Az AmCham China és a Európai Kereskedelmi Kamara is megkérdezte Kínában dolgozó tagjait erről.

A közelmúltban Kínának sikerült még egy szintet ráépítenie a Nagy Kínai Tűzfalra, amellyel a határain túlra irányuló internetforgalmat tudja korlátozni. Január második felében jelentették be, hogy sikerült megoldani a VPN-ek (Virtual Private Network – virtuális magánhálózat) szűrését is.

Arra már a korlátozás bejelentéskor figyelmeztettek a szakértők, hogy ez a kínai kormányzat által sikerként elkönyvelt lépés nagyon nehéz helyzetbe sodorhatja az országban dolgozó külföldi cégeket, illetve azokat a szakembereket, akiknek a munkájához létszükséglet a folyamatos internetkapcsolat a külvilággal. A gyártók sok esetben ugyanis csak VPN-szolgáltatókon keresztül tudtak például kommunikálni az anyavállalattal, és tudtak úgy adatokat cserélni, hogy arra a kínai kormánynak ne legyen rálátása.

Visszaveti a beruházásokat

A Kínában működő European Chamber of Commerce január végétől végzett egy gyors felmérését a Kínában is működő európai cégek körében a hatásokról. A több mint száz megkérdezett cég 86 százaléka számolt be arról, hogy a kínai cenzúra működése negatívan befolyásolta az üzleti tevékenységét.

Az AmCham China mintegy 500 vállalkozás körében végzett felmérése sem mutat szebb képet. Az amerikaiak 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a korlátozások miatt üzleti veszteségek is érték. Ráadásul a cégek nem érzik biztonságban az üzleti és technikai információikat. Vannak azonban a mindennapokat is nehézzé tevő következményei is a magasabb falnak: a legtöbben a kicsi sávszélességre és az információktól való elzártságra panaszkodtak.

Érthetően a legérzékenyebben a technológiai vállalatok érinti érzékenyen a szabályozás. A vállalatok összefogtak, és levélben kérték az amerikai kormányt: gyakoroljon nyomást Kínára, hogy  hozzon olyan új szabályozást, amely garantálja a technológiai cégek érzékeny informácóinak a biztonságát.

Elhalasztott K+F beruházások

Az Európai Kereskedelmi Kamara vezetője, Jörg Wuttke azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy a felmérésük szerint a megkérdezett vállalatok 13 százaléka halasztotta el a tervezett K+F beruházásait a januárban életbe léptetett szigorítások miatt. Ez Wuttke a korlátozások a munkaerő-piacra is kihatnak, ugyanis a kommunikációs korlátok miatt egyre nehezebb tehetséges fiatalokat Kínába hívni.

A kínai kormányzat ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a szabályozással védik a kínai kibertér szuverenitását, amely segít a kínai technológiai cégeknek is megvédeni értékeiket.

A külföldiek azonban mást tapasztalnak. Wuttke utalt arra, hogy magánbeszélgetésekben a kínai cégek – független attól hogy állami vagy magánkézben vannak – elégedetlenek a szabályozással, hiszen az az ő fejlődésüket is korlátozza.

A VPN-ek jelentette kiskapu lezárása éppen azért fájdalmas, mert gyakorlatilag ez volt az egyetlen csatorna a gyors netes információcserére. A Google már szinte teljesen kiszorult az országból, a Google keresője, valamint a Mail és a Maps gyakorlatilag éppúgy elérhetetlen, mint az egyéb felhős szolgáltatásai, de a Twitter és a Facebook sincs jobb helyzetben.

Piaci hírek

Zöld jelzést kapott az automatikus áremelés az App Store-ban

Az Apple új szabályai szerint bizonyos esetekben a felhasználóknak kell lemondani egy megdrágult előfizetést. Ennek elmaradása esetén a fejlesztő lehúzhatja az ügyfél számlájáról a magasabb összeget.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a TP-Link

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.