A legerősebb szuperszámítógépeket lajstromozó legfrissebb listát továbbra is egy kínai gép vezeti. Az USA-nak nemcsak az elsőségről, de a dominanciáról is lassan le kell mondania.

Ugyan az élen másfél éve nincs változás, a június végén kiadott szuperszámítógépes Top 500 lista összetételéből jelentős változásokra lehet következtetni. A rengeteg kutatási területet befolyásoló, gigantikus rendszerek területén egyre inkább háttérbe szorul a szektort egykor domináló Egyesült Államok.

Már megint (és még mindig) a kínaiak

A Tianhe-2, azaz a Tejút-2 elnevezésű kínai rendszer immár másfél éve ül magabiztosan a trónon. A lebegőpontos számítási teljesítmény mérésére szolgáló LINPACK-teszten 33,862 petaflopos eredményt ért el. A fölényt jól mutatja, hogy a második és harmadik helyezettek összteljesítménye képes nagyjából ekkora teljesítményre. 2010-ben egyébként már volt első helyen kínai gép, de aztán Japán, majd ismét az Egyesült Államok kerekedett felül - mint azt a mellékelt ábra mutatja, csak időlegesen.

Kína szuperhatalmi törekvései ezen a területen is komolyan látszanak. Az 500-as rangsorban 2001-ben még egyetlen rendszerrel sem rendelkező távol-keleti ország most már 76 tétellel szerepel a listán. Ez a legutóbbi, tavaly novemberben nyilvánosságra hozott rangsorhoz képest is jelentős előretörés, hiszen akkor még csak 63 kínai kötődésű szuperszámítógép volt.

Mindeközben az Egyesült Államok jelenléte egyre inkább visszaszorulóban van. A novemberi 265-höz képest most már csak 233 amerikai rendszer van a listán. Ezzel a rangsorkészítés történetében először fordult elő, hogy az USA részesedése nem haladja meg az ötven százalékot.

Create Infographics

Amerika visszainteget

Ennek ellenére nem kell temetni a tengerentúliakat, hiszen ha a szuperszámítógépeket szállító cégek oldaláról vizsgáljuk a rangsort, akkor még mindig masszív amerikai fölény látszik. Darabszámra nézve a HP (182) és az IBM (176) fej fej mellett haladva elviszi a teljes 500-as lista nagyjából kétharmadát. Őket alaposan lemaradva ugyan, de továbbra is egyesült államokbeli szállítók követik: a Cray (50) és az SGI (19) után a francia Bull az első nem amerikai cég a maga 17 bevezetésével.

Az USA ebben a megközelítésben még mindig nagyjából a piac 90 százalékát birtokolja, ám valószínűleg ez sem tart majd örökké, hiszen a sokat emlegetett kínaiak igyekszenek áttérni a teljesen hazai fejlesztésű és gyártású rendszerekre. 

Cloud & big data

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.