A BI riportja szerint sok technológiai startup kerül mostanában nehéz helyzetbe, amelyeknél a vezetői megbeszélések hangulatát a másnapos reggelekhez hasonlítja.

Sokat idézett okosság, hogy a startup cégek közül csak minden tizedik lesz sikeres, de a befektetői vélekedés szerint a sikertelenégnél és a bukásnál is rosszabb, ha egy kockázati tőkére alapuló vállalkozás "élőhalottá" válik. Ahogy a "zombi startup" kifejezés is sugallja, az ilyen cégeknek már nincs valódi növekedési potenciáljuk, de ettől még folyamatosan működnek, és olyan erőforrásokat, pénzt és szakértelmet szívnak el, amelyeknek máshol sokkal jobb helye lenne. A zombikat tehát azért tartják veszélyesek, mert még nem buktak el elég látványosan ahhoz, hogy bárki energiát fordítson a leállításukra, viszont nem is feltétlenül egyszerű dolog megkülönböztetni őket azoktól a cégektől, amelyeknek tényleg érdemes finanszírozni a fejlődését.

A Business Insider néhány napja közölt összeállításat azokról az eddig nem megszokott körülményekről, amelyek a technológiai piac aktuális hanyatlását kísérik. Ezek nyomán különböző méretű cégeknél állítják le a munkaerő-felvételt (sőt esetleg elbocsátásokba kezdenek), miközben az M&A üzletkötők cápaként köröznek a nehéz helyzetbe került vállalkozások körül, hogy áron alul vásárolhassák fel azokat. A cikk szerint a pénzbőség megszűnésével egyre több olyan túlértékelt startup lesz, amelyik kifogy a pénzből, ennek nyomán pedig arra is számítani lehet, hogy a közelmúlt unikornis-mániáját követően sok, akár egymilliárd dollár fölé értékelt cégnél hajtanak majd végre annál jóval kisebb értékű exiteket.

Mostanában könnyű lesz bezombulni

A BI riportjában megszólaló iparági szereplők szerint ma bármelyik induló vállalkozás, amelynek fogytán van a készpénze, évek óta nem látott helyzetbe kerülhet. Bár a finanszírozás nem apadt el teljesen, a kockázatitőke-befektetők sokkal óvatosabbak lettek. A Crunchbase adatai alapján az ilyen üzletek összértéke idén áprilisban 12 hónapos mélypontra került, miután a legnagyobb és legtermékenyebb befektetők is jelentősen visszavettek a tempójukból. Az egyik nyilatkozó odáig megy, hogy 70 százalékra teszi az elmúlt egy-másfél év startup-befektetései között a pénzügyi kudarcok arányát, és az érintett cégeket ebből a szemszögből alapvetően "halottnak", vagyis "zombi startupnak" tekinti.

A tőke visszaszerzésének egyik módját nyilván az M&A ügyletek jelentik. Sok olyan cég van azonban, amelyik kétségbeesetten keresi ugyan a finanszírozás vagy a felvásárlás lehetőségét, de utolsó értékelésük a 100 millió dollár fölötti nagyságrendbe sorolja őket, ami beszűkíti a lehetőségeiket. Ahol pedig már elbocsátásokba kezdenek, hogy lassítsák a tartalékok felélését, ott nehéz elképzelni, hogy az exitet is unikornisként üssék nyélbe. Ezek szerint az elmúlt két évben magasra értékelt startupok közül soknak kell majd komoly engedményeket tennie, egyre több ilyen kompromisszumos felvásárlásra kerül sor, és a végén sem a kockázati befektetők, sem az érdekelt alkalmazottak (különösen akik az elmúlt két évben csatlakoztak) nem lesznek valami boldogok.

A lap mindezen túl szót ejt a leginkább célba vett területekről, vagyis a kiberbiztonságban, az ellátási láncokban és a szoftverszolgáltatásokban nyomuló cégekről, illetve arról a jelenségről, hogy 2022 első negyedévében több startup vásárolt fel más startupokat, mint bármikor a korábbi évek megfelelő időszakában. Részletek emitt a Business Insider cikkében »

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.