A zökkenőmentes átállást szeretné segíteni az adóhivatal azzal, hogy március 31-ig nem szankcionálja a számlabeküldéssel kapcsolatos mulasztásokat.

Januártól minden kiállított számlát azonnal be kell küldeni a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz (NAV). Ezzel teljessé válik a számlák nyomon követhetőségét célzó intézkedéssorozat. Mint emlékezetes, 2018 júliusától lépett életbe az a szabály, hogy a 100 ezer forint áfatartalmat elérő számlák adatait rögtön be kellett küldeni az adóhivatalhoz.

Az intézkedést január 4-től minden számlára kiterjesztették függetlenül annak értékétől és áfatartalmától. Ezzel jogszabályi szinten teljessé vált az online számla rendszer, amelynek segítségével már a magánszemélyek részére kiállított számlákat is látja az adóhivatal. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-n keresztül arról adott ki tájékoztatást, hogy bár az intézkedés életbe lép, az adózókat a koronavírus-járványra is tekintettel március 31-ig nem szankcionálják, ezzel is segítve a zökkenőmentes átállást.

Másfélszeres számlamennyiséggel számolnak

Az államtitkár elmondta: jelenleg hétköznaponként átlagosan egymillió számla érkezik az adóhivatalhoz, de az új szabálynak köszönhetően a mennyiség akár napi másfél millióra is nőhet. Szintén január 4-étől hatályosak azok a rendelkezések, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronikus számla kibocsátásával is teljesíthető legyen az online számlaadat-szolgáltatás. A rendeletmódosítás szerint a vállalkozás az adatszolgáltatásnak eleget tehet úgy is, hogy az elektronikus számlát az erre irányuló jelzés esetén a NAV-on keresztül bocsátja a vevő rendelkezésére.

Az adatszolgáltatási kötelezettség a hazai gazdasági minden szereplőjét érinti. Mint Izer mondta, a számlákat akkor is be kell küldeni a NAV-nak, ha az adott cég a termékét az Unió más tagállamában értékesíti, vagy exportál. Az így begyújtott adatok újabb információkkal szolgálnak majd a NAV kockázatelemzőinek.

A március 31-éig adott türelmi időt Izer azzal magyarázta, hogy a vállalkozások felkészülését megnehezítette a koronavírus-járvány. Nem kell büntetéssel számolnia annak a vállalkozásnak, amely a megadott határidőig nem vagy nem megfelelően szolgáltat adatot azokról a számláiról, amelyek újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe. A szankciómentesség előfeltétele azonban, hogy azok a vállalkozások, melyekre eddig nem vonatkozott a szabály, mert például csak a magánszemélyek részére állítottak ki számlát, legkésőbb az első számlájuk kiállításáig regisztrálnak az online számla rendszerében.

Az online számlázó szolgáltatások alapból kínálják

Sokaknak okozhat fejtörést az új szabály, hiszen a kézzel kiállított számlákat is be kell küldeni néhány napon belül a hivatalhoz. Egy tavaly nyári kutatás szerint a kisvállalatoknak még a kétharmada kézi számlázást használt. Az egyéni vállalkozóknál még nagyobb az arányuk: 80 százalék. A nagyobb társas vállalkozásoknál is akad majd teendő: egyharmaduk ugyanis még mindig papíralapú számlákkal dolgozik.

Pedig 2018 júliusa után a helyzet ugrásszerűen javult, hiszen az akkor bevezetett adatszolgáltatási kötelezettség miatt sokan átálltak valamilyen online számlázó rendszerre. Szintén a tavaly nyári kutatás állítja, hogy aki már használ ilyent, jellemzően elégedett vele. A NAV-kompatibilis online számlázó programok például alapból kínálják azt a lehetőséget (még az ingyenes változatok is), hogy a számlák adatait automatikusan továbbítják a NAV-nak. Az is nagy segítség, hogy ezek a programok naprakészen követik a számlaadásra vonatkozó aktuális jogszabályokat, így azzal sem kell külön foglalkoznia a vállalkozás vezetőjének és/vagy könyvelőjének.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.