A nem túl szerény növekedési várakozásokat is jócskán meghaladó eredménnyel zárta legutóbbi üzleti negyedévét a világ legnagyobb közösségi oldala. A mobil hamarosan első számú pénzforrás lesz.

Szinte felrobbant a Facebook papírja a második negyedéves eredmények nyilvánosságra kerülését követően. A zárás utáni kereskedésben elért 17 százalékos árfolyamemelkedés érzékletesen mutatja, mennyire átütőre sikerült a Mark Zuckerberg vezette birodalom legutóbbi periódusa. 
 

A Facebook friss számai (millió USD)Turbó fokozat  Bár az előzetes elemzői várakozások is erős negyedévet reméltek, a tények minden tekintetben túlszárnyalták a konszenzusos jóslatokat. Amint a fenti táblázatból is látszik, minden jelentős soron rendkívüli, 50 százalokot meghaladó mértékű éves növekedés mutatkozott. A Facebook ráadásul a felhasználói számok tekintetében sem lassult drámaian: a cég közlése szerint az elmúlt három hónapban 1,15 milliárd ember havi, 700 millió pedig napi szinten volt aktív kapcsolatban a közösségi oldallal.700 millió ember
napi szinten kapcsolódik a Facebookhoz.

Az utóbbi időben a legnagyobb félelmek a mobil felület egyre növekvő felhasználási arányával kapcsolatban fogalmazódtak meg. Sokan úgy vélték, az emberek a telefonok kis képernyőjén nem lesznek kifejezetten toleránsak a sűrűn felbukkanó fizetett megjelenésekkel szemben. Ehhez képest a vállalat pénzügyi vezetője kifejezetten elégedetten nyilatkozott a gyakorlati tapasztalatokról. David Ebersman elmondása szerint az üzenőfal posztjaiba ágyazott hirdetések remekül teljesítenek a mobilok képernyőjén is. Azaz nem fordultak el a felhasználók az oldaltól azért, mert az okostelefonos felületen lényegesen sűrűbb a hirdetések felbukkanási aránya.

A fentieknek némileg ellent mond az a friss felmérés, miszerint a felhasználók tizede akár havi 10 dollárt is fizetne egy hirdetésmentes közösségi felületért, miközben a megkérdezettek több mint 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha, vagy csak nagyon ritkán kattintja le a Facebookon elhelyezett fizetett tartalmakat. (Más kérdés, hogy a trükkösen, ismerősök ajánlásával "álcázott" hirdetéseket a felhasználók többsége valószínűleg nem is érzékeli reklámnak.)


 

Az új felület még nem élesedett mindenkinél, de már most van ok az örömre
 

Mobil hatalomátvétel ■ A közösségi oldal mostanra a legtöbb statisztikáját tekintve eljutott oda, hogy mobil felülete fontosabb tényező, mint a számítógépek hagyományos képernyője. A teljes felhasználói bázis közel háromnegyede már mobilon (is) kapcsolódik az oldalhoz, miközben a most zárt negyedévben már a teljes bevétel 41 százaléka realizálódott az okostelefonok érintőképernyőjén.

A jövőbeli bővülést előkészítendő a Facebook számos formában megpróbál még többet kihozni az általa elérni képes irtózatosan nagy tömegből. Legutóbbi bejelentésük például a fejlődő országokban elterjedt, olcsóbb készülékek lehetőségeire szabott alkalmazásról szól. Ha bevállik a terv, az újabb 100 milliós nagyságrendű mobilos felhasználót jelent. De megemlíthető a közösségi oldal tavasszal bejelentett, és azóta fokozatosan bevezetett új felülete, amely többek között a desktopos és a mobil felület közötti könyedebb átjárást célozza. Vagy a cég által nemrégiben megvásárolt Instagram alkalmazás friss fejlesztése, amellyel a képek után már videókat is készíthetnek és oszthatnak ismerőseikkel a mobilosok.Olcsó mobilokon is nyomul a Facebook
Már videózhatnak is az Instagram felhasználók
Mobilban erősödött a Facebook

Rakétázás az alagsorból ■ A cég papírjai természetesen erős emlekedéssel reagáltak a vártnál is jobb számokra. A közel 31 dolláros szintig emelkedő árfolyam azonban még mindig jócskán elmarad a kibocsátáskori 38-as értéktől, ráadásul egy évvel ezelőtt nagyságrendileg ugyanitt tartott a papír, azaz a mostani erős felfutással sem volt az elmúlt egy év csúcsbefektetése az FB-részvény.
Közösség & HR

Minden bitcoinos tranzakció felszippanthat egy úszómedencére való vizet

A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.