Az elmúlt napok termékcunamija a következő évekre is jellemző lesz, és az eladások is többszörösére nőnek néhány év alatt.

A Facebook hétfőn mutatta be a Messengerrel integrált, videobeszélgetésre is képes okoshangszóróját, a Portalt, nem sokra rá pedig a Google jött elő a Google Home Hub-bal (a fenti képen), amely tulajdonképpen az Amazon Echo megfelelője lesz a vállalat kínálatában. Kamera nincs az eszközön, kijelzőt azonban kapott, így a beszámolók "felhízlalt okoshangszórónak" nevezik; a 150 dolláros gépen is a Google Assistant jön szembe a felhasználókkal, és alkalmas az okos otthoni készülékek irányítására, ami a bejelentés szerint több mint ezer márkára érvényes.

A kategória – egyelőre – vezető gyártója, az Amazon is szeptember végén intézett támadást a nappali, sőt a konyha ellen, amikor a társaság nagy csomó hardveres újdonságot jelentett be az okos otthonokba. Ezek között ott vannak a megújult Echo Dot, Echo Plus és Echo Show szpíkerek, illetve kijön egy Echo Auto nevű kiegészítő is. A legtöbb figyelmet az AmazonBasics Microvawe, vagyis az Amazon okos mikrohullámú sütője kapta, illetve az Echo Wall Clock nevű falióra, ami a sütőhöz hasonlóan ugyancsak az Echo rendszeréhez csatlakozik.

Itt maradnak, és egyre többen lesznek

Az okos hangszórók és a smart TV-k mára egyértelműen a technológiai fősodorba kerültek, legalábbis adaptációjuk mértékét tekintve, és a netre csatlakozó eszközök tucatjaira épülő okos otthon koncepciója már egyáltalán nem tűnik futurisztikus dolognak. Az IDC előrejelzése mindezt számokkal is érzékelteti: a piackutató prognózisa alapján az okos otthoni eszközök eladásai látványos növekedést mutatnak majd a következő években. Ez a kategória minden szegmensére vonatkozik, kivéve a videós szórakoztató készülékekre, ami viszont már így is erős eladásokkal büszkélkedhet.

Az IDC a videós eszközök mellett a biztonsági eszközöket, az okos hangszórókat, a világítást és a termosztátokat veszi önálló csoportba, minden más az egyéb kategóriába került. A legelső szegmensben már az idén is több mint 310 millió tételt adhatnak el világszerte, ami 2022-re 457 millióra növekedhet. A másfélszeres bővülés és a 10 százalékos éves összetett növekedési ráta azonban elmarad az összes többi osztály mellett, amelyek persze jóval alacsonyabb bázisról indulnak:
 

forrás: statista.com


Ahogy a Statista diagramjából is kiderül, a bővülés éves üteme a további szegmensekben 25 százalék körül várható 2018 és 2022 között. A biztonsági megoldások és az okos hangszórók egyenként a 250 milliós darabszámot közelítik majd, és a szállítások violumenét tekintve az okos világítás vagy az okos termosztátok is kinőnek majd a fűből, rendre 104 és 37 millió darabos éves eladásokkal. Nem elhanyagolható a 200 millióhoz tartó egyéb kategória sem, amely azonban inkább a kísérletezés területe; az Amazon okos mikrójához hasonló, nehezen indokolható termékek legfontosabb célja nyilvánvalóan az, hogy a nagy gyártók saját platformjukhoz kössék a felhasználókat.

Konzumer tech

Elindult a nagy 5G-s projekt. Összeállt a frekvenciapályázat tervezete

Az NMHH közzétette a menetrendet: nyáron nyilvános konzultáció, majd a jelentkezés, szeptemberben pedig jöhet a frekvenciaaukció.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.