A két ország hosszú ideje tartó kereskedelmi konfliktusában hozhat némi enyhülést a tegnap aláírt egyezmény. A technológiai szektort is fenekestül felforgató korlátozások azonban egyelőre maradnak.

A nagy szavaktól sosem tartózkodó amerikai elnök "történelmi jelentőségűnek" titulálta a szerdán, az Egyesült Államokban aláírt megállapodást. Azzal viszont valószínűleg még Donald Trump is tisztában van, hogy ez az úgynevezett első fázisú kereskedelmi egyezmény csak egy ingatag lépés a viszony normalizálásához vezető úton.

Kezdetnek megteszi

Az angol nyelven 86 oldalas dokumentum egy sor problémás területet igyekszik lefedni, valaminttöbb kötelezettségvállalást tartalmaz a kínai fél oldaláról. Utóbbiak közül talán a legkönnyebben betartható rész az, hogy Peking a következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben vásárol amerikai árucikkeket és szolgáltatásokat.

Ennél azonban sokkal érdekesebb (és bizonytalanabb kimenetelű) például az a vállalás, hogy a kínai kormányzat komoly erőfeszítéseket tesz a hamisítások és a szellemi tulajdont illető visszaélések megakadályozására. Az USA rendszeresen felhánytorgatott vádjai szerint Kínában nagyüzemi szinten folynak ezek a tevékenységek, ami nehezen képzelhető el az autoriter állam minimum jóindulatú semlegessége nélkül.

A megállapodásban szerepel az is, hogy az amerikai vállalatoknak nem kell majd ahhoz Kínában bejegyzett helyi vállalkozást alapítania ahhoz, hogy az országban kereskedelmi tevékenységet folytassanak. A megállapodás egyik fejezetében rögzítették a felek Kína kötelezettségvállalását arról, hogy a továbbiakban nem manipulálja nemzeti valutáját, azaz a napi érdekeinek megfelelően "nem változtatgatja az árfolyamot".

A korlátozások maradnak

A mindkét fél által méltatott megállapodás aláírásánál azért Trump világossá tette, hogy a kínai árukra az utóbbi években kivetett súlyos büntetővámok mindaddig életben maradnak, amíg a két országnak nem sikerül egy teljes, minden konfliktusos témára megnyugtató választ adó egyezményt kötni. A részleges kereskedelmi egyezmény február közepén lép életbe, és várhatóan ezt követően meg is kezdődnek a tárgyalások a megállapodás második szakaszáról.

Bár a politikusok mindkét oldalon igyekeztek jelentőségénél jobban fényezni a most aláírt egyezményt, a szakértői nyilatkozatok egybehangzóan arra figyelmeztetnek, hogy a legkényesebb témák még hátra vannak. Ilyen például a Kínának tulajdonított számítógépes lopások és a kínai vállalatok állami támogatásának kérdése.

Piaci hírek

20 dollárba kerülne lelőni az összes hallgatózó mikrofont

Amerikai egyetemi kutatók fejlesztettek ki egy olcsón gyártható, karkötőre emlékeztető szerkezetet, amely összezavarja a viselője környezetében működő mikrofonokat.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.