Megkezdődött az informatikai döntéshozók hagyományos, éves seregszemléjének első napja. A Bitport és a Figyelő által szervezett CIO'11 eseményeiről ebben a rendszeresen frissített cikkben is tudósítunk.
A 2011-es CIO konferencia felvezető története Harry Houdiniről, a híres szabadulóművészről szól, jelezve a mai napok informatikai környezetének kihívásait. Bár a válság már múlóban, a vállalatok informatikai vezetőinek a pár éve szűkre szabott, és azóta is szűken tartott költségvetést kell összeegyeztetnie azokkal a követelményekkel, amiket az egyre több információ, az újabb technológiák és a biztonsági kihívások támasztanak.


A gyógyvíz és a só-domb szomszédságában gyűltek össze a hazai
IT-döntéshozók: az informatika sokuk szerint szintén gyógyításra szorul

Új kor a régi árnyékában
Megnyitójában Braun Péter, a Vezető Informatikusok Szövetségének elnöke kissé borúlátó képet festett a technológiai változás hatásairól: könnyű elcsábulni az új technológiák felé, ám ezeket gyakran nem tudjuk használni (és kihasználni), míg a réginek tartott megoldásoktól gyakran pazarlóan szabadulunk meg. Bárány Zsolt, a NetApp Magyarország Kft. ügyvezetője pozitívabban látja a jelenlegi helytetet. Szerinte a tavalyi konferencia óta bebizonyosodott: a válság negatív hatásai mellett új lehetőségeket, friss gondolkodásmódot, innovatív megoldásokat tett lehetővé.

Felhő Európa fölött Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions Kft. ügyvezertője egy fontos vendég előadását vezette fel: Bernd Becker az EuroCloud Europe alelnöke beszélt a felhő alapú megoldásokat támogató európai szervezet eddigi tevékenységéről és jövöjéről. A szakember szerint az egyik legfontosabb küldetésük, hogy a felhasználók felé a cloud lehetőségek előnyeit népszerűsítsék, de ezzel együtt biztonságot is nyújtsanak, ezért folyamatosan dolgoznak a különféle szabványok és "bizonyítványok" kialakításán.


A Twitterre folyamatosan kerülnek ki a hírek a résztvevők jóvoltából is,
ez a fotó is itt látható. A rendezvény hashtagje a #ciokonf.

A cloud elterjedésének némelyest speciális gátat is szab Európa, mivel a sok ország különféle szabályozásokkal rendelkezik, melyekhez egy "nemzetközi" megoldásnak nehéz egyenként alkalmazkodni.

Az előadás végén hivatalosan is bejelentették, hogy a CIO'11 konferencia keretében a mai napon alakul meg az EuroCloud magyar tagozata, a hazai törvényi szabályozások értelmében egyesületi formában.

Megfagyó költségek Matt Watts, a NetApp stratégiai tanácsadója a cloud rendszerek "háttériparáról", az adatközpontokkal kapcsolatos legújabb technikai fejlesztésekről és lehetőségekről beszélt. A szakértő szerint kritikus, hogy egy ilyen nagyságrendű beruházásnál egyszerű szemléletváltással is elérhetünk jelentős költségcsökkentést, például a hűtés innovatív megoldásaival - a lehetőségek jó részével ráadásul a "zöld informatika" irányába is jelentős lépéseket tehetünk.

Érdemes például abba belegondolni, miért "hűtjük túl" az adatközpontokat? Felméréseik szerint sokan szeretik a hihetetlenül hangzó 12 fok környékén tartani a hőmérsékletet, pedig az átlagos 22 fok, sőt a nyáron megengedhető 33 fok sem növeli a szerverek meghibásodásait. Az ehhez szükséges hűtés pedig akár a külső levegő okos áramoltatásával is megoldható.

Más területeken is pazarlunk, elemzések szerint átlagosan az adatközpontok számítási képességének 90 százaléka marad kihasználatlanul, és a hálózati elemek is legalább kétszeresen túl vannak méretezve. Az adattárolás is sok esetben túltervezett és inkonzisztens. A tároló megoldások konszolidációja és virtualizációja kordában tarthatja a költségeket és az eszközök kezelését is.

Kozák Tamás, a VMware hazai képviselője egy iPaden futtatott Windows segítségével a virtualizáció másik oldalát, magát a módszert és annak előnyeit járta körül, szintén kihagnsúlyozva a jobb kihasználtság és az ebből fakadó költséghatékonyság hasznosságát.

Másféle kommunikáció
Kovács András, a T-Systems üzletfejlesztési igazgatója az idei konferencia másik nagy slágertémájáról, az okostelefonok és tabletek, valamint a közösségi média vállalati felhasználásáról beszélt. Érdekes, hogy ebben az esetben "kívülről befelé" halad a fejlődés, ezek az eszközök ugyanis először a konzumer felhasználók körében vátak közkedveltté.

A szakember szerint a közösségi médiát pont nem tiltani, hanem épp ösztönözni kell a vállalatoknál, természetesen a megfelelő mederbe terelve. A mobil eszközökkel együtt az újfajta, mobil munkavégzés, az "új típusú felhasználók" hatékony elérése valósítható meg a céges gyakorlatban. Az egyesített kommunikáció alkalmazásával ráadásul egy hálózatban kezelhetjük az összes új kommunikációs formát, beleértve a mobiltelefonálást, az IP-alapú megoldásokat, vagy épp a felfutó és mainstreammé váló videókommunikációt.

Még nincs itt a kánaán
Az újragondolt IT a Gartner előadását is áthatotta, legalábbis a nemzetközi számok tekintetében. A legfrissebb, idei CIO-kutatásból még csak előzetes számok és adatok állnak rendelkezésre, ám ezekből is sok minden leszűrhető.

Ninausz Péter képviseletvezető a BellResearch közreműködésével végzett felmérést elemezve elmondta: a CIO-k a mai helyzetet az IT újraértelmezéseként látják, legalábbis a világszintű felmérés alapján - Magyarországon sajnos más a helyzet. A világ boldogabbik felén dolgozó CIO-k a legtöbb helyen a vállalatok még nagyobb arányú digitális átállását kapták fő feladatként, mégpedig annak érdekében, hogy a válság elmúltával a cégek újra növekedni tudjanak, és új ügyfeleket szerezhessenek.

Itthon teljesen más a kép. A vállalatok még mindig a költségcsökkentés mellett is megoldható hatékonyságnövekedést szeretnék elérni, amely nagy nyomást gyakorol a magyar informatikai vezetőkre, a növekedés - egyelőre - nem tartozik a legfontosabb kérdések közé. Az IT-stratégiák kérdésében a legfontosabb nemzetközi és hazai prioritások már közelebb állnak egymáshoz, az informatikai szolgáltatások minőségének javítása és a rugalmasság fokozása mindenhol fontosnak számít.

Érdekes, hogy a stratégiai felmérés során a cloud szerepe még alig érzékelhető, ám a szakember véleménye szerint ez annak "köszönhető", hogy sokan nincsenek tisztában azzal: már egy okostelefonos alkalmazás használatával is a felhő alapú technológiába lépnek.


Az első kerekasztal-beszélgetés során informatikai vezetők és a gyártók képviselői közösen fejtegették, mennyire van vége a válságnak a magyar informatika terén is. Érdekes felmérési adat került elő, miszerint már a válság előtti évek óta folyamatosan csökkennek az IT-büdzsék - nem (csak) a válság okozza tehát az új kihívásokat, és épp ezért nem is érdemes azt várni, hogy a költségvetési szintek újra toronymagasra ugranak.

A beszélgetők szerint folyamatos költségoptimalizáció várható a vállalati stratégiákban, és a külső hajtóerők rákényszerítik az informatikai vezetőket a (költség)hatékonyabb új megoldások használatára.

Itt az ellenzéki összefogás az Amazon úthengerével szemben

A Google új szolgáltatása közvetlenül kapcsolja össze a keresést a vásárlási lehetőséggel, amivel nem csak a felhasználói igényekre reagál, de megpróbálja maga mellé gyűjteni az Amazontől rettegő kereskedelmi láncokat is.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.