A friss globális adatok alapján nagyon jó dolga van a hazai internetezőknek. Az átlagos letöltési sebesség meghaladja a 100 megabitet.

A brit árösszehasonlító oldal, a Cable.co.uk rendszeresen elkészíti a különböző régiókban elérhető internet minőségével kapcsolatos felmérését. A korábbi évek hasonló jelentéseiből már kiderült, hazánk kifejezetten jól áll globálisan, ha a szélessávú kapcsolatok sebességét tesszük meg mércének. Ebből a szempontból a legfrissebb eredmények sem okoznak meglepetést, de néhány érdekes fejleményre azért rávilágítanak.

A Worldwide broadband speed league idei kiadásához már 224 különböző országban és földrajzi egységen végeztek sok száz millió sebességtesztet, hogy meghatározzák a rájuk jellemző átlagos szélessávú hálózati sebességeket. A kutatás adatait az M-Lab nevű open source projekt keretei között gyűjtötték össze civil szervezetek, oktatási intézmények és piaci vállalkozások – köztük például a Google – segítségével.

"Folyamatosan gyorsuló világunkban..."

Egymás mellé téve az elmúlt időszak számait, egyértelmű és töretlen növekedés látszik a szélessávú letöltési sebesség globális átlagában. Mindez 2017-ben még csupán 7,4 megabit volt másodpercenként, idén viszont már hajszál híján elérte a 30 Mbps-t (20 százalékkal legyorsulva a tavalyi teljesítményt).

Miközben az átlagos sebesség növekedése vitathatatlanul pozitív fejlemény, ezzel párhuzamosan az utóbbi években a legfejlettebb és legelmaradottabb országok, területek közötti különbségek is egyre nagyobbá váltak. Utóbbi, nem annyira üdvözlendő trend szerencsére megtörni látszik. Tavaly a lista legelső és legutolsó öt helyezettje között 276-szoros különbséget állaptottak meg, ám a differencia ezúttal "csak" 200-szoros eltérést mutat a sereghajtók és az éllovasok teljesítménye között.

 

Szélessávú hálózatok átlagos teljesítménye a világban (forrás: Cable.co.uk) 

 

Ettől függetlenül igen szemléletes eltérést mutat a toplista élén (és a francia partok mellett) található Jersey brit koronafüggőség, illetve a sereghajtó Türkmenisztán. Előbbi területén 274 Mbps felett hasít a net, míg a volt szovjet tagköztársaságban másodpercenként átlagban fél megabit csorog le. Ez azt jelenti, hogy egy 5 gigabájtos HD mozifilm letöltése az egyik helyen kevesebb mint 2 és fél percet vesz igénybe, míg a másikon majdnem egy egész napot (22 óra 34 percet) kell kivárni ugyanezért.

Gyorsan pereg a magyar bit

Magyarország ezúttal a több mint erősnek mondható 10. helyen végzett a listán, köszönhetően a mért bő 104 Mbps átlagos letöltési sebességnek. Ha a könnyen lefedhető, kis területtel és nem számottevő méretű lakossággal rendelkező törpeállamokat és térségeket nem számoljuk, akkor mindössze Hollandiát lehet említeni előttünk, akik kilencedikek a listán 107 megabites teljesítményükkel. A hazai hálózat és a telkommunikációs szektor által elvégzett fejlesztésék minőségét mutatja, hogy a korábbi hasonló felmérések során egyszer sem végeztünk hátrébb a 20. helynél.

Közösség & HR

Minden második megzsarolt szervezet fizet a feloldókulcsért

A Proofpoint kutatása szerint a szervezetek kétharmadát érte támadás. A zsarolók pedig egyre mohóbbak.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.