A kínai hátterű közösségi platform a kiszorítására hozott törvényt alkotmányellenesnek ítéli, véleményét pedig egy bírósági beadvánnyal igyekszik nyomatékosítani.

Ahogy az várható volt, nem szándékszik feltartott kézzel végignézni a TikTok, ahogy az amerikai poltikusok kitessékelik az USA-ból. A vállalat tegnap alkotmányossági összeférhetetlenségre hivatkozva beperelte az amerikai kormányt, amivel a nemrégiben az ellehetetlenítésére hozott jogszabályokat szeretné semmissé tenni.

A kínai ByteDance tulajdonában lévő, az Egyesült Államokban is rendkívül népszerű közösségi platform a tegnap benyújtott keresetében többek között azt állítja, hogy amerikai operációjának kényszerített leválasztása és értékesítése "sem kereskedelmi, sem technológiai, sem jogi szempontból nem megvalósítható". Ez pedig azt jelentené, hogy a Joe Biden elnök által áprilisban aláírt törvény miatt 2025. január 19-én a TikToknak globálisan le kellene állnia. A betiltás indokaként felhozott nemzetbiztonsági aggályokat a kereset "spekulatívnak" minősítette.

A közel 70 oldalas jogi beadványban a cég azt is nehezményezi, hogy a kongresszus a története során első ízben hozott törvényt egy nevesített véleménnyilvánításra alkalmas platform ellen. Az országos tilalom minden amerikaiat elzár "egy olyan egyedülálló online közösségben való részvételtől, amelyben világszerte több mint 1 milliárd ember vesz részt". Mindez pedig a TikTok álláspontja szerint egyértelműen alkotmányellenes.

A TikTok egy másik alkotmányos alapjog megsértését is felrója a törvény szövegének. A vállalat szerint amerikai részlegének kényszerített eladása sérti a "magántulajdon jogtalan, méltányos kártalanítás nélküli elvétele" elleni rendelkezéseket.

A beadvány további porblémás pontnak tartja, hogy a TikTok nem esik egyenlő bánásmód alá más hasonló platformokkal. Utóbbiakra ugyanis a jelen állás szerint más törvényi szabályozás vonatkozik, mint a ByteDance birtokolta közösségi alkalmazásra.

Elhúzódó küzdelem

A közösségi alkalmazás ellen immár évek óta megfogalmazódnak vádak és aggályok az USA-ban, miszerint annak működése, adatkezelése nemzetbiztonsági kockázatokkal jár, például azzal, hogy a tartalomajánló algoritmuson keresztül könnyen lehet a kínai kormányzatnak kedves propagandát, álhíreket terjeszteni, de a program alkalmas lehet az amerikai állampolgárok megfigyelésére, személyes adatainak továbbítására is.

A most megszavazott paragrafusok szerint a tulajdonos ByteDance-nek alapesetben 9 hónapja van arra, hogy leválassza az amerikai operációt, és eladja azt egy az amerikaiak számára megfelelő vevőnek. Ellenkező esetben az alkalmazást egyszerűen betiltják az USA-ban.

A kínaiak abban reménykedhetnek, hogy valami nagyon hasonlót egyszer már megpróbált az amerikai kormányzat eljátszani, de az végül nem jött össze. Donald Trump elnöksége alatt, 2020-ban ugyanis már kísérletett tettek a TikTok betiltására, ami más erőfeszítésekhez hasonlóan elhasalt a bíróságon, nem utolsósorban a vállalat lobbitevékenységének köszönhetően.

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.