Megkezdődött az informatikai döntéshozók hagyományos, éves seregszemléjének első napja. A Bitport és a Figyelő által szervezett CIO'11 eseményeiről ebben a rendszeresen frissített cikkben is tudósítunk.
A 2011-es CIO konferencia felvezető története Harry Houdiniről, a híres szabadulóművészről szól, jelezve a mai napok informatikai környezetének kihívásait. Bár a válság már múlóban, a vállalatok informatikai vezetőinek a pár éve szűkre szabott, és azóta is szűken tartott költségvetést kell összeegyeztetnie azokkal a követelményekkel, amiket az egyre több információ, az újabb technológiák és a biztonsági kihívások támasztanak.


A gyógyvíz és a só-domb szomszédságában gyűltek össze a hazai
IT-döntéshozók: az informatika sokuk szerint szintén gyógyításra szorul

Új kor a régi árnyékában
Megnyitójában Braun Péter, a Vezető Informatikusok Szövetségének elnöke kissé borúlátó képet festett a technológiai változás hatásairól: könnyű elcsábulni az új technológiák felé, ám ezeket gyakran nem tudjuk használni (és kihasználni), míg a réginek tartott megoldásoktól gyakran pazarlóan szabadulunk meg. Bárány Zsolt, a NetApp Magyarország Kft. ügyvezetője pozitívabban látja a jelenlegi helytetet. Szerinte a tavalyi konferencia óta bebizonyosodott: a válság negatív hatásai mellett új lehetőségeket, friss gondolkodásmódot, innovatív megoldásokat tett lehetővé.

Felhő Európa fölött Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions Kft. ügyvezertője egy fontos vendég előadását vezette fel: Bernd Becker az EuroCloud Europe alelnöke beszélt a felhő alapú megoldásokat támogató európai szervezet eddigi tevékenységéről és jövöjéről. A szakember szerint az egyik legfontosabb küldetésük, hogy a felhasználók felé a cloud lehetőségek előnyeit népszerűsítsék, de ezzel együtt biztonságot is nyújtsanak, ezért folyamatosan dolgoznak a különféle szabványok és "bizonyítványok" kialakításán.


A Twitterre folyamatosan kerülnek ki a hírek a résztvevők jóvoltából is,
ez a fotó is itt látható. A rendezvény hashtagje a #ciokonf.

A cloud elterjedésének némelyest speciális gátat is szab Európa, mivel a sok ország különféle szabályozásokkal rendelkezik, melyekhez egy "nemzetközi" megoldásnak nehéz egyenként alkalmazkodni.

Az előadás végén hivatalosan is bejelentették, hogy a CIO'11 konferencia keretében a mai napon alakul meg az EuroCloud magyar tagozata, a hazai törvényi szabályozások értelmében egyesületi formában.

Megfagyó költségek Matt Watts, a NetApp stratégiai tanácsadója a cloud rendszerek "háttériparáról", az adatközpontokkal kapcsolatos legújabb technikai fejlesztésekről és lehetőségekről beszélt. A szakértő szerint kritikus, hogy egy ilyen nagyságrendű beruházásnál egyszerű szemléletváltással is elérhetünk jelentős költségcsökkentést, például a hűtés innovatív megoldásaival - a lehetőségek jó részével ráadásul a "zöld informatika" irányába is jelentős lépéseket tehetünk.

Érdemes például abba belegondolni, miért "hűtjük túl" az adatközpontokat? Felméréseik szerint sokan szeretik a hihetetlenül hangzó 12 fok környékén tartani a hőmérsékletet, pedig az átlagos 22 fok, sőt a nyáron megengedhető 33 fok sem növeli a szerverek meghibásodásait. Az ehhez szükséges hűtés pedig akár a külső levegő okos áramoltatásával is megoldható.

Más területeken is pazarlunk, elemzések szerint átlagosan az adatközpontok számítási képességének 90 százaléka marad kihasználatlanul, és a hálózati elemek is legalább kétszeresen túl vannak méretezve. Az adattárolás is sok esetben túltervezett és inkonzisztens. A tároló megoldások konszolidációja és virtualizációja kordában tarthatja a költségeket és az eszközök kezelését is.

Kozák Tamás, a VMware hazai képviselője egy iPaden futtatott Windows segítségével a virtualizáció másik oldalát, magát a módszert és annak előnyeit járta körül, szintén kihagnsúlyozva a jobb kihasználtság és az ebből fakadó költséghatékonyság hasznosságát.

Másféle kommunikáció
Kovács András, a T-Systems üzletfejlesztési igazgatója az idei konferencia másik nagy slágertémájáról, az okostelefonok és tabletek, valamint a közösségi média vállalati felhasználásáról beszélt. Érdekes, hogy ebben az esetben "kívülről befelé" halad a fejlődés, ezek az eszközök ugyanis először a konzumer felhasználók körében vátak közkedveltté.

A szakember szerint a közösségi médiát pont nem tiltani, hanem épp ösztönözni kell a vállalatoknál, természetesen a megfelelő mederbe terelve. A mobil eszközökkel együtt az újfajta, mobil munkavégzés, az "új típusú felhasználók" hatékony elérése valósítható meg a céges gyakorlatban. Az egyesített kommunikáció alkalmazásával ráadásul egy hálózatban kezelhetjük az összes új kommunikációs formát, beleértve a mobiltelefonálást, az IP-alapú megoldásokat, vagy épp a felfutó és mainstreammé váló videókommunikációt.

Még nincs itt a kánaán
Az újragondolt IT a Gartner előadását is áthatotta, legalábbis a nemzetközi számok tekintetében. A legfrissebb, idei CIO-kutatásból még csak előzetes számok és adatok állnak rendelkezésre, ám ezekből is sok minden leszűrhető.

Ninausz Péter képviseletvezető a BellResearch közreműködésével végzett felmérést elemezve elmondta: a CIO-k a mai helyzetet az IT újraértelmezéseként látják, legalábbis a világszintű felmérés alapján - Magyarországon sajnos más a helyzet. A világ boldogabbik felén dolgozó CIO-k a legtöbb helyen a vállalatok még nagyobb arányú digitális átállását kapták fő feladatként, mégpedig annak érdekében, hogy a válság elmúltával a cégek újra növekedni tudjanak, és új ügyfeleket szerezhessenek.

Itthon teljesen más a kép. A vállalatok még mindig a költségcsökkentés mellett is megoldható hatékonyságnövekedést szeretnék elérni, amely nagy nyomást gyakorol a magyar informatikai vezetőkre, a növekedés - egyelőre - nem tartozik a legfontosabb kérdések közé. Az IT-stratégiák kérdésében a legfontosabb nemzetközi és hazai prioritások már közelebb állnak egymáshoz, az informatikai szolgáltatások minőségének javítása és a rugalmasság fokozása mindenhol fontosnak számít.

Érdekes, hogy a stratégiai felmérés során a cloud szerepe még alig érzékelhető, ám a szakember véleménye szerint ez annak "köszönhető", hogy sokan nincsenek tisztában azzal: már egy okostelefonos alkalmazás használatával is a felhő alapú technológiába lépnek.


Az első kerekasztal-beszélgetés során informatikai vezetők és a gyártók képviselői közösen fejtegették, mennyire van vége a válságnak a magyar informatika terén is. Érdekes felmérési adat került elő, miszerint már a válság előtti évek óta folyamatosan csökkennek az IT-büdzsék - nem (csak) a válság okozza tehát az új kihívásokat, és épp ezért nem is érdemes azt várni, hogy a költségvetési szintek újra toronymagasra ugranak.

A beszélgetők szerint folyamatos költségoptimalizáció várható a vállalati stratégiákban, és a külső hajtóerők rákényszerítik az informatikai vezetőket a (költség)hatékonyabb új megoldások használatára.

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.