Átment a hétvégén az amerikai képviselőházban az ukránok által régóta várt gigatámogatás, ám a salátatörvénybe bekerültek a kínai közösségi alkalmazás kitiltását lehetővé tevő paragrafusok is.

A szombati nap vezető híre volt a világban, hogy az USA-ban zöld utat kapott az a sok milliárd dolláros támogatási projekt, amelyre Ukrajna hosszú hónapok óta vár. A honatyák azonban a többek között Izrael támogatásáról és bizonyos belföldi kiadásokról szóló salátatörvénybe ágyazták azokat a rendelkezéseket is, amelyek potenciálisan a TikTok amerikai betiltásához vezethetnek.

Utóbbi téma az elmúlt időszakban újra előkerült az Egyesült Államokban, miután március közepén a képviselők elsöprő kétpárti támogatás mellett bólintottak rá a kínai közösségi alkalmazás korlátozását célzó javaslatra. A szenátusi jóváhagyás azonban azóta váratott magára, mert bizonyos részletkérdésekben nem volt egyetértés.

A rendelkezéseket azért kellett most újra megszavazni, mert a felső ház kereskedelmi bizottságának elnöke módosításokat eszközölt a javaslaton. Míg korábban a helyzet kezelésére fél évet kapott a TikTokot birtokló ByteDance, a szombaton elfogadott szöveg erre 9 hónapot ad, amit az Egyesült Államok elnöke egyszer további 3 hónappal meghosszabbíthat.

Fel is út, le is út

A múlt hétvégi "újracsomagolással" láthatóan bejött a számítása a terv támogatóinak. Utóbbiak azzal érvelnek, hogy a kínai platform súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Például azzal, hogy algoritmusa bevetésével a cég a kínai kormányzati szándékokkal egybevágó propagandát és álhíreket terjeszthet. Ezért a ByteDance két, számára egyaránt rossz lehetőség közül dönthet: vagy leválasztja és eladja a TikTok amerikai részét, vagy beletörődik abba, hogy az alkalmazást betiltják az országban.  

Amennyiben a várhatóan még a héten megtartott szenátusi szavazás során is átmegy a külpolitikai csomag, akkor már csak Joe Biden aláírása kell a törvényerőre emelkedéshez. Az amerikai elnök pedig korábban már jelezte, hogy teljes mellszélességgel támogatja a TikTok megregulázását. (Ettől függetlenül az újraválasztására készülő politikus stábja jelenleg is aktívan használja az elnök februárban nyitott tiktokos fiókját.)

Peking még a szavazás előtt figyelmeztett arra, hogy "a jogszabály visszaüthet az Egyesült Államokra". Maga a ByteDance pedig megismételte korábbi álláspontját, miszerint a minden alapot nélkülöző vádakkal csak a TikTok betiltását akarják elérni, ami súlyosan sérti a hálózat 170 millió amerikai felhasználójának szólásszabadsághoz fűződő jogait.

Trump ma már békésebb

Amennyiben a fentiek ismerős emlékeket ébresztenek az olvasóban, az nem véletlen, hiszen a TikTok és az USA viszonya egyszer már pontosan ugyanitt tartott. Donald Trump elnöksége alatt, 2020-ban már sikertelen kísérletett tettek a TikTok betiltására, ami más erőfeszítésekhez hasonlóan elhasalt a bíróságon, nem utolsósorban a vállalat lobbitevékenységének köszönhetően.

A Fehér Házba való visszatérést tervező Trump ugyanakkor nem szeretne politikai ellenfelével egy platformra helyezkedni, ezért friss nyilatkozataiban közvetlenül nem is támadja a kínai alkalmazást. Az exelnök ugyan azt továbbra sem vitatja, hogy a TikTok használata kockázatokat hordoz, de szerinte az amerikai állampolgárokra nézve legalább akkora kockázatot jelent az amerikai Meta tulajdonában lévő Facebook. Utóbbi pedig csak még jobb helyzetbe kerülne riválisa ellehetetlenítésével.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.