Heteken belül lezárhatja a felvásárlási tranzakciót a két telekommunikációs cég.
Hirdetés
 

Jóváhagyta az Európai Bizottság a Liberty Global négy leányvállalatának felvásárlását. Mint az EB közleménye írja, széleskörű vizsgálatok után a Vodafone megszerezheti a Liberty Global vezetékes üzletágát Csehországban, Németországban, Magyarországon és Romániában. A több mint egy éve bejelentett, közel 19 milliárd eurós felvásárlást a felek heteken belül le kívánják zárni.

Összességében az EB mindössze másfél hónapot késett az eredetileg kitűzött június 3-ai határidőhöz képest annak ellenére, hogy voltak megoldandó problémák.

Az EB kifogásai főleg a német piacot érintették. Ezek azonban időközben megoldódtak. A Vodafone ugyanis vállalta, hogy a Telefónica Deutschland a verseny élénkítése érdekében nagykereskedelmi modellben értékesítheti az egyesülő vállalatok különböző kábeles szolgáltatásait. Az EB úgy látja, így már hathatósan versenyezhet a német vezetékes piacon a Telefónica.

Az EB azt a kifogást sem tartotta megalapozottnak, hogy a Vodafone túlzottan erős, a versenyt korlátozó alkupozícióba kerülhet a nagykereskedelmi műsorszolgáltatókkal folytatott tárgyalásoknál. Egyesek egyébként már korábban is inkább azzal számoltak, hogy egy erős Vodafone inkább fokozza a versenyt a német piacon, amelyen az egyesülés után is a Deutsche Telekom marad a legnagyobb szereplő.

A magyar leányvállalatnál, a UPC Magyarországnál nem talált akadályozó tényezőt az EB.

Újabb átrendeződés a magyar piacon

Az elmúlt egy évben alaposan átalakult a magyar távközlési piac, ami némileg átrendezte az erőviszonyokat is. Tavaly vásárolta fel a Digi az Invitelt, miáltal egy csapásra a hazai vezetékes műsorszolgáltatás legnagyobb szereplője lett. Ráadásul a Digi azóta elindította – igaz, még nem országos lefedettséggel – mobilszolgáltatását is a tőle megszokott agresszív árpolitikával.

Így ma már az operátorok közül egyedül a Telenor nem rendelkezik vezetékes üzletággal. Míg utóbbinak az esetleges állami bevásárlás adhat lendületet, a másik három operátor egyre élesebb küzdelmet folytathat egymással.

 
NMHH: Magyar távközlési piac
Infogram


Jelenleg egyébként a vezetékes szélessávú és hangszolgáltatásban továbbra is a Telekom vezet (az egyre jobba visszaszoruló hangszolgáltatásban közel a piac felét birtokolja), ám a vezetékes tévészolgáltatásban már a Digi a legnagyobb szereplő. Ugyanakkor ebben a szegmensben a legélesebb a verseny: pár százalék különbség van a három meghatározó szereplők piaci részesedése között (lásd a grafikont), és tavaly óta, nem is módosult szignifikánsan. Az viszont távlatilag fontos lehet, hogy a Telekom a mobilpiac messze legnagyobb szereplője 44,9 százalékos piaci részesedéssel. Ezt még a vezetékes háttérrel sem lesz egyszerű megközelítenie a Vodafone-nak – nem beszélve a Digiről –, bár valószínűsíthetően a Vodafone mobilszolgáltatása is vonzóbb lesz, ha megjelennek a komplex – mobilt, vezetékes netet és telefont, valamint TV-t is tartalmazó – csomagok a Vodafone-UPC kínálatában.

Mobilitás

Maszkokkal vertek át arcfelismeréssel azonosító fizetési rendszereket

Egy amerikai mesterségesintelligencia-csipeket fejlesztő startup tesztelte az arcfelismerés megbízhatóságát.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.