Európában a válság ellenére nőtt a IKT-tudást igénylő munkahelyek száma, az ilyen képzésben részesülő fiatalok száma csökken. Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, szerint gyorsan kell lépni: EU-nak, a nemzeti kormányoknak és a cégeknek egyaránt.
Az IKT iparág – szemben az Európai Unió gazdaságának egyáb ágazataival – meglehetősen jól teljesített az elmúlt időszakban. Összességében mintegy 3 százalékkal bővült, ami egyfelől örvendetes, másfelől azonban kiélezett egy másik problémát: a krónikus szakemberhiányt.

Hiányzik 700 ezer szakember Neelie Kroes, az Európai Bizottság (EB) alelnöke, többek között Davosban, a Világgazdasági Fórumon is felhozta a témát. Az EB szerint hamarosan akár 700 ezer IKT-tudást igénylő munkahely is hiányozhat Európában, ami nagymértékben rontja az EU-ban működő technológiai vállalatok versenyképességét. És mindeközben nő a munkanélküliség Európában, ami további súlyos terheket ró a gazdaságokra – hangsúlyozza Kroes.Neelie Kroes Davosban: miközben nő a munkanélküliség, hamarosan
700 ezer ember fog hiányozni a gazdaságból


Ez a visszás helyzet csak a nemzeti kormányok és az iparágban érdekelt cégek együttes fellépésével oldható meg. Ennek szellemében tett közzé az EB egy felhívását, mely szerint március elejéig várja a felajánlásokat, ötleteket. Több vállalat és szervezet már tettekkel is elkötelezte magát az EB tervei mellett – a nyilatkozat a Nokiát, Telefónicát, az SAP-t, a Ciscót, a HP-t, az Alcatel-Lucentet, a Randstadot, az ENI-t, a Telenor Groupot, ARM-ot, valamint az európai CIO-közösséget és a CEPIS-t (Council of European Professional Informatics Societies) név szerint is említi. Ezek a cégek és szervezetek ugyanis aktív szerepet vállalnak az digitális szakadék csökkentésében például különféle tanfolyamok és tréningek szervezésével, a felsőoktatás támogatásával vagy gyakornoki programokkal. A Telefónica egy az EU összes tagállamára kiterjedő felmérést is tervez, amelyben a 18-30 év közötti fiatalokat kívánják kérdezni a kilátásaikról.

A nyilatkozat jó ötletek példájaként említi a Spanyolországban és Németországban alkalmazott tréningtámogatási programokat. Maga az EB például a mobilitás támogatásán keresztül próbál javítani az IKT szektorban szükséges kompetenciák, például a megfelelő angol nyelvismeret, elsajátításán.

A hiány oka A munkaerőhiány oka régiónként eltérő lehet. Ami jól látszik, az mindenképpen az, hogy az IKT-ismereteket kívánó munkahelyek bővülésével nem tud lépést tartani az oktatás. Minden oktatási rendszert jellemez valamiféle konzervativizmus és rugalmatlanság, és az sem javít a helyzeten, hogy a szakmai felsőoktatás és az iparágak között – kevés pozitív kivételtől eltekintve – még mindig meglehetősen nagy a távolság. Szintén régiónként változik, de nagy probléma lehet a megfelelő szintű angol nyelvismeret hiánya is.

Rossz időkben is jól keresnek az informatikusok
CIO-któl tanulhatnak az informatikus hallgatók a BME-n
Hiányszakma volt és lesz az informatikus

Magyarországon az IKT szektor vállalatinak többségét tömörítő IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) karolta fel a mérnökképzés támogatását, erőteljesen lobbizott a műszaki képzés pozitív diszkriminációja mellett. A legjelentősebb vállalati felhasználói kört tömörítő VISZ (Vezető Informatikusok Szövetsége) évek óta az Év Informatikai Oktatója ösztöndíj odaítélésével próbálja felhívni a figyelmet a szakmai felsőoktatásra.

Ezek a törekvések azonban elszigetelten csak korlátozott hatást válthatnak ki, ha nem egy átfogó, az elemi oktatástól elkezdett, korszerű oktatási reformon alapulnak.

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.