Az EU Sovereign Cloud teljes egészében az EU-ban működik, elkülönítve az Oracle többi cloud régiójától, de azokkal megegyező szolgáltatási színvonalat és árakat kínál az ügyfeleknek.

Az Európai Unió technológiai környezetét drámaian megváltoztatta az adatvédelem és az adattárolás helyének növekvő jelentősége, miután megnőtt a keresletet a szabályozásoknak megfelelő szuverén felhőmegoldások iránt – olvasható az Oracle közleményében, melyben a társaság bejelenti EU Sovereign Cloud szolgáltatásának elérhetőségét. A kimondottan az uniós szabályozási környezet kezelésére tervezett megoldás az Oracle Oracle Cloud Infrastructure (OCI) nyilvános felhőrégióinak szolgáltatásait biztosítja ugyanolyan díjazással, támogatással és szolgáltatási szintekkel, de teljes egészében az EU területén található, uniós lakhelyű személyzet kezeli, és itt bejegyzett jogi személyek üzemeltetik.

A formális bejelentésre majdnem egy évvel azután került sor, hogy az Oracle nyilvánosságra hozta a kezdeményezésre vonatkozó elő terveit. A már életben lévő szabályok (például a GDPR) és a küszöbön álló rendelkezések (AI Act, Privacy Shield 2.0) kritikus kérdéssé tették az úgynevezett digitális szuverenitást az EU-ban működő vállalatoknál, nem beszélve arról, hogy a magán- és állami szervezetek a megfelelőségen túl is egyre problémásabbnak tartják, ahogy adataikat kezelik és hasznosítják a több ezer kilométerre működő big tech szolgáltatók. Utóbbiak különféle módokon igyekeznek enyhíteni az ügyfelek fenntartásait, ami a legérzékenyebb munkafolyamatok esetében lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

Olyan, mint egy helyi szolgáltató

Az együttesen nagyjából kétharmados piaci részesedéssel rendelkező Amazon, Microsoft és Google mellet az Oracle egyelőre a globális felhőszolgáltatók második vonalába tarozik, ahova például az Alibabát vagy az IBM-et is sorolják. Az EU Sovereign Cloud most azzal próbálja előzni a versenytársakat, hogy az adatok tárolásán és feldolgozásán túl a belső műveleteket vagy az ügyfélszolgálati feladatokat is uniós lakosokra bízza, és olyan technológiai architektúrát kínál, ami elkülönül az Oracle egyéb (akár európai) kereskedelmi régióitól. Ez különösen fontos lehet az állami szervezeteknél, a szigorúan szabályozott iparágakban és bizonyos országspecifikus jogszabályok hatálya alá tartozó ügyfeleknél is.

Ugyanakkor az új, több mint 100 felhőszolgáltatással induló ajánlat nem csak számukra lesz elérhető a 27 uniós tagországban, hanem bármilyen itteni vagy nemzetközi szervezetnek is, amelynek meg kell felelnie a követelmények. A speciális képességekért nem kell felárat fizetni, miközben ugyanolyan szolgáltatási szinteket tartalmaznak a teljesítmény, a menedzsment és rendelkezésre állás terén is, mint a publikus felhőben elérhető ajánlatok. Az Oracle külön kiemeli, hogy sok szervezetnek nem volt módja ilyen infrastruktúra alkalmazására a generatív MI-modellek fejlesztéséhez, amit azonban az új szolgáltatás már az uniós adatelhelyezési és szuverenitási követelményeknek megfelelően tesz nekik lehetővé.

Cloud & big data

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.