Tegnap az orosz Duma alsóháza szigorította a személyes adatok kezelést. Nehezebb lesz a dolga a Google-nek és a Facebooknak.
Hirdetés
 

Az orosz Duma alsóháza tegnap rábólintott arra a törvényjavaslatra, amely a globális internetes vállalatoknak megnehezítené a dolgát az orosz piacon. A törvény megfogalmazása szerint ha egy szolgáltató – legyen az közösségi oldal, felhőszolgáltató, távközlési szolgáltató, ha orosz állampolgárok személyes adatait kezeli, akkor köteles azokat az Orosz Föderáció területén lévő adatbázisokban tárolni.

Ha egy szolgáltató a törvényt megsérti, jön az oroszok NMHH-ja, a Roszkomnadzor, és a szolgáltató orrára koppint, azaz korlátozza a felhasználók hozzáférését a szolgáltatáshoz.

Meg kell védeni az orosz személyes adatokat

Az indoklás szerint a honatyák azért kívánják így szabályozni a külföldi online szolgáltatók adatkezelését, mert aggódnak az orosz állampolgárok személyiségi jogaiért. Mert mi történne, ha a közösségi oldalak által tárold adatok csalók kezébe jutnának, mondjuk épp az Egyesült Államokban! – aggódott a törvénytervezetet jegyző egyik honatya.

A hivatkozási alap egyébként az Európai Unió, amely szintén többször fellépett a globális szolgáltatók adatkezelési gyakorlatával szemben. Az orosz törvényhozók konkrétan az Európai Bíróság legutóbbi döntésére apellálnak, amely szerint ha egy uniós polgár kéri, a Google-nek törölnie kell a kérelmező személyéhez köthető keresési találatokat.

Persze az is elhangzott, hogy ha ezek a globális vállalatok egyszer már bevételt kapnak az orosz piacról a reklámokból, akkor ne csak képviseleti irodát nyissanak, hanem építsenek megfelelő adatközpontokat is az országban. A témában nyilatkozó honatyák elsősorban amerikai vállalatokat emlegettek negatív példaként. Így a törvény elfogadását nehéz függetleníteni attól a konfliktustól, ami Ukrajna miatt alakult ki az USA és Oroszország között.

Az ellenoldal véleménye viszont az, hogy a törvény illeszkedik az orosz kormánynak abba az elképzelésébe, hogy megpróbálja az internet használatát a lehető legjobban kontrollálni.

A törvény arra is jó, hogy még inkább megerősítheti az orosz keresőpiacot amúgy is uraló Yandex, valamint a helyi közösségi oldalak pozícióit.

A cégeknek szűk másfél évük van arra, hogy bizonyítsák a törvény szerinti megfelelőségüket. 2016 szeptembere után jönnek a retorziók.

Közösség & HR

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.