Az ipar 4.0 meglehetősen nehéz helyzet elé állította a gyártóvállalatok IT-biztonsági felelőseit. Az OT klasszikus elemei ugyanis ebből a szempontból nem net-kompatibilisek.

A koronavírus a Manufacture IT konferfenciát is a digitális térbe kényszerítette. De a járványhelyzet ellenére sem mondtunk le arról, hogy egy asztalhoz ültessük a magyar gyártóipar fontos szereplőit, ezért az előre rögzített konferenciaelőadások közzététele után szerveztünk két, élőben követhető kerekasztal-beszélgetést, amelybe a nézők is bekapcsolódhattak cseten feltett kérdéseikkel. A CIO Klub hangos kiadásának második évfolyamát a konferencia IT-biztonság témájú beszélgetéséről készült felvétellel foytatjuk.

A hálózatba kapcsoltság elérte a gyártóüzemeket, és a lokalizáltan, akár csupán fizikai védelemmel megoldható biztonsági problémák egy-egy nagyobb gyártó vállalat esetében globálissá terebélyesedtek. Hogyan lehet ezt hatékonyan kezelni az OT oldalán? Erről beszélgettünk szállítókkal és felhasználókkal. A résztvevők: György László, a Trend Micro hazai vezetője, Komáromi Zoltán SCADA-szakértő és Sándor Krisztián távközlési szakértő, mindketten az ELMÜ Hálózati Kft. munkatársai; valamint Lesku Gergely üzletfejlesztési vezető, OT konzulens az Euro One-tól.

A felvétel a Manufacture IT 2020 konferencián készült, 2020. december 3-án a Kossuth Klubban. A beszélgetést Szalkai Gergely független projektmenedzsment és IT-szakértő, a CIO Klub podcastok állandó házigazdája vezette.

A gyártási folyamat is támadható

A digitalizációval egyidős probléma, hogy az IT és az OT lényegében egymásba ért, a gyárórendszerek is részei lettek a hálózatnak, és az ebből eredő előnyök mellett megkapták mindazokat a támadási felületeket is, melyek az IT-rendszereket már régóta jellemzik.

A beszélgetés résztvevői felidézték ennek a "összeérésnek" a fontosabb állomásait. Kiderül továbbá, hogy

– biztonsági (védelmi) szempontból mennyire heterogén a gyártóipari cégek környezete;
– hogyan lehet ilyen környezetbe beilleszteni olyan elemeket biztonsággal, amelyről már tudjuk, potenciális támadásnak vannak kitéve;
– biztonsági szempontból hogyan lehet kezelni a speciális ipari protokollokat, és hogyan lehet biztonságosan üzemeltetni egy hálózatba kötött rendszerben a "legacy" gyártóeszközöket.

A beszélgetésben később a magyar gyártóipar fejlettségi szintje, valamint a kritikus infrastruktúrák (pl. áram- és vízhálózat stb.) speciális védelme is terítékre került. Ennek során a legfontosabb hazai incidensek tanulságait is kivesézték a résztvevők.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol fel is iratkozhat a csatornára. A beszélgetés rögzítettük videón, amit a Bitport YouTube-csatornáján lehet teljes terjedelmében megnézni, egy kattintásnyira pedig rövid szöveges összefoglalót is készítettünk.

Biztonság

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.