Nemcsak feltőkésítik azokat a mesterséges intelligenciát fejlesztő vállalkozásokat, amelyek aztán tőlük rendelnek cloud szolgáltatásokat, hanem azt sem feltétlenül árulják el, hogy hol szerepeltetik az onnan származó bevételeket.

A Wall Streeten egyre aggasztóbbnak tartják a big tech vállalatok felhős bevételeinek alakulását, ezen belül pedig azt a tendenciát, hogy a növekedést esetleg mesterségesen pumpálják fel a szolgáltatók az induló MI-vállalkozásokba és kapcsolódó projektekbe való befektetéseikkel – olvasható a Business Insider riportjában. Az elemzők ennek alapján problémásnak tartják a bevételek körbeáramoltatását, amikor egy-egy technológiai óriáscég úgy vásárolja be magát a szóban forgó startupokba, hogy az a megállapodás értelmében a saját befektetőjétől vásárol cloud és MI-szolgáltatásokat.

Mivel a pénz ilyen módon azonnal vissza is áramlik az eredeti helyére, a nagy techvállalatok ezzel praktikusan a saját felhős részlegük növekedését finanszírozzák. A lap szerint az ilyen típusú üzletek egyre gyakoribbá váltak a generatív mesterséges intelligencia felfutásával párhuzamosan. Az Amazon Web Services például 4 milliárd dollárt fektetett be az Anthropicba azzal a feltétellel, hogy a startup az AWS-t használja elsődleges felhőszolgáltatójaként, az Oracle is a Cohere felhőpartnere lett röviddel a befektetését követően, de így járt el a Microsoft is, amikor milliárdokkal tömte ki az OpenAI-t.

Átláthatóságból kettes alá

A Business Insider már tavaly is beszámolt ezekről a piaci fenntartásokról, most pedig egy újabb befektetési bank, az RBC Capital elemzőjét idézi, aki szerint nem világos, hogy a hyperscale-szolgáltatók hogyan veszik figyelembe az ilyen forgalmat – gondolva akár a Google Cloud Platform szerepére is a Google saját Gemini modelljének képzésében. Mindez ugyanis hatással lehet a szolgáltatók eredményeinek összehasonlíthatóságára, és szerinte még azt a narratívát is megkérdőjelezheti, amelynek értelmében ismét fellendültek a felhőalapú kiadások az elmúlt évek lassuló növekedését követően.

Az RBC a cikk alapjn a Microsoftot nevezi meg kivételként, amennyiben a vállalat nemrég egyértelművé tette, hogy nem veszi figyelembe az OpenAI GPT-modelljeinek képzéséből származó bevételeket az Azure-os üzlet növekedésében. Az Amazon ezzel szemben nem hajlandó elárulni, hogy az AWS bevételi számaiban megjelennek-e az Anthropic felhőalapú kiadásai, csupán azt ismételgeti, hogy elszámolása megfelel a számviteli előírásoknak. A cég emellett visszautasította, hogy az AWS "nem szokványos megállapodásokat" kötne partnereivel, míg a többi big tech szolgáltató nem is válaszolt a BI kérdéseire.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.