A helyi techóriás egy saját telefonnal igyekszik a mobil képernyőkön is háttérbe szorítani a Google-t és szolgáltatásait.

Oroszország egy igen sajátságos piac. Itt a globális informatikai óriásoknak sokszor beletörik a bicskájuk a helyi konkurenciába. A külföldi érvényesülés mobil fronton még nehezebb lesz, hiszen itt a Yandex.Phone.

Orosz kézbe orosz mobilt!

A Yandexet szokás az orosz Google-ként emlegetni, ami meglehetősen pontos megfogalmazás. A vállalat hasonló területeken aktív, ráadásul ugyanúgy zömében uralkodó pozícióban van, mint az amerikai vetélytárs, csak nem globálisan, hanem a hazai piacán. A helyi (meg)szokás és a hazai szereplőknek kedvező jogszabályi környezet mellett a Yandex aktívan dolgozik pozíciója megőrzésén, vagy éppen javításán.

A cég ma kezdi árulni saját márka alatt megjelenő okostelefonját, amelyet kifejezetten az orosz közönségnek szán. A meglehetősen fura nevű Yandex.Phone egy középkategóriás androidos készüléknek tűnik. A majdnem 18 ezer rubelért, azaz nagyjából 270 dolláros áron kínált mobil 5,65 inches kijelzővel, Qualcomm Snapdragon 630 processzorral, 4 gigabájt RAM-mal és 64 gigás háttértárral érkezik. A fényképekről két darab, 16 és 5 megapixeles kamera gondosokodik.

 

 

Ahogy a fenti fotón is látszik, a telefonon ugyan ott vannak a Google megszokott ikonjai is egy gyűjtőben, de az alapvető cél egyértelműen az, hogy a vásárlók a Yandex szolgáltatásait vegyék igénybe. Ennek legmarkánsabb megnyilvánulása az, hogy a vásárlót nem a Google Assistant mesterséges intelligenciája kalauzolja, ha segítségre van szüksége, hanem az oroszok saját fejlesztésű gépi asszisztense, Алиса (Alíz).

Hatósági döntés nyitott utat 

A mostani megjelenés közvetlen előzménye, hogy a Google-t arra szorította a helyi versenyhivatal döntése, hogy hagyjon fel azzal a gyakorlatával, miszerint a telefongyártókkal kötött megállapodásainak részeként exkluzivitást és elsőbbséget kapnak az amerikai keresővállalat saját mobilalkalmazásai az Oroszországban forgalomba hozott androidos okostelefonokon. A tavalyi ügy másik folyománya az lett, hogy a keresőmotorok tekintetében is nagyobb szabadságot kaptak a telefongyártók.

Az azóta eltelt bő egy év alatt a Yandex az androidos keresőpiacon is sokat nyert a Google megoldásával szemben: olyannyira, hogy az elsőséget is át tudta venni ezen a platformon.

Konzumer tech

Akár a 120 milliárdos értéket is elérheti, ha tőzsdére megy az Uber

És a hírek szerint megy. Pénteken, miután előző nap a Lyft beadta a papírokat a tőzsdefelügyelethez, állítólag az Uber is bejelentkezett az IPO-ra.
 
Minden erőfeszítésük ellenére az adatközpontok üzemeltetői nem tudták meggyőzni a szervezeteket arról, hogy kritikus fontosságú adataikat ki merjék tenni külső szolgáltatókhoz. A hiperkonvergens megoldások kora végleg pontot tett erre.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.