A 10 ezer dollár fölötti bitcoin-árfolyam ismét felbolydította a pénzügyi világot.

A bitcoin elképesztő árfolyam-növekedése megszólalásra késztette az Európai Központi Bankot. A Reutersnek múlt héten azt nyilatkozta az Európai Központi Bank igazgatósági tanácsának egyik tagja, Yves Mersch, hogy egyelőre az azonnali átutalási rendszerek bevezetésének felgyorsításával lehet felvenni a küzdelmet a kriptovalutákkal szemben. Így legalább a tranzakciók sebességét tekintve fel tudják venni a jegybankok a versenyt az elosztott főkönyvi rendszeren alapuló fizetőeszközökkel.

Még nincs baj, de hamarosan lehet

Mersch megszólalásával arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy ha tömegek fordulnak a kriptovaluták felé, az nagyon komolyan erodálná a központi bankok bankredszerre – és ezáltal az egész gazdaságra – gyakorolt befolyását. A jegybankok által vitt monetáris politikának ugyanis semmiféle hatása nem lenne a gazdaság egy jelentős szegmensére, ahogy a kriptovalutákra már most sincs.

Egyelőre nincs veszélyben a jegybankok pozíciója, de ez csupán annak köszönhető, hogy a kereskedelmi forgalomban jelenleg alacsony az elfogadottsága ezeknek az alternatív fizetőeszközöknek. Tegyük hozzá: mindez csak idő kérdése. A zsarolóvírusok elterjedése nagyon erősen hatott arra, hogy a szélesebb közvélemény is reális fizetési eszközként tekintsen a bitcoinra. Arról, hogy mégsem terjedtek el szélesebb körben, többek között az is tehet, hogy számos helyen (Magyarországon is) fontos a készpénzzel történő fizetés.

Azokban az országokban, amelyekben a készpénzforgalom minimálisra zsugorodott – ilyen például Svédország –, központilag felügyelt digitális pénz kibocsátását tervezik. Európában például a svéd Riksbank és a Bank of England is dolgozik ezen. A világ nem véletlenül megosztott a kérdésben, nagyon eltérőek a fizetési szokások: míg Svédországban 2 százalék körül van a készpénzes tranzakciók aránya, az USA-ban még bőven 30 százalék fölötti.

Kísérletezni kell, de fejest ugrani nem

A Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements – BIS) szeptemberben kiadott negyedéves jelentésében foglalkozott a kérdéskörrel – nem teljesen függetlenül a bitcoin árfolyamának elképesztő tempójú növekedésétől. (A BIS tanulmánya még csak 4000 dolláros árfolyamról beszélt.) A tanulmány is ugyanarra jut, mint Yves Merch: kísérletezni kell, hogy tisztábban láthassuk a kockázatokat. Merch szerint az EKB is ezt az álláspontot képviseli.

A német jegybank vezetője, Jens Weidmann hasonló véleményen van: kísérletezni kell, de ő egyelőre nagyobbnak látja a kockázatokat, mint az előnyöket. Weidmann legfőképpen a pénzügyi válságok kezelésében lát komoly problémákat. Ezek ugyanis nagyon sokszor nem valós tényeken, hanem bizalomvesztésen, várakozásokon alapulnak. Egy tisztán digitális rendszerben pedig szinte azonnal lehet reagálni, ami pusztító lehet a pénzügyi rendszerekre.

A Reuters most Mersch kijelentése kapcsán rá is kérdezett a Bundesbank álláspontjára. A bank tanácsának tagja szerint a helyzet nem változott: Németországban nem várható a svédekéhez hasonló lépés.

És mi a helyzet itthon?

November elején a Corvinus Egyetemen egy nemzetközi konferencián fejtette ki a Magyar Nemzeti Bank álláspontját a jegybank pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, Bartha Lajos. Az igaz ugyan, hogy ha a lakossági megtakarítások digitális pénzben lennének, az állampapírokhoz képest jóval olcsóbbá tenné a finanszírozást. Ám ennek komoly feltételei vannak, és a várható következményekre fel is sorolt az igazgató forgatókönyveket. A digitális jegybankpénz bevezetésével akár az is elképzelhető – mondta –, hogy az MNB teljes egészében átvenné a pénzügyi szolgáltatásokat, miáltal fölöslegessé válnának a kereskedelmi bankok. Ennek azonban nincs realitása, hiszen elképesztő infrastrukturális fejlesztések kellenének a megvalósításához (pl. hogy minden lakossági és vállalati ügyfél számláját az MNB kezelje).

Ennél reálisabb, ha a jegybank csak létrehozná és felügyelné a kriptovalutát – ahogy azt például a svédek tervezik. Ha el is jön ennek valamikor az ideje, Bartha szerint a jegybanki digitális pénznek semmi köze sem lesz a bitcoinhoz és társaihoz, melyek korlátozottan elfogadottak (feketepiac) és túlságosan volatilisek (akár napon belül is képes 15-20 százalékos árfolyamigadozást produkálni).

A hazai nagybefektetők között egyébként nagyjából konszenzus van a bitcoin megítélésében. A Portfolio egy közelmúltban megjelent összeállításában szinte egyöntetűen állították, hogy a bitcoin árfolyam-emelkedése lufi, Zsidai Viktor szerint egyértelműen piramisjáték. Szerinte ezt részben a jegybankok is generálják a túlságosan alacsony kamatokkal. Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere, ezt annyiban finomította, hogy bár szerinte is nullát ér a bitcoin, de gyakorlatilag bármennyit is érhet, mert ugyanúgy viselkedik, mint a pénz. Ugyanúgy a hit hajtja, hiszen a pénz mögött is csak az van, hogy az állam kijelölte fizetőeszköznek.

Piaci hírek

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.