Tegnap az orosz Duma alsóháza szigorította a személyes adatok kezelést. Nehezebb lesz a dolga a Google-nek és a Facebooknak.

Az orosz Duma alsóháza tegnap rábólintott arra a törvényjavaslatra, amely a globális internetes vállalatoknak megnehezítené a dolgát az orosz piacon. A törvény megfogalmazása szerint ha egy szolgáltató – legyen az közösségi oldal, felhőszolgáltató, távközlési szolgáltató, ha orosz állampolgárok személyes adatait kezeli, akkor köteles azokat az Orosz Föderáció területén lévő adatbázisokban tárolni.

Ha egy szolgáltató a törvényt megsérti, jön az oroszok NMHH-ja, a Roszkomnadzor, és a szolgáltató orrára koppint, azaz korlátozza a felhasználók hozzáférését a szolgáltatáshoz.

Meg kell védeni az orosz személyes adatokat

Az indoklás szerint a honatyák azért kívánják így szabályozni a külföldi online szolgáltatók adatkezelését, mert aggódnak az orosz állampolgárok személyiségi jogaiért. Mert mi történne, ha a közösségi oldalak által tárold adatok csalók kezébe jutnának, mondjuk épp az Egyesült Államokban! – aggódott a törvénytervezetet jegyző egyik honatya.

A hivatkozási alap egyébként az Európai Unió, amely szintén többször fellépett a globális szolgáltatók adatkezelési gyakorlatával szemben. Az orosz törvényhozók konkrétan az Európai Bíróság legutóbbi döntésére apellálnak, amely szerint ha egy uniós polgár kéri, a Google-nek törölnie kell a kérelmező személyéhez köthető keresési találatokat.

Persze az is elhangzott, hogy ha ezek a globális vállalatok egyszer már bevételt kapnak az orosz piacról a reklámokból, akkor ne csak képviseleti irodát nyissanak, hanem építsenek megfelelő adatközpontokat is az országban. A témában nyilatkozó honatyák elsősorban amerikai vállalatokat emlegettek negatív példaként. Így a törvény elfogadását nehéz függetleníteni attól a konfliktustól, ami Ukrajna miatt alakult ki az USA és Oroszország között.

Az ellenoldal véleménye viszont az, hogy a törvény illeszkedik az orosz kormánynak abba az elképzelésébe, hogy megpróbálja az internet használatát a lehető legjobban kontrollálni.

A törvény arra is jó, hogy még inkább megerősítheti az orosz keresőpiacot amúgy is uraló Yandex, valamint a helyi közösségi oldalak pozícióit.

A cégeknek szűk másfél évük van arra, hogy bizonyítsák a törvény szerinti megfelelőségüket. 2016 szeptembere után jönnek a retorziók.

Közösség & HR

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.