A finn gyártó nem csak elméletben támogatja az OpenRAN kezdeményezést, a tervek szerint már idén megjelennek kínálatában a technológiát alkalmazó első hálózati termékek.
Hirdetés
 

A vállalat mai bejelentése szerint a Nokia lesz az első olyan nagy hálózatieszköz-gyártó, amelynek termékeiben megjelennek a nyílt interfészek, lehetővétéve az operátoroknak, hogy az Open Radio Access Network (OpenRAN)  technológiák alkalmazásával a szállítóktól sokkal függetlenebb módon tervezzék és építsék fel saját mobilhálózataikat. Az OpenRAN célja, hogy általános célú, gyártófüggetlen hardveres elemeket ötvözzön a szoftveres alapokra helyezett működéssel.

A Nokia a rádiós hozzáférési hálózatok (RAN) piacának első és eddig egyetlen nehézsúlyú szereplője, amely korábban már csatlakozott a Telecom Infra Project (TIP) iparági szervezet keretei között futó OpenRAN kezdeményezéshez, beleértve az olyan testületeket, mint a TIP, az O-RAN Alliance vagy a legújabban létrehozott Open RAN Policy Coalition. Ezzel megtörte a jeget, a hagyományos hálózatieszköz-gyártók (Huawei, Nokia Ericsson) eddig nem támogatták a társulást.

A útválasztók és más hálózati berendezések alapértelmezett módon olyan zárt egységet alkotnak, amelyek természetesen igény szerint konfigurálhatók, de működésükbe a vásárlóknak nincsen érdemi beleszólása. A Software Defined Networking (SDN) megközelítés ezt a viszonyrendszert robbantja fel, a nyílt interfészekkel tervezett hálózati eszközök pedig lehetővé tennék, hogy a rendszerek különböző komponenseit az üzemeltetők tényleg különböző gyártóktól szerezhessék be.

Megint a Nokia különcködik

A Nokia implemetációs terveiben a mostani bejelntés szerint az szerepel, hogy a cég rádiós és alapsávi (baseband) termékeiben alkalmazott OpenRAN technológiák már ebben az évben megjelennek, a kezdetben korlátozott funkcionalitást pedig jövőre terjesztik ki az összes megfelelő interfészre. Ezzel megbontja a nagy gyártók eddigi gyakorlatát, amelynek értelmében a legtöbb hálózati elem esetében a mobil operátoroknak egy bizonyos szállítót kell választaniuk, jellemzően a Nokia-Ericsson-Huawei hármasból.

Maga a TIP egyébként 2016-ban indult el, a résztvevő technológiai és telekom cégek képviselőiből álló igazgatótanácsának elnöke pedig jelenleg a Vodafone hálózati stratégiáért és architektúrákért felelős vezetője. Európában is éppen a Vodafone próbálkozott elsőként be az OpenRAN technológiával, amelynek törökországi és dél-afrikai tesztelését követően tavaly ősszel jelentette be az Egyesült Királyságban induló kísérleteket.

Az OpenRAN jelentősége, vagyis az új szállítói kör bevonása 2G, 3G, 4G vagy akár 5G hálózatok fejlesztésébe, az elképzelések szerint szabványosított és olcsóbb hálózati eszközökhöz biztosít majd hozzáférést. Ez egyrészt lehetővé teszi az elzárt közösségek könnyebb bekapcsolását, másrészt hozzájárul a lefedettség bővítéséhez akár a nagyvárosokban is. Maga a Vodafone az OpenRAN technológia kapcsán már több kisebb szállítóval is megállapodásokat kötött, ilyen például Parallel Wireless, a Mavenir, vagy a brit Lime Microsystems.

Közösség & HR

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.