A problémák ellenére megtartotta első helyét az Apple a világ legértékesebb márkáinak listáján. A nagy vetélytárs Google pedig feljött a második helyre.

Idén is elkészítette a világ legértékesebb márkáit lajstromozó listáját az Interbrand. A 2000. óta minden évben publikált eredmények ezúttal nem hoztak változást a legjobbak között. Tavalyhoz hasonlóan ismét az Apple végzett az élen, amelyet most is nagy riválisa, a Google követ, míg a dobogó legalsó fokára a Coca-Cola ereje még mindig elég.

Technológiai erődemonstráció

A nem egyértelműen pozitív pénzügyi eredmények és a friss adatvédelmi botrány ellenére az Apple biztosan úl a trónon, sőt tavalyi előnyét még növelni is tudta az üldözökkel szemben. Az almás márka értékét a szakértők jelenleg 118,9 milliárd dollárra becsülik. Az Apple 21 százalékos értéknövekedése a legerősebb volt a legjobb tíz cég között. Nem panaszkodhat a Google sem: 107,4 milliárdosra becsült márkaértékével elérte, hogy ez legyen az első olyan év, amikor két 100+-os márka áll az élen. (Ráadásul a keresőóriást a MillwardBrown egy hasonló felmérése az első helyre rangsorolta.)

A világ legértékesebb márkái 2014 | Create Infographics

Az éllovasok mellett számos más technológiai cég befért a legjobbak közé. Bár az Interbrand besorolása szerint a két első mellett csak a Microsoft és a Samsung tekinthető a szektor képviselőjének, de a pénzügyi szolgáltatónak kategorizált IBM-et is nyugodt szívvel ide vehetjük. 

Lecsúszók és feltörekvők

Ha a bővebb eredményeket nézzük, ott is tömött sorokban következnek az infokommunikációs szektor képviselői. Nem meglepő, hogy közülük a Facebook tudott a leginkább előre törni. A közösségi oldal jelenleg a 29. legértékesebb márka, de az egy év alatt elért 86 százalékos növekedésből látszik, bőven van még lendület a Zuckerberg-birodalomban. A pozitív példák között mindenképpen érdemes szólna a Huaweiről. A 4,3 milliárdos márkaértékkel bíró hálózati és távközlési cég az első kínai vállalkozás, amelyik befért a százas listára.

Kellemetlen eredményt hozott az idei összeállítás az Intelnek, amely folytatta évek óta tartó lejtmenetét és 8 százalékos értékvesztéssel kénytelen volt elbúcsúzni a Top10-től. Semmi meglepő nincs a hányatott sorsú Nokia megítélésében. A már tavaly is óriásit zuhant márkaérték idén újabb 44 százalékot esett. Igaz, volt honnan lebucskázni, mert az évről évre tapasztalt hatalmas leértékelődés ellenére sem tudott kiesni a legjobb százból a márka. A most elfoglalt 98. hely azért jelzi, jövőre már nem valószínű, hogy találkozni fogunk a listán a finnek egykori büszkeségével.

Piaci hírek

20 dollárba kerülne lelőni az összes hallgatózó mikrofont

Amerikai egyetemi kutatók fejlesztettek ki egy olcsón gyártható, karkötőre emlékeztető szerkezetet, amely összezavarja a viselője környezetében működő mikrofonokat.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.