A Facebook hányatott sorsú fizetési rendszerét már a Pénzügyi Akciócsoport is megtalálta magának.

A párizsi székhelyű Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) júliusban kinevezett új elnöke, a Xiangmin Liu tegnap erőstette meg a Reuters hírügynökségnek, hogy a szervezet közelről vizsgálja a Facebook libra nevű digitális fizetőeszközének bevezetésével kapcsolatos fejleményeket. A pénzmosás elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi intézmény szerint mindenképpen meg kell győződni róla, hogy a júniusban bejelentett Libra projekt hordoz-e magában számottevő kockázatokat, és ha igen, akkor meg kell tenni a szükséges lépéseket.

A FATF elnöke egy londoni rendezvényen beszélt a libráról, ahol félig-meddig választ is adott rá, hogy az új globális pénzügyi infrastruktúra esetében érdemes-e ilyen kockázatokkal számolni. Liu szerint egyértelmű trend, hogy a kriptodevizák illegális felhasználása egyre magasabb fokú, ahogy szaporodnak a feltárt esetek a pénzmosással vagy a drogkereskedelemmel összefüggésben, és az ismert példák minden bizonnyal csak töredékét jelentik a valós arányoknak. A virtuális eszközökhöz kapcsolódó anonimitást szerinte a bűnözők minden esetben igyekeznek kihasználni, miközben az illetékes hatóságok csak a jéghegy csúcsát vizsgálgatják.

Ahogy arról még júniusban mi is beszámoltunk, a FATF nyár elején kiadott állásfoglalásában már sürgette a kriptovaluták kibocsátásában és kereskedelmében érintett cégek szabályozását, ami a legelső globális szabályozási kísérletet jelentené ezen a területen. A szervezet minden egyes országban regisztrációhoz és folyamatos ellenőrzéshez kötné a kriptovaluta-tőzsdék és az eszközök kezelőinek tevékenységét, ide értve az ügyfelek átvizsgálását és a gyanús tranzakciók jelentésének kötelezettségét is. A javaslat bizonyos elemei viszont nehezen lennének kivihetők: ilyen például, hogy a szolgáltatóknak hozzá kellene rendelniük a tranzakciókhoz a küldő és a kedvezményezett azonosítására alkalmas adatokat.

Ez már túl nagy ahhoz, hogy simán átengedjék

Az Európai Központi Bank (EKB) egyik igazgatósági tagja szeptember elején ugyancsak megfogalmazta, hogy a Facebook digitális fizetőeszköze alááshatja a monetáris politika alakítását. A luxemburgi Yves Mersch akkor reményét fejezte ki, hogy az európaiak nem mondanak le a bejáratott fizetési csatornák megbízhatóságáról a Facebook "szirénénekének szédítő, de álnok ígéretei" miatt. Álláspontja szerint több mint aggályos, hogy a Libra mögött nem áll semmilyen végső hitelező, és az ellenőrzésben résztvevő szervezetek is csak a részvényeseknek tartoznak elszámolással. Mivel a libra árfolyamát egy kosárhoz kötnék, amelyben az euró is szerepel, a fizetőeszköz aktuális elfogadottságától függően ez az EKB ellenőrzési lehetőségeit is csökkenthetné az uniós valuta fölött.

Eközben további hírek is érkeznek a még bőven megjelenés előtt álló, de máris ezer oldalról támadott librával kapcsolatban. A projektet gondozó Libra Association már felvette a kapcsolatot a svájci pénzügyi felügyelettel (FINMA) a fizetési rendszer engedélyeztetésével kapcsolatban, miközben az amerikai pénzügyminisztérium ez ügyben Svájcban tárgyaló képviselője kijelentette, hogy a librának meg kell felelnie a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni legmagasabb standardoknak, ha valaha is be akarják indítani.

Ez az amerikai kormány álláspontja alapján azt jelenti, hogy a librát (bár annak működése több szempontból is eltérne a hagyományos kriptovalutáktól) pontosan ugyanúgy kezelik, mint a bitcoint vagy az ethereumot, és károsnak tartják, hogy a technológiai vonatkozásoknál sokkal kevesebb figyelmet kap annak biztosítása, hogy a hálózatokat a rosszindulatú szereplők ne használhassák a pénzek elrejtésére és mozgatására. Bár a Libra Association minderre válaszul újra hangsúlyozta a szabályozókkal és törvényhozókkal való együttműködési készségét, és ezredszer is kiemelte, hogy a projekt még kezdeti szakaszában jár, az amerikai kormányzat egyre egyértelműbb elvárásokat fogalmaz meg a digitális fizetőeszközök új csomópontjaként (Crypto Valley) fellépő svájciakkal szemben.

Piaci hírek

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.