A négylábú, fejlett robotjairól ismert Boston Dynamics mostantól a Google-nek dolgozik.

A Google felfedező és kísérletező kedve egy kicsit sem lankadt az elmúlt évek során, sőt, a keresőcég egyre aktívabban próbál új területeket meghódítani. Évek óta dolgoznak az önjáró autók kifejlesztésén, hőlégballonok segítségével és nagy sebességű adathálózat kiépítésével látnák el a fejlődő országokat internettel, de ott van a Google Glass is, ami szintén egy egészen új utakat megnyitó projekt a cégtől.

Dinamikus robotok és a NagyKutya

A The New York Times cikke szerint a robotika lett a Google új kedvenc területe, aminek az elmúlt hónapokban az volt a csalhatatlan jele, hogy nyolc, főleg az USA-ban és Japánban működő, robotokkal foglalkozó vállalkozást vásároltak fel. A legújabb szerzemény az a Boston Dynamics, amely a négylábú és rendszerint állatokról elnevezett robotok tervezésével, építésével hívta fel magára a figyelmet az elmúlt években. A Google a felvásárlás tényét megerősítette, arról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy mekkora összegért szerezték meg a céget.

Az 1992-ben alapított, Walthamban (Massachusetts) működő Boston Dynamics csak speciális megrendelésekre dolgozik, az elkészített robotok közvetlenül (és közvetve sem) nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. Az egyik legismertebb ügyfelük a Pentagonhoz tartozó DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), vagyis az USA Védelmi Minisztériumának kutatásokkal foglalkozó részlege. Kevésbé harcias területeken is aktív a cég: a Boston Dynamics szakemberei tanácsadóként segítették például a Sony Aibo névre hallgató robotkutyájának elkészítését.

Szerencsére nem titkosak a folyamatban lévő fejlesztések, a cég rendszeresen publikál videókat az éppen aktuális robotról. Ilyen a BigDog, a leginkább egy fej nélküli, négylábú kutyára hasonlító szerkezet, amely nem csak sík terepen, hanem hóban, hegyoldalon, köveken, jégen is képes kellő egyensúlyozással lábon maradni, sőt haladni. Az újabb projektek közül különleges darab még az akár 30 km/órás sebességgel vágtázó Cheetah (gepárd), vagy a hirtelen irányváltásokra is képes WildCat. De akad humanoid projekt is, ilyen az Atlas, amit a DARPA robotfejlesztő versenyére készített a Boston Dynamics, ahol olyan emberformájú robottal kellett kirukkolni, amit a természeti, vagy nukleáris katasztrófákkal sújtotta területeken lehet bevetni.

Most már nem csak a logó droidos

Valószínűleg ez az az irány, amire a Google is használni szeretné a robotokat, mivel a cég képviselői egyértelműen kijelentették, hogy tiszteletben tartják a Boston Dynamics katonai forrású megrendeléseit, de nekik eszükben sincs militáns célokra bevethető robotokat készíteni. Hogy akkor mi a cél? Ez az, amit jelen pillanatban senki sem tud, így maradnak a találgatások, illetve Andy Rubin célozgatásai arra vonatkozóan, hogy a jövő a robotok miatt lehet igazán izgalmas.

Andy Rubin szerint a jövő arra van és a robotokról szól

Rubin 2013 márciusáig a Google Androidot fejlesztő csapatának vezetőjeként dolgozott, azóta pedig egy speciális, robotokkal foglalkozó csapat élére állt. Pár héttel ezelőtt már több helyen nyilatkozott arról, hogy a jövőben a robotika kiemelt fontosságú lesz a Google számára, de csak tippeket adott arra vonatkozóan, hogy pontosan merre haladnak a munkával. Annyit lehet csak tudni, hogy humanoid, akár csak egyetlen karból, vagy testrészből álló szerkezetekre kell gondolni, amelyek feladata az emberek, esetleg az idősek segítése, kiszolgálása.

Andy Rubin így visszatért eredeti mesterségéhez és szenvedélyéhez, mivel 2007-ben az optikákat gyártó Carl Zeissnél kezdte pályafutását robot mérnökként, később az Apple-t is megjárta, ahol a robotok imádata miatt rajta maradt az „Android” becenév. Amikor évekkel később a Google-nél nevet kellett adni az új mobilos operációs rendszernek, Rubintól származott a név és a logó (zöld robot) ötlete. Az elmúlt időszakban a Google szabad kezet adott Rubin számára, aki ezt kihasználva robotok építésével, vizsgálatával és gyűjtésével foglalkozott, most azonban a megvásárolt cégek és a frissen megalakult csapat vezetésével hivatalosan is azon van, hogy a robotok segítségével már most formálja a jövőt.

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.