A félévente kiadott, a távközlés jelenéről és közeljövőjéről szóló Mobility Report aktuális anyagát az idei globális egészségügyi vészhelyzet teszi különlegessé.
Hirdetés
 

Ahogy ahhoz mostanra már hozzászokhattunk, idén nincs olyan globális gazdasággal és technológiával kapcsolatos tanulmány, amelyikben nem jelenik meg valamilyen szinten a COVID-19. A világszintű járvány erős hangsúlyt kap az Ericsson félévente kiadott Mobility Reportjának [PDF] legfrissebb beszámolójában is.

Megkavart kártyák

Mivel a svéd vállalat az egyik legjelentősebb szereplője a távközlési hálózatok piacának, így nem véletlen, hogy élénk figyelemmel kísérték a vírus okozta változásokat. Az már májusban kiderült, hogy bár a legújabb generációs mobil hálózat fejlesztésével kapcsolatban bizonyos területeket visszavethet a járvány miatt kialakult gazdasági bizonytalanság, összességében mégis pozitív lehet az 5G mérlege. A cég ezért 2,6 milliárdról 2,8 milliárdra emelte korábbi becslését az öt év múlva elért előfizető számmal kapcsolatban. Ugyanez idén év végén várhatóan 190 millió körül áll majd.

A jelentés kitér arra is, hogy a hálózatok és a digitális infrastruktúra milyen fontos szerepet játszott a társadalom működésének fenntartásában és a családtagok kommunikációjában a COVID-19 járvány alatt. A koronavírus terjedésének hatására az emberek világszerte megváltoztatták mindennapi életvitelüket, és sok esetben otthonról kezdtek dolgozni vagy tanulni. Ennek következtében a hálózati forgalom gyorsan áttevődött az üzleti régiókból a lakóövezetekbe. 

Párizs központi részében tapasztalt eltérések a mobil hálózatok forgalmában két héttel a korlátozások életbe lépése előtt és után

 

A hektikus változásokat jól szemléltetik a fenti térképek is, amelyekből szépen kirajzolódik, hogy mindössze néhány hét alatt teljesen átrendeződött Párizs mobil távközlési infrastruktúrájának a leterheltsége. A hálózatok üzemeltetőit dícséri, hogy ezeket a drasztikus ingadozásokat és az összességében is megnövekedett adatforgalmat egyaránt elég jól tudták kezelni. Európában például nagyon kevés olyan eset volt, amikor a szolgáltatóknál komolyabb üzemzavar lépett fel ennek kapcsán.

Ennél is nagyobb változásokat indukált a vírus a mobil alkalmazások piacán. Itt értelemszerűen hatalmas vesztesek és óriási nyertesek is vannak, attól függően, hogy milyen témával kapcsolatos appokról van szó.

Alkalmazástípusok felhasználói bázisának (függőleges tengely) és használati arányának (vízszintes tengely) alakulása a járvány során 

 

A távoktatást, otthoni munkavégzést támogató alkalmazások vitán felül a nehéz szituáció legnagyobb haszonélvezői lettek, ahogy ez a tanulmányból átvett grafikonon is visszaköszön. Az egyébként több szempontból is problémás Zoom például tavasszal mindössze három hét alatt 50 százalékkal növelte táborát. A dolgok sötétebbik oldala természetesen a közvetlen fizikai kapcsolatokat, vagy éppen utazást feltételező témáknak jutott. Így a szállásfoglalási alkalmazások, turisztikai appok és sofőrszolgáltatások egyaránt nehéz időket éltek meg.

Régiós kilátások

A jelentés tartalmaz régiószintű megállapításokat és előrejelzéseket is . Ezek alapján Kelet-Közép-Európában 2019-ben az LTE vált a domináns hálózati technológiává. Jelenleg ez teszi ki az előfizetések 43 százalékát. Már több mint öt 5G kereskedelmi hálózat működik a térségben, ugyanakkor várhatóan 2025-re még mindig az LTE marad a vezető technológia, mely az előfizetések 66 százalékát adja majd. Az előrejelzések szerint az 5G előfizetési aránya 27 százalékra várható. A WCDMA/HSPA súlya ebben az időszakban továbbra is jelentősen, 38 százalékról 3 százalékra csökkenni fog, mivel a felhasználók LTE-re és 5G-re váltanak.

A régiós adatforgalmat is a 4G táplálja, miközben a kiindulási előfizetőre jutó forgalmi adat némileg magasabb a többi régiónál. Az előrejelzési időszakban az egy okostelefonra jutó havi forgalom várhatóan 5,8 GB-ról 24 GB-ra nő majd.

Mobilitás

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.