A legerősebb szuperszámítógépeket lajstromozó legfrissebb listát továbbra is egy kínai gép vezeti. Az USA-nak nemcsak az elsőségről, de a dominanciáról is lassan le kell mondania.

Ugyan az élen másfél éve nincs változás, a június végén kiadott szuperszámítógépes Top 500 lista összetételéből jelentős változásokra lehet következtetni. A rengeteg kutatási területet befolyásoló, gigantikus rendszerek területén egyre inkább háttérbe szorul a szektort egykor domináló Egyesült Államok.

Már megint (és még mindig) a kínaiak

A Tianhe-2, azaz a Tejút-2 elnevezésű kínai rendszer immár másfél éve ül magabiztosan a trónon. A lebegőpontos számítási teljesítmény mérésére szolgáló LINPACK-teszten 33,862 petaflopos eredményt ért el. A fölényt jól mutatja, hogy a második és harmadik helyezettek összteljesítménye képes nagyjából ekkora teljesítményre. 2010-ben egyébként már volt első helyen kínai gép, de aztán Japán, majd ismét az Egyesült Államok kerekedett felül - mint azt a mellékelt ábra mutatja, csak időlegesen.

Kína szuperhatalmi törekvései ezen a területen is komolyan látszanak. Az 500-as rangsorban 2001-ben még egyetlen rendszerrel sem rendelkező távol-keleti ország most már 76 tétellel szerepel a listán. Ez a legutóbbi, tavaly novemberben nyilvánosságra hozott rangsorhoz képest is jelentős előretörés, hiszen akkor még csak 63 kínai kötődésű szuperszámítógép volt.

Mindeközben az Egyesült Államok jelenléte egyre inkább visszaszorulóban van. A novemberi 265-höz képest most már csak 233 amerikai rendszer van a listán. Ezzel a rangsorkészítés történetében először fordult elő, hogy az USA részesedése nem haladja meg az ötven százalékot.

Create Infographics

Amerika visszainteget

Ennek ellenére nem kell temetni a tengerentúliakat, hiszen ha a szuperszámítógépeket szállító cégek oldaláról vizsgáljuk a rangsort, akkor még mindig masszív amerikai fölény látszik. Darabszámra nézve a HP (182) és az IBM (176) fej fej mellett haladva elviszi a teljes 500-as lista nagyjából kétharmadát. Őket alaposan lemaradva ugyan, de továbbra is egyesült államokbeli szállítók követik: a Cray (50) és az SGI (19) után a francia Bull az első nem amerikai cég a maga 17 bevezetésével.

Az USA ebben a megközelítésben még mindig nagyjából a piac 90 százalékát birtokolja, ám valószínűleg ez sem tart majd örökké, hiszen a sokat emlegetett kínaiak igyekszenek áttérni a teljesen hazai fejlesztésű és gyártású rendszerekre. 

Cloud & big data

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.