A járműgyártó egy Bluetooth-alapú technológival kísérletezik, amelyik a tervei szerint hatékony lenne a szemmel nem látható veszélyforrások azonosításában.

A Ford Motornál olyan okostelefon-alapú kommunikációs megoldást fejlesztenek, amely segíthet figyelmeztetni a járművezetőket a közelben haladó gyalogosokra és kerékpárosokra, köztük azokra is, akiket vizuálisan lehetetlen volna időben észrevenniük. Ezt a gyalogosok telefonján futó, dedikált applikáción, azon keresztül pedig a Bluetooth Low Energy (BLE) hálózati technológián keresztül valósítanák meg, amelynek révén a csatlakoztatott Ford járművek értesülnének felhasználók tartózkodási helyéről. Ebben a Ford partnere az Ohio State University vagy az a T-Mobile is, amelyik a Forddal együttműködve egy hasonló elven működő 5G-a rendszert építene ki.

Az ütközések kockázatát a járművek rendszere számolja ki, és szükség esetén figyelmezti a sofőröket a képernyőn, ahol gyalogosokat, kerékpárosokat vagy más objektumokat ábrázoló grafikákat jelenít meg hangos riasztások kíséretében – sőt le is fékezheti az autót, ha a vezető nem reagál időben a jelzésekre. A gyártó a héten egy Los Angeles-i iparági konferencián mutatja be a fejlesztést, amelynek a vonatkozó közlemény szerint olyan alkalmazásaival is számol, mint amilyen mondjuk az útépítéskor felbukkanó akadályok és az építőmunkások észlelése.

Mindenki próbálkozik

A részletek tehát még váratnak magukra, de a beszámolók máris megfogalmaznak néhány olyan problémát, ami első pillantásra is felmerül a Ford ötletével kapcsolatban. Ilyen például a pontosság: a kommenárok olyan vizsgálati eredményeket idéznek a BLE alapú pozicionálásról, amelyek szerint 0,79 és 2,28 méter között remekül működik a dolog, de 10 méteren túl már hatalmas szórást mutat. Figyelembe véve, hogy már a 30 km/h sebességgel mozgó autók féktávolsága is bőven 10 méter fölött van, a BLE nem tűnik a legjobb választásnak az észrevétlen gyalogosok felkutatására.

Mások felemlegeti a Toyota egy 2019-es bizarr szabadalmát is, amelyik pont az ellenkező végérről fogná meg a dolgot. Ez egy olyan maszkoló technológiáról szólt, amelyik önvezető üzemmódban a járművezetők kényelmát szolgálná. Az elképzelés szerint abban az esetben, ha a sofőr nem vezet éppen, hanem bámészodik, akkor a számítógép egyszerűen eltüntetné a képből a kilátást megzavaró veszélyforrásokat. Más szóval, amiről elég csak az önvezető rendszernek tudnia, azzal nem terhelné a vezetőt, aki nyilván hajlamos lenne frászt kapni, hogy a jármű tényleg megoldja-e egyedül a hirtelen veszélyhelyzeteket.

Közösség & HR

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.