Újabb érdekes fejleményeket hozott a több mint két és fél éve húzódó harc a Google és a német kiadók között. Megoldás persze még most sincs.

Ahhoz képest, hogy a Google több fronton is harcol az európai hatóságokkal, a német kiadókkal folytatott ütésváltás könnyed levelezetésnek is tekinthető. Most éppen a gazdasági zsarolás emlegetésénél tart az ügy, de kezdjük az elején.

Keresnek rajta, fizessenek

A németeknél még 2012 tavaszán vetődött fel, hogy a keresőcég (más tartalomaggregátorokkal együtt) akár fizethetne is azért, mert a kiadók tartalmát megjeleníti az olyan szolgáltatásaiban, mint például a hírgyűjtőként funkcionáló Google News, vagy éppen a cég nevét adó kereső. A kiadók egy fél évvel később már dörzsölhették a tenyerüket, mert konkrét törvényjavaslat született a témában. Végül tavaly el is fogadták a német honatyák a javaslatot, ám annak egy módosított formáját, amely alapján a néhány soros kedvcsináló idézetek (snippet) után elvileg nem kell díjat fizetni az újraközlőnek.

Azért csak elvileg, mert a kiadók érdekeit képviselő VG Media jogértelmezése szerint erre a törvény betűje továbbra is lehetőséget biztosít. Ezért miután nem tudtak a kérdésben megegyezni a Google-lel, bíróság elé vitték az ügyet idén júniusban. A válaszlépésre sem kellett sokat várni, hiszen a keresőcég bejelentette, hogy a helyzetet úgy kívánja rendezni, hogy a kérdéses médiumok tartalmainál sem képet, sem idézetet nem jelenít meg a felületein, azaz csak a cím és a link marad.

Zsarolás?

A Google németországi vezetője szerint a lépésben semmi különleges nincs, sőt ők még így is kevésbé drasztikusan jártak el, mint más ottani tartalomaggregátor szolgáltatók, amelyek közül sokan teljesen eltűntették listáikról a pénzt követelő kiadók tartalmait. A Google másik érve az, hogy a kiadóknak eddig is lehetőségük volt meghatározni, hogy mi és milyen formában jelenjen meg anyagaikból a cég szolgáltatásaiban. Tehát ha valakinek nem felel meg, hogy idéznek a cikkeiből, az nyugodtan maga is letilthatta ezzek felhasználását. A mostani lépéssel csak egyértelművé teszik a helyzetet a perre ment kiadóknál.

Természetesen a német kiadók egyáltalán nem így képzelték el a rendezést. Nyilatkozó képviselőjük egyenesen gazdasági zsarolásnak minősítette a Google lépését, amely meglátásuk szerint egy büntető jellegű diszkriminatív lépés, amely azokat a vállalkozásokat sújtja, amelyek megpróbálták érvényesíteni (a szerintük) jogszerű követelésüket.

Közösség & HR

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.