sikerült felmutatni, a felfokozott várakozáshoz képest ez sem durrant elég nagyot. A szakember azonban nem borúlátó, szerinte a részvények ára hamarosan újra emelkedik majd, amikor mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy a Google eredménye a tavalyi gazdasági helyzetben kifejezetten jónak tekinthető.

A Google teljes bevétele összesen 17 százalékkal nőtt a 2008-as eredményekhez képest, összesen 6,67 milliárd dollár áll a jelentésben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a keresővállalat az első olyan meghatározó technológiai cég, amely képes volt az előző évben leküzdeni a válság hatásait, és növekedéssel zárni az évet - nem sok ilyen akadt, kivéve talán az Intelt, az IBM-et és az eBay-t.

Tervek és kihívások

Az eredmények tükrében még egyértelműbb a Google vezetőségének azon bejelentése, amely szerint 2010-ben további befektetésekre és fejlesztésekre készülnek, céljuk ugyanis, hogy a jelenlegi tevékenységek piaci részesedésének növelése mellett új területeket is meghódíthassanak.

Könnyűnek nem lesz nevezhető ez az erőfeszítés, mivel a konkurenciaharc egyre erősebb, leginkább a Microsoftnak köszönhetően. A redmondi vállalat egyre több fronton támad, elég csak a Yahoo!-val kötött stratégiai megállapodást megemlíteni. Az okostelefon-piacon sem lesz könnyű helyzetben a Google, hiszen a Nexus One-nak a toronymagasan vezető iPhone-okkal kell megbirkóznia, ráadásul egyre több pletyka terjeng arról, hogy az Apple hajlandó lenne lecserélni telefonján a Google keresőt a Microsoft Bing szolgáltatására.

Sínen vannak
Pedig Eric Schmidt, a Google egyik vezetője kifejezetten az okostelefonok piacát nevezte meg, mint a 2010-es év legjobban jövedelmező területét a vállalat számára - a második legnagyobb növekedési terület a webes hirdetéseké. 

Sameet Sinha, a JMP Securities elemzője szerint pont ez utóbbi piac okolható azért, hogy a befektetők nem fogadták kitörő örömmel a Google egyébként sikeres évzárását: az előrejelzések ezen a területen többet vártak volna, egészen pontosan a kattintásonkénti árbevétel növekedését saccolták 5 százalékra, ehelyett csupán 2 százalékot sikerült gyarapodni ebben a szegmensben.

Az elemzők egyértelműen azt jósolják, hogy ez az év vízválasztó lehet a Google pénzügyeit tekintve, hiszen az eredmények alapján akár véget is vethetnek a tavaly alkalmazott költségcsökkentéseknek, és újra nagyobb arányú fejlesztésekbe foghatnak, ami persze nagyobb pénzköltéssel is járna majd - hogy a piac felkészült-e erre, azt azonban még nem tudni.

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.