Hatalmas szerkezetátalakítást jelentett be a cég. Az alaptevékenységtől távol eső területeket leválasztják a Google-ről és átkerülnek az újonnan alapított, holdingként funkcionáló Alphabethez.

A befektetők régóta hallatszó siralmait is elnémíthatja az a nagyszabású átalakítás, amelyet a Google társalapítója jelentett be. A Larry Page által jegyzett írás lényege, hogy minden, a vállalat alaptevékenységétől távol eső területet egy Alphabet néven indított új vállalat vesz át. A karcsúsított Google külön vezetőt kap, és a holdingcégként működő Alphabet alá rendelve működik tovább.

Nyári nagytakarítás

A reorganizáció keretében a Google különböző kísérleti, speciális, illetve pénzügyi üzletágait kivétel nélkül leválasztják a keresőóriás szervezetéről. Utóbbinál pedig ott marad az alaptevékenységi körbe sorolt keresés, a hirdetések, a térképszolgáltatás, a Google Play és az Android mobil operációs rendszer, valamint a YouTube. Az Alphabet átveszi többek között a kísérleti projektekkel foglalkozó X Lab, az élet meghosszabításán munkálkodó Calico, és a szintén egészségügyi területen érdekelt Life Sciences üzletágait. Búcsút mond a Google-nek a Fiber és a tavaly felvásárolt Nest is, illetve külön útra lép a cég két befektetési alapja a Capital és a Ventures.

A meglehetősen szokatlan, de találó abc.xyz doménre bejegyzett Alphabet vezérigazgatója Larry Page, elnöke pedig a másik társalapító, Sergey Brin lesz. Az ő feladatuk lesz, hogy az ernyőszervezet tagjait, illetve az azok élére kinevezett vezetőket felügyeljék, továbbá gondoskodjanak a holdingon belüli tőkeelosztásról.

A "zavaró tényezőktől" megtisztított Google irányítása Sundar Pichai kezébe kerül, aki 43 éves kora ellenére valóságos veteránnak számít a cégnél. Az indiai származású szakember még 2004-ben csatlakozott a vállalathoz, és többek között a Chrome böngésző, a Chrome OS, illetve az Android fejlesztésén munkálkodott. Legutóbbi kinevezésekor, 2014 októberében az internetes üzletág termék- és műszaki vezetője lett. 

Mennek a részvények is (felfelé)

Változik a részvények státusza is, hiszen az átalakításokkal párhuzamosan a Google részvényei átkerülnek az Alphabethez, de az értékpapírok minden egyéb tekintetben (érték, arány, jogosultságok) változatlanok maradnak. A tervek szerint a cégcsoport idei utolsó negyedéves pénzügyi jelentésében már külön tételként jelenik meg a karcsúsított Google, illetve a frissen leválasztott többi terület eredménye.

Az átláthatóság felé tett igen komoly lépést hatalmas siker fogadta a részvénypiacon. A bejelentést követően, a zárás utáni kereskedés során 7 százalékkal ugrott meg a cég papírjainak árfolyama. A hatás borítékolható volt, hiszen a befektetők szinte már unalomig ismételt mantrája volt a különböző kísérleti projektek, alaptevékenységtől távol eső témák finanszírozásának megkérdőjelezése. Az új felállásban viszont ezek a területek már nem tudnak a Google, leginkább hirdetésekből származó dollármilliárdjai mögé bújni.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.