A finn cég jelenleg 90 ezer dolgozót foglalkoztat. Ebből akár 10 ezer munkahely is megszűnhet a héten bejelentett változtatások miatt.

Ugyan a Nokia a múlt hónapban a vártnál valamivel jobb negyedéves adatokat jelentett, de a hosszú távú sikeres működés eléréséhez a szervezetet komolyan érintő lépésekről határozott a menedzsment. A vállalat tegnap jelentette be, hogy másfél-két év alatt 5-10 ezer fős leépítést fog végrehajtani.

A jelenleg nagyjából 90 ezer dolgozóval működő finn távközlési cég a karcsúsítástól középtávon már évi 600 millió eurós költségcsökkentést remél. A spórolás azonban első körben jelentős, összességében 600-700 millió euróra taksált extra kiadásokkal jár majd, amelynek jó része már idén megjelenik az éves szinten közel 22 milliárd eurónyi bevételt termelő Nokia könyveiben.

A menedzsment tervei szerint az átalakítás keretében a cég portfólióját igyekeznek megtisztítani, és az elöregedő, kifutó, vagy éppen marginális jelentőségű termékeket, szolgáltatásokat kigyomlálják.

Hogy végül hány munkahely esik majd áldozatául az átszervezésnek, az attól is függ, miként alakulnak a piaci viszonyok az egyes területeken az elkövetkező időszakban. Az viszont biztos, hogy az elbocsátásokon nyert összegeket a cég olyan fejlesztésekbe akarja befektetni, amelyek támogatják a Nokia növekedési ambícióit. Ilyen terület az 5G, a cloudos szolgáltatások és a digitális infrastruktúra.

Permanens átalakulásban

Mióta az egykor domináns pozícióban lévő Nokiát versenytársai állva hagyták a mobilpiaci szegmensben, a finn szállító folyamatos átalakulásban van. A cégnél a telefonos üzletág marginalizálódását követően egyértelműen a távközlési hálózatok kiépítése és fejlesztése került fókuszba. (Utóbbi üzletág a Huawei elleni amerikai büntetőhadjárat miatt váratlan lehetőségekhez is jutott.)

A mostani hír kapcsán érdemes felidézni, hogy a Nokia a versenytárs Alcatel-Lucent 2015-ös bekebelezése után vágott bele egy komolyabb átalakításba. Akkoriban a két cégnek együttesen nagyjából 100 ezer alkalmazottja volt, és logikusnak tűnt az egymást átfedő pozíciók felszámolása. A folyamat azonban meglehetősen nehezen haladt, és még 2018-ban is leépítési körökről szóltak a hírek.

A 2016-ban kezdett átszervezés stratégiai célja az volt, hogy átalakítsák és minden fölösleges sallangtól megszabadítsák többek között a gyártást, a beszerzést, az ellátási láncot is az új fókuszoknak megfelelően. Ugyanis az akkori nyilatkozatok szerint a vállalat a jövőbe mutató technológiákra igyekezett koncentrálni: az 5G-re, a felhőre és dolgok internetére (IoT). Azaz öt évvel ezelőtt is nagyjából ugyanaz a lemez forgott, mint most.

Piaci hírek

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.