Ezen kívül kihozták a Messenger lebutított változatát is azoknak, akiknek nem valamilyen sokadik generációs hálózaton hasít az okostelefonja.

A Facebook már a harmadik, az Egyesült Államokon kívül működő adatközpontját akarja felépíteni, ezúttal Dániában. A 184 ezer négyzetméteres létesítmény és az összességében 500 ezer négyzetméteres építési terület Odense városa mellett egy ipartelepen kap helyet, ahol előreláthatólag 1200 munkahelyet teremt. A nemrég bejelentett Új-Mexikói fejlesztéssel együtt ez lesz a vállalat nyolcadik saját adatközpontja.

A dániai komplexum a beszámolók szerint hasonló lesz a társaság Svédországban már 2013 óta működő kiszolgáló egységéhez (ez látható a fenti képen), illetve ahhoz az telephelyhez, amely éppen Írországban készül. Valamivel azonban mindkettőnél nagyobb szabású beruházásról van szó; pontos összegekről egyelőre nincs szó, de a nagyságrendet érzékelteti, hogy a svéd adatközpont 450 millió dollárból épült, az írországira pedig 220 milliót költenek.

Az új szerverek a Piacteret is ki fogják szolgálni

A Facebook mindezzel párhuzamosan új kereskedelmi szolgáltatást is indított Marketplace (magyarul Piactér) néven, amelynek segítségével a felhasználók adhatnak el és vehetnek egymástól különféle dolgokat, egyelőre lokális jelleggel. Az eBay vagy a Craigslist kvázi-konkurenciájának szánt Marketplace egyelőre az USA-ban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélendon érhető el, különféle szempontok szerint kereshetővé téve a közelben kínált árucikkeket.

Maga a közösségi oldal nem vesz részt a tranzakciók lebonyolításában, értve ez alatt a fizetési szolgáltatásokat, és részesedést sem kér a sikeres üzletek nyomán. Az Android és iOS platformon működő Piactér lényege egyelőre a felhasználói aktivitás és elérés növelése, ami közvetve komoly lökést adhat a Facebook hirdetési bevételeinek is.
 


A cég saját statisztikája szerint már korábban is havi 450 millió ember látogatta meg azokat a Facebook-csoportokat, amelyek valamilyen formában értékesítési csatornaként, tematikus bolhapiacként működtek. Erre építve már teszteltek olyan megoldásokat, amelyek később közvetlen vásárlási lehetőségeket biztosítanak a Facebook-alkalmazásokban.

A Marketplace állítólag külön moderátorcsoporttal működik, amire szükség is lesz, mert az új szolgáltatást rögtön elárasztották a felhasználási szabályzatot - esetenként pedig a büntető törvénykönyvet is - nagyvonalúan semmibe vevő ajánlatok.

Facebookot mindenkinek

Most mutatkozott be a Messenger alkalmazás Lite változata is, amely a fejlődő régiók olyan felhasználóit célozza, akik nem férnek hozzá az erőforrás-igényes funkciók zökkenőmentes működéséhez szükséges sávszélességhez. Ahogy magából a Facebook alkalmazásból is már létezik pehelysúlyú kiadás, úgy a Messenger Lite app is a magasabb szintű szolgáltatások - video- vagy hanghívások, online fizetés - nélkül teszi lehetővé az alapvető feladatokat, így a szöveges üzenetek, hivatkozások vagy képek küldését.
 


Az egyszerűsített appok kiadása a Facebook "Internetet mindenkinek" startégiájához tartozik, amelynek keretében például tucatnyi országban fut a cég Free Basics programja, korlátlan elérést biztosítva a világháló egy korlátozott szegmenséhez. Az "Internetet mindenkinek" szlogen természetesen minden esetben azt is jelenti, hogy "Facebookot mindenkinek", így a társaság sikeresen növelheti saját bázisát is a jövőbeni piaci növekedést katalizáló fejlődő országokban.

A Messenger Lite első körben Kenyában, Tunéziában, Malajziában, Sri Lankán és Venezuelában lesz elérhető az androidos készülékek tulajdonosainak.

Közösség & HR

SAP: jól sikerült a vezérpáros debütálása

A német szoftvercégnél most először volt negyedéves jelentés, miután a céget egy évtizedig vezető Bill McDermott tavaly ősszel lemondott.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.