Erős negyedévet újabb erős három hónap követett. A növekedés motorja a most zárt periódusban is a felhő volt.

Újabb izmos, 19 százalékos bevételnövekedést produkáló negyedévet zárt a Microsoft szeptember 30-ával. A tegnap kiadott pénzügyi jelentés szerint a júliustól szeptemberig terjedő három hónapban (a Microsoft pénzügyi évének ez az első negyedéve) a vállalat nettó bevétele 29,1 milliárd dollár volt szemben a tavalyi 24,5 milliárddal. A bevétel messze túlszárnyalta az elemzői várakozásokat: a konszenzus ugyanis csak 27,9 milliárd dollár volt.

Az üzemi eredmény 29 százalékos növekedéssel 10 milliárd dollárnál állt meg (tavaly 7,7 milliárd volt), míg a nettó profit 6,6 milliárd dollárról 8,8 milliárdra ugrott, ami 34 százalékos növekedés.

Ezek alapján Satya Nadella vezérigazgató joggal értékelte nagyszerűnek a pénzügyi év indulását. Nadellának egyébként minden oka megvan a büszkeségre. Mint azt a Reuters megjegyzi, a vezérigazgató 2014-es kinevezése óta a vállalat részvényeinek  árfolyama közel megháromszorozódott. 2014 elején 40 dollár alatt kereskedtek a cég papírjaival, idén szeptember közepén pedig már 115 dollár közelében is volt az árfolyam, amely csak az elmúlt 12 hónapot nézve is 21 százalékot emelkedett.

Most is a felhő húzta a vállalatot

Az üzleti felhő az Azure-ral együtt (ez nem feldi az Intelligent Cloud nevű divíziót) 8,5 milliárd dollár bevételt hozott, ami 47 százalékos növekedést jelent. De figyelemre méltó az a tény is, hogy a bruttó nyereséghányad éves összevetésben 4 százalékponttal, 62 százalékra javult, de még az előző, amúgy erős negyedévhez képest is 3 százalékponttal jobb.

Csak az Azure-t nézve kicsit lassabb volt a növekedés, mint az előző negyedévben: az akkori 89 százalékkal szemben most 76 százalékkal nőtt az ebből származó bevétel. Egyes elemzők szerint erre érdemes távlatilag figyelni, mivel a bevétel növekedésével párhuzamosan most már a növekedési ütem fokozatos lassulására lehet számítani.

Ugyanakkor a Microsoft hibridfelhős kínálata továbbra is nagyon vonzó, és komoly kihívást jelent a konkurenseinek, mindenekelőtt az Amazonnak. (A Microsoft egyébként éppen ezzel nyomul többek között az amerikai kormányzati szektorban is.)

 
A Microsoft fontosabb termékeiből származó bevételek növekedése, 2019 Q1
Infogram


A felhőbevételek növekedése a Microsoft piaci részesedésére is pozitívan hatott. A Reuters idézi a Canalys adatait, mely szerint a felhős piacot továbbra is az Amazon vezeti 30 százalékos részesedéssel, míg a Microsoft 2 százalékponttal növelte részesedését, így már a piac 18 százalékát birtokolja. (Tavaly a negyedik negyedévben a cég még 14 százalékon állt.)

Összességében egyébként az intelligens felhőként összefogott divízió (szervertermékek, felhőszolgáltatások az Azure-ig bezárólag, különböző vállalati szolgáltatások, például a konzultáció) 8,6 milliárd bevételt hozott, ami 24 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti bevételt.

Minden divízió jól húz

A Microsoftnak jól sikerült az, ami több, hasonló cipőben járó konkurensének nem: a felhőből származó bevételeinek a növekedése jól ellensúlyozza a PC-k iránti kereslet csökkenését (miközben a mobilpiacról a vállalat több durván kudarcos próbálkozás után végleg kiszállt). Így sokkal kevésbé fenyegeti az eredményeit az, ha a Windows iránt megcsappanna az érdeklődés.

 
A Microsoft bevételei szegmensenként, 2016-2019
Infogram


A terület azonban még mindig fontos. Ebben a negyedévben is az egyéb személyi számítástechnikai (More Personal Computing, ide tartozik a Windows, a Surface, és a gaming termékek) divízió hozta a legtöbb bevételt, 10,7 milliárd dollárt. A divízió bevétele éves összevetésben 15 százalékkal nőtt. Ez elsősorban a gaming termékek iránti keresletnek köszönhető, amely 44 százalékkal nőtt. A divízióban egyébként a menedzsment nagyon bízik: a folyó negyedévvel kapcsolatos bevételi előrejelzéseket meg is emelték 12,8 milliárd dollárról 13,2 milliárdra.

A produktivitás és üzleti folyamatok néven összefogott divízió (üzleti és a konzumer Office 365, Exchange, SharePoint, Skype, Teams, LinkedIn, Dynamics) 19 százalékkal növelte a bevételeit. Tavaly 8,2 milliárdot hozott, idén pedig 9,8 milliárdot. Ez bőven meghaladta az elemzői várakozásokat (9,4 milliárd). A Microsoft ennek az üzletágnak a folyó negyedévre vonatkozó bevételi előrejelzését is javította 9,95 milliárdról 10,15 milliárd dollárra.

Cloud & big data

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.