Szerdán jelentette be megalakulását a legnagyobb amerikai dotkom cégek által életre hívott szervezet, amelynek legfontosabb feladata az internetes iparág érdekeinek védelme.

Az eredetileg az online kalózkodás visszaszorítását célzó törvényjavaslat, a Stop Online Piracy Act tavaly októberben került az Egyesült Államok képviselőháza elé, de nagyvonalú meghatározásai és az internet struktúráját félreértelmező, életszerűtlen szankciói miatt támogatói is kihátráltak mögüle. A SOPA finomított változatának tekinthető Protect Intellectual Property Act hasonló eszközökkel valósította volna meg a szellemi tulajdon védelmét, amit a felhasználói tartalomból élő vállalkozások és az internetezők többsége ugyanolyan aggályosnak tartott, így a hatalmas ellenállás miatt ez a tervezet is a kukában végezte.

Az év elején tapasztalt szervezett tiltakozási hullám megmutatta, hogy az internetes közösség egyre jelentősebb fellépésre képes, és a tétek emelkedésével a hagyományosan apolitikus internetes iparág is lassan magára talál. A hozzárendelt források még most sem túl látványosak, ha mondjuk a tartalomipar érdekérvényesítő eszközeihez viszonyítjuk azokat: tavaly az amerikai kiadók papíron is 94 millió dollárt fordítottak a kongresszusi lobbira, ami több, mint amennyit a teljes informatikai szektor költött hasonló célokra. Ugyanakkor a legdrágábban lobbizó informatikai cég már egy dotkom vállalat, a Google volt.

Végre összeállnak  A következő lépésre két nappal ezelőtt került sor, amikor az internetes vállalkozások The Internet Association néven önálló iparági szervezetet hoztak létre érdekeik képviseletére. Az alapítók között ott találjuk az Amazont, az eBay-t, a Facebookot, a Google-t, a LinkedIn-t vagy a Salesforce.com-ot, vagyis a Szilícium-völgyben működő legfontosabb online társaságokat. Az új szervezet az "internetes gazdaság szócsövének" nevezi magát, és lobbitevékenységét kiterjesztené a külföldről érkező mérnökök munkavállalási engedélyétől kezdve az adózással vagy az adatvédelemmel kapcsolat ügyekig.

Az Internet Association első elnöke a szenátus energiaügyi és kereskedelmi bizottságának korábbi tanácsadója, Michael Beckerman lett, aki a szerdai közleményben felhívta rá a figyelmet: az internet decentralizált, nyílt működése soha nem látott vállalkozási kedvet generál, a szabályalkotóknak pedig figyelembe kell venniük, hogy a rendszer működése és az általa gerjesztett konjunktúra a szabadság megőrzésén múlik. A szövetség célja, hogy az otthoni, vállalati és kormányzati felhasználók szabályozási kényszertől mentesen dönthessék el, milyen technológiákat és online platformokat támogatnak vagy vesznek igénybe.

A Google is a kukába küldené a Windows XP-t
Európai lapkiadók a Google megadóztatásán dolgoznak

Az E-Commerce News által megszólaltatott szakértő szerint egyszerűen arról van szó, hogy létrejött egy újabb marketing- és lobbicsoport, amely megpróbálja megakadályozni a SOPA-hoz hasonló ámokfutásokat a törvényhozásban, és biztosítani akarja, hogy a folyamatosan változó adatvédelmi rendelkezések nem szorítják ki őket az országból. Bár ezekkel a célokkal elég könnyű egyetérteni, azt is érdemes figyelembe venni, hogy a szabad választásból és az úgynevezett innovációból ki és hogyan profitál – a Google például nemrég tett keresztbe saját hardvergyártó partnerének, az Acernek, amiért az a kínai Alibaba operációs rendszerére, az Aliyunra épülő okostelefont akart bemutatni.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.