Az elmúlt napok termékcunamija a következő évekre is jellemző lesz, és az eladások is többszörösére nőnek néhány év alatt.

A Facebook hétfőn mutatta be a Messengerrel integrált, videobeszélgetésre is képes okoshangszóróját, a Portalt, nem sokra rá pedig a Google jött elő a Google Home Hub-bal (a fenti képen), amely tulajdonképpen az Amazon Echo megfelelője lesz a vállalat kínálatában. Kamera nincs az eszközön, kijelzőt azonban kapott, így a beszámolók "felhízlalt okoshangszórónak" nevezik; a 150 dolláros gépen is a Google Assistant jön szembe a felhasználókkal, és alkalmas az okos otthoni készülékek irányítására, ami a bejelentés szerint több mint ezer márkára érvényes.

A kategória – egyelőre – vezető gyártója, az Amazon is szeptember végén intézett támadást a nappali, sőt a konyha ellen, amikor a társaság nagy csomó hardveres újdonságot jelentett be az okos otthonokba. Ezek között ott vannak a megújult Echo Dot, Echo Plus és Echo Show szpíkerek, illetve kijön egy Echo Auto nevű kiegészítő is. A legtöbb figyelmet az AmazonBasics Microvawe, vagyis az Amazon okos mikrohullámú sütője kapta, illetve az Echo Wall Clock nevű falióra, ami a sütőhöz hasonlóan ugyancsak az Echo rendszeréhez csatlakozik.

Itt maradnak, és egyre többen lesznek

Az okos hangszórók és a smart TV-k mára egyértelműen a technológiai fősodorba kerültek, legalábbis adaptációjuk mértékét tekintve, és a netre csatlakozó eszközök tucatjaira épülő okos otthon koncepciója már egyáltalán nem tűnik futurisztikus dolognak. Az IDC előrejelzése mindezt számokkal is érzékelteti: a piackutató prognózisa alapján az okos otthoni eszközök eladásai látványos növekedést mutatnak majd a következő években. Ez a kategória minden szegmensére vonatkozik, kivéve a videós szórakoztató készülékekre, ami viszont már így is erős eladásokkal büszkélkedhet.

Az IDC a videós eszközök mellett a biztonsági eszközöket, az okos hangszórókat, a világítást és a termosztátokat veszi önálló csoportba, minden más az egyéb kategóriába került. A legelső szegmensben már az idén is több mint 310 millió tételt adhatnak el világszerte, ami 2022-re 457 millióra növekedhet. A másfélszeres bővülés és a 10 százalékos éves összetett növekedési ráta azonban elmarad az összes többi osztály mellett, amelyek persze jóval alacsonyabb bázisról indulnak:
 

forrás: statista.com


Ahogy a Statista diagramjából is kiderül, a bővülés éves üteme a további szegmensekben 25 százalék körül várható 2018 és 2022 között. A biztonsági megoldások és az okos hangszórók egyenként a 250 milliós darabszámot közelítik majd, és a szállítások violumenét tekintve az okos világítás vagy az okos termosztátok is kinőnek majd a fűből, rendre 104 és 37 millió darabos éves eladásokkal. Nem elhanyagolható a 200 millióhoz tartó egyéb kategória sem, amely azonban inkább a kísérletezés területe; az Amazon okos mikrójához hasonló, nehezen indokolható termékek legfontosabb célja nyilvánvalóan az, hogy a nagy gyártók saját platformjukhoz kössék a felhasználókat.

Konzumer tech

A robotok a gyerekek munkáját is elveszik

Akinek redszeresen kell gyerekeket rávenni arra, hogy pakoljanak össze a szobájukban játék után, az fogja értékelni igazán ezeket a japán automatákat.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.