Hatalmas szerkezetátalakítást jelentett be a cég. Az alaptevékenységtől távol eső területeket leválasztják a Google-ről és átkerülnek az újonnan alapított, holdingként funkcionáló Alphabethez.

A befektetők régóta hallatszó siralmait is elnémíthatja az a nagyszabású átalakítás, amelyet a Google társalapítója jelentett be. A Larry Page által jegyzett írás lényege, hogy minden, a vállalat alaptevékenységétől távol eső területet egy Alphabet néven indított új vállalat vesz át. A karcsúsított Google külön vezetőt kap, és a holdingcégként működő Alphabet alá rendelve működik tovább.

Nyári nagytakarítás

A reorganizáció keretében a Google különböző kísérleti, speciális, illetve pénzügyi üzletágait kivétel nélkül leválasztják a keresőóriás szervezetéről. Utóbbinál pedig ott marad az alaptevékenységi körbe sorolt keresés, a hirdetések, a térképszolgáltatás, a Google Play és az Android mobil operációs rendszer, valamint a YouTube. Az Alphabet átveszi többek között a kísérleti projektekkel foglalkozó X Lab, az élet meghosszabításán munkálkodó Calico, és a szintén egészségügyi területen érdekelt Life Sciences üzletágait. Búcsút mond a Google-nek a Fiber és a tavaly felvásárolt Nest is, illetve külön útra lép a cég két befektetési alapja a Capital és a Ventures.

A meglehetősen szokatlan, de találó abc.xyz doménre bejegyzett Alphabet vezérigazgatója Larry Page, elnöke pedig a másik társalapító, Sergey Brin lesz. Az ő feladatuk lesz, hogy az ernyőszervezet tagjait, illetve az azok élére kinevezett vezetőket felügyeljék, továbbá gondoskodjanak a holdingon belüli tőkeelosztásról.

A "zavaró tényezőktől" megtisztított Google irányítása Sundar Pichai kezébe kerül, aki 43 éves kora ellenére valóságos veteránnak számít a cégnél. Az indiai származású szakember még 2004-ben csatlakozott a vállalathoz, és többek között a Chrome böngésző, a Chrome OS, illetve az Android fejlesztésén munkálkodott. Legutóbbi kinevezésekor, 2014 októberében az internetes üzletág termék- és műszaki vezetője lett. 

Mennek a részvények is (felfelé)

Változik a részvények státusza is, hiszen az átalakításokkal párhuzamosan a Google részvényei átkerülnek az Alphabethez, de az értékpapírok minden egyéb tekintetben (érték, arány, jogosultságok) változatlanok maradnak. A tervek szerint a cégcsoport idei utolsó negyedéves pénzügyi jelentésében már külön tételként jelenik meg a karcsúsított Google, illetve a frissen leválasztott többi terület eredménye.

Az átláthatóság felé tett igen komoly lépést hatalmas siker fogadta a részvénypiacon. A bejelentést követően, a zárás utáni kereskedés során 7 százalékkal ugrott meg a cég papírjainak árfolyama. A hatás borítékolható volt, hiszen a befektetők szinte már unalomig ismételt mantrája volt a különböző kísérleti projektek, alaptevékenységtől távol eső témák finanszírozásának megkérdőjelezése. Az új felállásban viszont ezek a területek már nem tudnak a Google, leginkább hirdetésekből származó dollármilliárdjai mögé bújni.

Piaci hírek

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.