A tőzsdére lépés előtt vásárolt fel a kanadai vállalat egy a biztonsági megoldásait mesterséges intelligenciára építő startupot.
Hirdetés
 

Pénteken jelentette be a BlackBerry, hogy 1,4 milliárd dollárért megveszi a tőzsdére készülő Cylance nevű startupot. A kanadai vállalat készpénzben fizet a 2012-ben alapított cégért. A felvásárlást már a jövő év elejére le szeretnék zárni.

A tervek szerint a Cylance csapata a BlackBerryn belül külön üzletágként fog működni, de távlati terv az, hogy a megszerzett technológiákat integrálják a Spark platformba.

A BlackBerrynek ez a startup nagyon kellett

A BlackBerrynek láthatólag nagyon kellett a biztonsági startup: a rendelkezésére álló készpénz egy jelentős részét hajlandó volt kiadni azért, hogy megszerezhesse. És bár egy dinamikusan növekvő és jó ügyfelekkel rendelkező céget szerez meg, nem csak a Cylance piacai, hanem a technológiái is fontosak voltak a döntésnél.

A kaliforniai (Irvine) központú startupot 2012-ben alapította két, korábban McAfee-nél dolgozó vezető. Stuart McClure, aki a Cylance elnök-vezérigazgatója, 2005-től egy évig dolgozott fejlesztési alelnökként a biztonsági vállalatnál, majd amikor a McAfee az Intelhez került, négy évig CTO-ként és ügyvezetőként irányította a biztonsági cég munkáját. A másik alapító, Ryan Permeh, aki a startup vezető kutatója, szintén a McAfee/Inteltől érkezett.

A startup kifejezetten sikeres volt a befektetésgyűjtésben. A Cruchbase adatbázisa szerint öt körben közel 300 millió dollár kockázati tőként sikerült bevonnia. A növekedése is gyors volt, bevételei tavaly éves összevetésben 177 százalékkal nőttek, és meghaladták a 100 millió dollárt. Akkor már világszerte közel 3800 vállalati ügyfelük volt, ebből 90 a Fortune 500-as listának is tagja.

Év elején már látszott, hogy a cég hamarosan tőzsdére léphet. Megerősítették a menedzsmentet mind a fejlesztési, mind az értékesítési területen. Leigazolták többek között Chris Scanlant értékesítési igazgatónak, aki korábban sikeresen felépítette egy biztonsági cég globális értékesítési hálózatát.

Ennek ellenére idén júniusban még sikerült 120 milliós tőkét bevonni. A startup befektetői között egyébként olyan cégek vannak, mint a Blackstone, a Khosla Ventures vagy a Dell kockázatitőke-cége.

Mint tud a Cylance?

A startup elsősorban mesterséges intelligenciára építi biztonsági megoldásait. A végponti védelemben a prevencióra helyezi  a hangsúlyt, azaz a mesterséges intelligencia segítségével minél pontosabban igyekszik előrejelezni a kockázatokat. Négy termékük van. A Cylance Protect az MI-alapú végponti védelem, a Cylance Optics biztosítja a felderítést és a választ, a ThreatZERO a védelem optimalizálására szolgál, és van egy Smart Antivirus nevű termékük is az otthoni eszközök védelméhez.

John Chan Blackberry-vezér (a fenti képen) szerint a startup technológiái tökéletesen beleillenek a Blackberry biztonsági fejlesztéseinek irányvonalába. Mindenekelőtt az BlackBerry UEM-be (Unified Endpoint Manager), amely a végponti eszközök biztonsági menedzselését biztosítja on-premise és a felhőben is, valamint az autóiparnak szánt biztonsági megoldásába, a QNX platformba.

A felvásárlás révén megszerzett technológiákkal Chan szerint tovább lehet vinni a vállalat átalakítását. A BlackBerry vezetője, aki szinte kereken öt éve vette át a cég irányítását, elég gyorsan belátta, hogy ki kell lépni a mobilpiacról, és attól kezdve a biztonsági fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

Biztonság

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.