Az ingyenes és hirdetésmentes enciklopédiát működtető Wikimedia Foundation még 20 milliót szedne össze egy erős év végi hajrával. Sok a látogató, magas a villanyszámla.

A Wikipedia látogatói szinte kivétel nélkül találkoztak már az oldalon felbukkanó adománygyűjtő kampányokkal, amelyek hatalmas banneren kérik a felhasználókat, hogy járuljanak hozzá az enciklopédia hirdetésektől mentes működéséhez. A jelek szerint ennek az olvasók is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, amit a Wikipediát üzemeltető Wikimedia Foundation bevételei is igazolnak: nem csak a teljes összeg emelkedik, de a legutóbbi évben már az adományozók átlagos hozzájárulása is 15 dollár volt.

Több információ, magasabb számlák

A legutóbb lezárt egyéves, 2013. július 1. és 2014. június 31. közötti kampány során az alapítvány 52,6 millió dollárt szedett össze, vagyis a 2004-es forrásainak több mint ötszázszorosát. A pénznek azonban most is lesz helye, hiszen a villanyszámla, a szerverek költsége vagy az alkalmazottak száma a látogatottsággal párhuzamosan emelkedik, nem beszélve az olyan szükséges fejlesztésekről, mint a mobil appok, a tartalomfordító, a szolgáltatás sebességének növelése vagy a megújuló kereső.

Az alapítvány mindezeken felül olyan kezdeményezéseket is támogat, mint például a Wikipedia Zero program, amely 34 ország 40 mobilszolgáltatójának részvételével közel 400 millió ember számára teszi lehetővé a Wikipedia díjmentes használatát és szerkesztését, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak az ehhez szükséges mobil adatforgalmi díjak kifizetését.

Ehhez tényleg pénz kell

A Wikipedia jelenleg több mint 33,5 millió szócikket tartalmaz 287 nyelven, szerkesztéséhez – illetve más Wikimedia projektekhez – havi szinten 70-80 ezer felhasználó járul hozzá. A comScore októberi adatai szerint az oldal egyedi látogatóinak száma a 460 milliót is elérte, amibe a mobil eszközökről indított kereséseket bele sem számítják – ez nagyságrendileg 20 milliárd oldalletöltést jelent. Maga a Wikipedia – és vele együtt az olyan projektek, mint mondjuk a közismert Wikimedia Commons – már stabilan a világ 10 leglátogatottabb oldala között van.

A Wikimedia decemberben indított, év végi adománygyűjtő kampánya ezúttal önmagában is a 20 millió dolláros bevételt célozza meg. Ennek alakulását és a folyamatban lévő fejlesztéseket a Wikimedia blogon érdemes követni.

Közösség & HR

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.