A friss globális adatok alapján nagyon jó dolga van a hazai internetezőknek. Az átlagos letöltési sebesség meghaladja a 100 megabitet.

A brit árösszehasonlító oldal, a Cable.co.uk rendszeresen elkészíti a különböző régiókban elérhető internet minőségével kapcsolatos felmérését. A korábbi évek hasonló jelentéseiből már kiderült, hazánk kifejezetten jól áll globálisan, ha a szélessávú kapcsolatok sebességét tesszük meg mércének. Ebből a szempontból a legfrissebb eredmények sem okoznak meglepetést, de néhány érdekes fejleményre azért rávilágítanak.

A Worldwide broadband speed league idei kiadásához már 224 különböző országban és földrajzi egységen végeztek sok száz millió sebességtesztet, hogy meghatározzák a rájuk jellemző átlagos szélessávú hálózati sebességeket. A kutatás adatait az M-Lab nevű open source projekt keretei között gyűjtötték össze civil szervezetek, oktatási intézmények és piaci vállalkozások – köztük például a Google – segítségével.

"Folyamatosan gyorsuló világunkban..."

Egymás mellé téve az elmúlt időszak számait, egyértelmű és töretlen növekedés látszik a szélessávú letöltési sebesség globális átlagában. Mindez 2017-ben még csupán 7,4 megabit volt másodpercenként, idén viszont már hajszál híján elérte a 30 Mbps-t (20 százalékkal legyorsulva a tavalyi teljesítményt).

Miközben az átlagos sebesség növekedése vitathatatlanul pozitív fejlemény, ezzel párhuzamosan az utóbbi években a legfejlettebb és legelmaradottabb országok, területek közötti különbségek is egyre nagyobbá váltak. Utóbbi, nem annyira üdvözlendő trend szerencsére megtörni látszik. Tavaly a lista legelső és legutolsó öt helyezettje között 276-szoros különbséget állaptottak meg, ám a differencia ezúttal "csak" 200-szoros eltérést mutat a sereghajtók és az éllovasok teljesítménye között.

 

Szélessávú hálózatok átlagos teljesítménye a világban (forrás: Cable.co.uk) 

 

Ettől függetlenül igen szemléletes eltérést mutat a toplista élén (és a francia partok mellett) található Jersey brit koronafüggőség, illetve a sereghajtó Türkmenisztán. Előbbi területén 274 Mbps felett hasít a net, míg a volt szovjet tagköztársaságban másodpercenként átlagban fél megabit csorog le. Ez azt jelenti, hogy egy 5 gigabájtos HD mozifilm letöltése az egyik helyen kevesebb mint 2 és fél percet vesz igénybe, míg a másikon majdnem egy egész napot (22 óra 34 percet) kell kivárni ugyanezért.

Gyorsan pereg a magyar bit

Magyarország ezúttal a több mint erősnek mondható 10. helyen végzett a listán, köszönhetően a mért bő 104 Mbps átlagos letöltési sebességnek. Ha a könnyen lefedhető, kis területtel és nem számottevő méretű lakossággal rendelkező törpeállamokat és térségeket nem számoljuk, akkor mindössze Hollandiát lehet említeni előttünk, akik kilencedikek a listán 107 megabites teljesítményükkel. A hazai hálózat és a telkommunikációs szektor által elvégzett fejlesztésék minőségét mutatja, hogy a korábbi hasonló felmérések során egyszer sem végeztünk hátrébb a 20. helynél.

Közösség & HR

Stresszelünk az online veszélyektől, de lusták vagyunk védekezni

A Kaspersky frissen közzétett felméréséből kiderül, hogy a felhasználók többsége aggasztónak tartja az online biztonsági fenyegetéseket, de csak a kisebb részük hajlandó érdemi lépseket tenni a kockázatok mérséklésére.
 
Hirdetés

Kiberbizonság 2021-ben: légy része a megoldásnak!

A Cyber Security Summit 2021 kiberbiztonsági-technológiai rendezvénysorozat az elmúlt év legfontosabb IT biztonsági témáit és kérdéseit járja körbe elismert szakembereinek segítségével.

Egyre kevésbé képzelhető el egy jó biztonsági rendszer az MI kihagyásával, de minden problémát nem old meg a mesterséges intelligencia. Sőt, néhány újat is hoz magával. Mit nem végez el az ember helyett az MI a szervezetek védelmében?

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.